At slå søm i

At slå søm i

Du har helt sikkert været til en fest engang, hvor der har stået en flok og banket søm i en stor træstub.

Jeg må ærligt indrømme, at jeg aldrig helt har forstået konceptet eller reglerne. Og for mig er der helt klart et stereotyp af, hvem der slår søm i. Jeg ser en flok håndværkere og bonderøve stå med en hammer og banke søm i blokken.

Selvom jeg selv er lidt af en bonderøv, så har jeg altså aldrig forstået reglerne, når det kommer til at slå søm i. Jeg hører også andre diskutere om hvad reglerne egentlig er. Så nu har jeg sat mig for at finde ud af hvad det egentligt går ud på og hvad reglerne er.

Reglerne til at slå søm i

De grundlæggende regler er, at du har en håndfuld søm (gerne større end 5 mm), som passer til antallet af deltagere. Derudover har du én hammer, og helst en lægtehammer – tømrerens bedste ven. Til sidst en god stor træstub, som hverken er for hård eller for blød.

Det handler nu om at slå sømmet helt til bunds i stubben med én hånd. Slår du på et tidspunkt med begge hænder, så sidder du en omgang over. Du må både slå på dit eget søm og modstanderes søm. Den første, som får sit søm banket helt i bund vinder, men hvad vinder man ved at slå søm i?

Jo altså, vinderen får simpelthen æren af at betale for alle sømmene – sikke en gevinst. Hvad er der så at tabe? Den som får sit søm slået i til sidst, skal købe en omgang til alle de andre deltagere. Så det er altså bedst at ende i midten?

Ja, er I flere end to spillere, og du er lidt en nærigrøv, så kan det helt sikkert betale sig at frasige sig håneretten og sørge for at de andre får deres søm i før dit, men uden du bliver sidst. Spillet kan også vendes om. Vendes spillet om, gælder det ikke længere om at få sit eget søm i først, men at have sit eget søm stående tilbage som det sidste.

Du skal altså bruge dine slag på at slå dine modstanderes søm i, før dit eget bliver slået i. Er I flere end to deltagere, kan I dele jer op i hold, når I skal slå søm i.

Slå søm i – Spil som en turnering

Du kan også lade spillet blive til en turnering. Spiller I som en turnering, kan I vælge at tælle slag pr. deltager. Sådan at den der i alt har brugt færrest slag vinder, og den som har brugt flest taber. Eller I kan lade vinderne for alle runderne møde hinanden i en finale.

Ønsker I at udkåre en taber, kan alle taberne fra de indledende runder møde hinanden i en runde og at være den absolut sidste. Alt efter hvor mange der deltager, som det inddeles i indledende rundet, semifinaler og finaler. Det er optimalt at der er 4-5 deltagere pr. runde.

Spil som en pro

Er gruppen af deltagere super hårde til at slå søm i, kan I gøre det ekstra udfordrende ved at lave ”Pro-Rules”. Det kan være regler som:

  • Der må kun slås med venstre hånd (hvis personen er højrehånden, og omvendt med højre, hvis personen er venstrehåndet)
  • Der må kun slås med den anden side af hammeren. Altså der hvor hammeren er spids
  • Hver deltager har kun et bestemt antal slag, f.eks. 2-4 slag pr. deltager
  • Drik en god tår af en øl og drej en omgang rundt om dig selv, inden du slår
  • Der må kun slås med lukkede øjne
  • Der skal tages en armbøjning inden hvert slag

Ved at lave særlige regler til de ekstra gode, varer spillet lidt længere og der er en større ære i at vinde.

Slå søm i – Hvem kan spille med?

Kan du holde en hammer og har du nogenlunde sigte øje? Så kan du være med til at slå søm i. Ganske enkelt, så kan alle være med i denne leg/udfordring. Der kan også sagtens spilles for hyggens skyld, uden der behøver at være bajer og søm på højkant.

Børn kan for den sags skyld også spille med, men da det ikke er helt ufarligt, må det være op til forældrene at vurdere om børnene bør deltage. Både mænd, kvinder, drenge, piger og transkønnede kan spille med. Det er fuldstændig underordnet hvad køn du har, hvor høj eller lav, tyk eller tynd du er, håndværker eller ej så kan du være med.

Håndværkere kan have den fordel, at de er vant til at bruge en hammer, men jo flere øl de får indenbords, jo sværere kan det være at ramme plet. Det kan derfor være til din fordel at udfordre dem som er lidt udfordret på deres balance og pression efter et par genstande. Du skal dog være opmærksom på, at nogle håndværkere fungere bedst efter et par genstande.

Spilles formål er at få sat gang i en harmløs konkurrence, hvor alle kan deltage og som er sjov for alle. Det er også et spil hvor blærerøve kan vise sig frem ved at svinge hammeren.

Husk det kan være farligt

Johanne Schmidt-Nielsen og Mick Øgendahl taler om, hvad går det kan gå, mens de viser, hvordan man i hvert fald ikke skal slå søm i. Ellers er det bare at hamre derud af.