Cowboy kostume - bliv en del af Det Vilde Vesten

Cowboy kostume – bliv en del af Det Vilde Vesten

Cowboy kostume. Skal du være den næste John Wayne, Lucky Luke, Billy the Kid, Jesse James, Wyatt Earp eller Clint Eastwood, får du her forskellige bud på, hvordan du får helt styr på dit cowboy kostume, hvad enten du vil lave det selv eller købe/leje det. 

Hvad er grundelementerne i et cowboy kostume?

Et Cowboy kostume er langt mere end et par jeans og en cowboyhat. Skal du imponere, er der nogle grundlæggende elementer, der kan hjælpe dig med at opnå det helt rette look. Der er mange beklædningsdele, der er opkaldt efter cowboyen.

Den klassiske cowboy har et mystisk væsen, rider alene rundt på prærien og passer køer. Han slår lejr for natten under den stjerneklare himmel, drikker whisky ved lejrbålets skær, og fremstår altid fattet og frygtløs. Det er da måske nok også på grund af sidstnævnte, at hans klassiske skikkelse i mange år har været så populær på tv og i tegneserier.

#1 Cowboybukser

Hvorfor kalder man egentlig jeans for cowboybukser? Ordet cowboybukser kommer sig af, at denim, som er det materiale jeans er lavet af, er et yderst slidstærkt materiale, som blev populært hos cowboysene, fordi det, som det eneste materiale, kunne holde til den ekstrem hårde, daglige brug, cowboysene udsatte dem for. Det er da også derfor, denim bruges til stort set alle former for arbejdstøj i dag.

#2 Skjorten

En skjorte er et must, når man vil opnå det rette look som comwboy. Skjorten kan være ternet, eller i en lidt tyndere udgave af denim end bukserne. Skjorten er en fleksibelt stykke beklædning, som kan knappes helt op i halsen, og eventuelt assisteres af en halsklud. Den kan også åbnes op og give luft til brystet på varme dage, eller den kan – for pigernes vedkommen – bindes op med en knude på maven, for at skabe talje og et feminint tvist.

#3 Bandana

En bandana er et kvadratisk bomuldstørklæde, som foldes en gang på midten til en trekant, og trilles til en lang pølse og bindes enten rundt om halsen eller under skjortekraven som halsklud. Cowboyen har den på den måde altid med sig, så han hurtigt skal kan trække den op over næsen, for at undgå at få støv i luftveje, når han eksempelvis ridder eller flytter halmballer.

#4 Lædervest

Cowboys bruger veste for at holde torsoen varm, og for at have muligheden for at bære ting som tobak og lommekniv på sig, da fortidens cowboyskjorter oftest kun havde en enkelt lomme, og cowboybuksernes stramme fit gjorde, at man ikke så nemt kunne have for meget i lommerne. Vesten er oftest i læder og gerne med dekorationer, der flankerer cowboyens noble udtryk.

#5 Pistolbælte

Et pistolbælte fungerer selvsagt som holder for cowboyens pistoler – Gerne én til hver hånd – og sidder rundt om livet på cowboyen. Bæltet er ofte påsat lommer til ammunition.

#6 Cowboystøvler

Cowboystøvlen kan være en dyr affære, men hvis du ikke allerede har et par stående fra din vilde ungdom, kan du måske være heldig at finde dem brugt på Den Blå Avis.

#7 Hestespore

De genstande, der fremkalder lyden, vi kender fra westernfilmene, når dørene til saloonen går op og cowboyen træder ind, er de klassiske sporer, cowboyen har bag på sine støvler. Sporerne er et remedie, man bruger til at styre heste med.

#8 Chaps

Som et supplement til cowboybukserne skal lige nævnes chaps. Chaps er en slags beskyttelsesbuks, uden skridt i – en læderbuks bestående af bælte og ben. Chaps er den tidligste udgave af en sikkerhedsbuks til cowboys, der arbejde med højrisikoelementer, og havde brug for ekstra beskyttelse.

#9 Cowboyhat

Cowboyhatten; Prikken over i’et! Hatten man skal skule ud under, når man skal være mystisk, og hatten man skal svinge rundt med, når man fester eller fejrer en sejr. Form og farve er en smags sag.

Hvad med et tyroler kostume, når du bliver træt af at være cowboy?

Hvor kan du købe et cowboy kostume?

Der er et væld af muligheder for at købe klassiske cowboy kostumer rund omkring på nettet. Blandt andet hos coolstuff.dk, hvor du finder kostumer til både børn og voksne. Derudover forhandler nogle legetøjskæder, ud over udklædning til børn, også udklædning til voksne, ligesom du kan være heldig at finde en fysisk butik i dit nærområde med udklædning til voksne, ved at søge på ”fysiske butikker med udklædning til voksne” på google.

Hvor kan du leje et cowboy kostume?

I nogle af de fysiske butikker med udklædning til voksne, kan man leje kostumer. Alternativt kan du hos Amorin.dk  leje et cowboy kostume til din næste temafest, som så bliver sendt direkte til din dør.

Hvordan laver du dit eget cowboy kostume?

Har du mod på at lave dit eget kostume, er det bare at starte jagten på et par slidte cowboybukser, en ternet skjorte, en bandana og en gammel cowboyhat – Alt sammen elementer du kan være heldig at finde i en genbrugsbutik.

Falder du ikke lige over pistolbælte eller hat, kan disse ofte købes billigt som tilbehør i legetøjsbutikkerne, uden man skal købe et helt kostume. Chaps og vest kan med lidt snilde laves selv, hvis man er i besiddelse af en symaskine. Få eventuelt inspiration på bloggen her, der godt nok er engelsksproget.

Her er en video, der viser dig, hvordan du laver et kostume:

Husk også, at cowboy temaet kan indgå som farve. Læs mere her: Fest og farver.