Fastelavnskostumer - lav dem selv eller køb dem

Fastelavnskostumer – lav dem selv eller køb dem

 

Fastelavn bliver afholdt syv uger før påske, og der skal kreeres fastelavnskostumer. Fastelavn er i dag hovedsageligt blevet til børnenes fest, selvom den i gamle dage var forbeholdt de voksne.

Fastelavn handler om fastelavnsboller, at slå katten af tønden, hygge, slik og ikke mindst udklædning i form af fastelavnskostumer. Den traditionelle sang “Fastelavn er mit navn…” bliver stadig sunget højt og er en fast sang på fastelavnsprogrammet.

Traditioner og overtro

Ved traditionen “At slå katten af tønden” blev der i gamle dage lagt en levende sort kat i tønden. Hvis katten løb væk, når bunden blev slået ud, troede man på, at det onde var jaget væk.

Fastelavnsris blev oprindeligt brugt til at piske pigerne med, for at gøre dem frugtbare. På videoen kan du blive inspireret til at lave dit eget fastelavnsris.

En anden tradition i forbindelse med fastelavn, er at rasle. I forbindelse med at rasle går børnene udklædt rundt fra dør til dør i nabolaget, og tigger mønter, slik og fastelavnsboller. Når døren bliver åbnet synger børnene:

Fastelavn er mit navn,
boller vil jeg have.
Hvis jeg ingen boller får,
så laver jeg ballade.

Boller op, boller ned,
boller i min mave
Hvis jeg ingen boller får,
så laver jeg ballade.

I dag kan man købe fastelavnsboller hos bageren, Du kan også vælge selv at bage dem. Hos Valdemarsro kan du finde en lækker opskrift på fastelavnsboller.

Fastelavnskostumer

I gamle dage var fastelavnskostumer en måde, hvorpå skellene mellem rig og fattig kunne ophæves, og folk kunne for et stykke tid blive, hvad de havde lyst til. I dag har fastelavnskostumer slet ikke samme betydning. For børn betyder det meget, at finde de rette fastelavnskostumer, og at der for hvert år findes på noget nyt.

Heldigvis er der da heller ingen grænser for, hvad du kan klæde dig ud som. Det samme gør sig gældende for, hvor meget der skal gøres ud af det, og hvorvidt alle delene skal være købte eller hjemmelavede.

Der er masser af muligheder for at finde originale fastelavnskostumer til børn i diverse legetøjsbutikker og online shops.

Lav fastelavnskostumer selv

Hvis du gerne vil gøre lidt ekstra ud af det, og lade dit barn skille sig ud fra mængden, kan du lave kostumerne selv.

Du kan inspiration hos Creativ Company, hvor du også kan købe de materialer du skal bruge.

På videoen er vist, hvordan du laver et transformers kostume ud af en papkasse:

Køb fastelavnkostumer

Hvis du ikke har fantasien eller mod på at springe ud at kreere et kostume, er der mange muligheder for at købe kostumer i alle prisklasser.

Alle kostumer fra videoen kan købes hos.

Udover Blikfang kan du bla. købe kostumer hos:

Du kan desuden finde mere inspiration i artiklen billige kostumer