Bryllupstraditioner - lær dem alle at kende

Bryllupstraditioner – lær dem alle at kende

Når der bliver sagt bryllup, så bliver der også sagt polterabend, bryllupskage, og meget mere, som hører til nogle af de mest kendte bryllupstraditioner i Danmark.

Et bryllup er en magisk fest, som indebærer mange rituelle handlinger og bryllupstraditioner. Disse begrænser sig ikke til de kirkelige handlinger, i forbindelse med selve vielsesceremonien, eller de verdslige bryllupstraditioner – som man ser det ved rådhusbryllupper.

Bliv dus med de mest kendte bryllupstraditioner

Brylluppet er omkranset af traditioner, som udøves af såvel brudeparret som de nærmeste venner og familie – ofte i flere måneder eller år op til selve brylluppet.

Forlovelsen

Forlovelsen er indledningen på et bryllup. Det er her, brud og brudgom giver hinanden løftet om troskab og om det forestående giftemål. Det siges fra gammel tid, at når man er forlovet, så er man lovet væk til hinanden, indtil man forkyndes til ægtefæller.

Derfor er forlovelsen ofte det første skridt mod et bryllup, og anses som en tradition forud for en vielse. Ritualet består i, at frieren går ned på knæ, og anmoder om den udkårnes hånd. Siger den udkårne ja, forsegles løftet med forlovelsesringe – og fejres som oftest med en forlovelsesfest for familie og venner.

En forlovelse kan vare i årevis, førend det endelige bryllup finder sted. Når selve datoen for brylluppet er fastsat, vil invitationer blive sendt ud – og det er traditionelt på tide, for brudens og gommens venner og veninder, at planlægge en polterabend.

Polterabend

En polterabend er et arrangement, hvor henholdsvis den kommende brud og brudgom tages på et sidste eventyr, inden de for evigt skal vise hinanden troskab og leve som ægtefæller.

Nu til dags er traditionen, at brudens veninder og gommens venner ”bortfører” dem – dette kan for eksempel ske ved, at brud eller brudgom samles op på deres arbejdsplads – eller overraskes derhjemme. Derefter går turen rundt til alt fra ansigtsbehandling til faldskærmsudspring, og slutter ofte med, at de to selskaber mødes i festligt lag.

I gamle dage afholdt man polterabend aftenen før brylluppet, men det er nu blevet mere udbredt at flytte den til et par uger eller måneder før.

Den vigtigste del af en polterabend er, at hverken den kommende brud eller gom ved, hvilken dag den er planlagt. Det gælder om at holde spændingen så længe som muligt – og først i løbet af dagen informere dem om hvad der skal ske.

Det vigtigste job for arrangørerne er, at sørge for at brud eller gom får en god dag. Derfor gælder det om at kende deres grænser, så det ikke ender med at dagen bliver husket som noget dårligt – men derimod som noget godt og mindeværdigt.

Aftenen og natten før brylluppet

Hvis man skal følge de gængse bryllupstraditioner til punkt og prikke, bør brud og gom ikke sove sammen natten før brylluppet, da dette bringer uheld. Det samme er tilfældet, hvis gommen ser bruden i brudekjolen før brylluppet.

Derfor ses det ofte, at bruden gør sig klar til brylluppet med nære veninder og familie – både dagen før og på selve bryllupsdagen. Det samme gælder for gommen – han er omkring nære venner, som kan hjælpe ham med at få styr på nerverne og tøjet.

Ankomst til kirken

Traditionen tro ankommer brudeparret hver for sig til kirken. Gommen ankommer sammen med sin forlover – for det meste hans nærmeste ven – en halv time før selve bryllupsceremonien.

Gom og forlover sætter sig på højre side af alteret og afventer bruden. Samme tid, eller før, er gæsterne ankommet til kirken og har taget plads. Ofte ses det, at den nærmeste familie og vennekreds sidder længst fremme i kirken.

Når de første toner til bryllupsmarchen slås an, rejser alle sig – og bruden træder ind i kirken. Hun vil ofte være i selskab med sin far, eller et andet familiemedlem, som skal ”give hende væk” til hendes kommende ægtefælle.

Ved siden af dem følger brudepiger samt eventuelle blomsterpiger og brudesvende. Brud og følge stiller sig på venstre side af alteret.

Derefter går vielsen i gang, som er bestemt af den, der skal forkynde brudeparret. Selve ceremonien kan variere alt efter, hvor brylluppet bliver holdt. Bliver parret viet i kirken, vil der typisk være et helt klart manuskript, som præsten skal gennemføre for at forkynde parret.

Holdes vielsen på rådhuset, vil bryllupstraditioner og vielse se noget anderledes ud end ved et kirkebryllup. Endelig – holdes brylluppet udendørs, eller på mere utraditionelle lokationer, vil der være mere frit spil omkring selve vielsen.

Dog vil det, så godt som altid, ende ud i to gange “ja” – hvorefter parret erklæres for ægtefolk at være.

Efter ceremonien

Når brudeparret forlader kirken, vil gæsterne kaste ris eller fuglefrø efter brudeparret. Denne tradition er en gammel rituel handling, som forbindes med frugtbarhed. Den udtrykker et ønske om, at brudeparret må få mange børn.

Bryllupsfesten

Så er der jo også lige festen – ej at forglemme!

Dagens højdepunkt – lige efter vielsen – når mor, far, bedstemor, svigermor – måske endda svigerfar – har tørret øjnene efter en tårevædende ceremoni.

Festen er ofte højdepunktet for mange af gæsterne – især vennerne – men bestemt også for brudeparret. Også til festen er der selvfølgelig en del bryllupstraditioner, som skal udføres i løbet af aftenen – gerne alt sammen inden midnat.

Traditionerne til festen går alle sammen ud på at give brudeparret opmærksomhed – samt sætte fokus på deres kærlighed og give dem en god start på deres nye titel som ægtefæller.

For brudeparret er det vigtigt at udpege en toastmaster inden festen. Toastmasterens fornemmeste opgave er at holde styr på taler og indslag. Han, eller hun, har ansvaret for, at alle overholder tiden – så brudevalsen kan blive danset inden midnat.

Der er nogle traditioner, som vi ikke kan komme uden om:

  • Gommens tale til bruden
  • Tale fra brudens far
  • Forloveren holder tale
  • Der vil være en masse sange og indslag

Og så selvfølgelig de sjove indslag i løbet af aftenen

Det hemmelige sidste kys: Dem som gik glip af at kysse bruden eller gommen, inden de bliv gift, får nu en ny chance. Selvom alle ved, at dette højst sandsynligt kommer til at foregå, så forsøges det alligevel gjort i smug.

Derfor sidder mændene klar og parat til at rende op og kysse bruden, når gommen forlader lokalet og efterlader bruden alene tilbage. Dette gælder selvfølgelig også omvendt – så når bruden forlader lokalet, sidder alle kvinderne klar til at kaste sig over gommen og give ham et sidste kys, inden deres chance forsvinder.

De efterspurgte kys: I løbet af hele festen vil det ofte opleves, at alle gæsterne klinger på glassene eller tallerkenerne i stor vildskab. Dette er ikke for at prøve at starte et band – men derimod for at få brudeparret til at stille sig op på stolene og kysse hinanden.

Trampes der i stedet voldsomt i gulvet, så går brudeparret under bordet og kysser i stedet. Dette kan stå på i løbet af hele aftenen, og alt efter selskabet, kan det for brudeparret blive mange gange op og ned ad stolene.

Brudevalsen: Den første dans ind i ægteskabet og første dans i festen, er i følge traditionerne brudevalsen. Brudevalsen danses kun af brudeparret omsluttet af  gæsterne, som langsomt nærmer sig brudeparret under dansen.

Mens gæsterne klapper, rykker de tættere og tættere på, hvorpå de til sidst afslutter dansen med at løfte gommen op og klippe et hul i hans strømper. Det er derfor altid en god idé at have et ekstra par med! Bærer bruden slør, vil det samme ske for hende – der klippes et stykke af sløret af.

Brudevalsen bør altid danses inden midnat – men så længe den starter inden midnat, kan den sagtens slutte på den anden side af midnat.

Herefter er der fri leg – festen kan for alvor gå i gang.

Tøj til brylluppet

Ved et traditionelt kirkebryllup bærer bruden hvidt – og brudesløret er symbol på kyskhed og jomfruelighed. Ved selve bryllupsfesten river brudepigerne sløret i stykker – for at bringe bruden held og lykke i sit ægteskab. Gommen vil typisk være iført mørkt jakkesæt – dog ikke smoking – da det ikke anses for god tone at bære smoking i kirken.

Gommen vil bære en jakke, som han beholder på, så længe han kan holde det ud. Ifølge de fleste bryllypstraditioner må mændene til stede ikke tage deres jakke af før gommen.

Styr på traditionerne

Vi håber dette har givet dig et overblik over traditionerne, så du nu er klar til at tage til bryllup – om så du er kommende brud, gom, forlover, kommende familie eller blot med som gæst.

Find mere inspiration til bryllupssange, selskabslege eller drinks på vores bryllupsblog.