Fest og farver – sådan vælger du rigtigt

Fest og farver – sådan vælger du rigtigt

 

Fest og farver er en betegnelse for, at der gang i den. Men kender du til de forskellige farvers betydning? Du kan gøre brug af farvernes mange virkemidler, når du skal holde fest.

Læs med her og bliv klogere på, hvordan fest og farver kan påvirke os på flere måder.

Rød – en stærk signalfarve indenfor fest og farver

Postbuddet er klædt i rødt, fordi det er en stærk farve, som man lægger mærke til. Det er i den forbindelse også vigtigt, at man stopper, når man ser lyskurven skifte til rødt lys.

Rød er altså en markant farve, som kan bruges på mange måder. Rød signalerer sensualitet og begær – to størrelser, der ofte kan have med fest og farver at gøre.

Et hedt temperament kan også sidestilles med farven rød. I tyrefægtning forsøger man f.eks. at hidse den stakkels tyr op ved at vifte med en rød kappe foran den. Der er så bare lige den detalje, at tyren er farveblind – men den visuelle effekt er meget rammende for det menneskelige øje.

Du kan bruge rød i din pynt til fest, når du ønsker at signalere nogle af førnævnte ting. Røde roser, duge, lys, servietter og dekorationer kan alle have rød som den dominerende farve.

Det er næsten overflødigt at nævne, at fødselsdagsfester i Danmark naturligvis bliver holdt i rødt og hvidt – efter Dannebrog. Til landskampe vil man derfor også møder masser af fest og farver i et rødt/hvidt tema.

Blå – havets farve

Blå leder som noget af det første tankerne hen på havet, himlen eller noget som drenge er iført. Nyfødte drengebørn bliver ofte iklædt blåt tøj, da det hermed signaleres, hvilket køn barnet har. Til dåb og konfirmation bliver samme farvetema ofte fundet frem igen.

Blå kan også være en trist farve. At have the blues, betyder f.eks. at man er trist.

Du kan sagtens bruge blå i dit festtema. Hvis den kombineres med hvid, vil nogle gæster måske få associationer til en græsk restaurant, som ofte er dekoreret i blåt og hvidt – som det græske flag.

Blå kan måske også synes en anelse kølig, hvis der pyntes for meget op med den. Tænk derfor blå ind på bedste vis, når der skal findes på fest og farver.

Sort – når det dystre skal fremhæves

Sort er dyster og noget, som ofte forbindes med døden. Mange folk iklæder sig derfor sort til begravelser. Sort er faktisk ikke en farve, men faktisk fraværet af lys. Det er derfor meget rammende, når sort anvendes til at symbolisere døden.

Du kan dog godt bruge sort i din pynt – også selvom lejligheden ikke er alvorlig. Sammen med rød er sort meget anvendelig. Pas dog på med for meget sort, da du garanteret ikke ønsker dig en alt for tung og mut stemning.

Holder du fest i et specielt tema, vil sort kunne passe fortrinligt ind – f.eks. til Halloween eller andre uhyggelige begivenheder.

Gode råd til en fødselsdagsfest fuld af farver:

Grøn – håb og optimisme – fest og farver

Grøn er en frisk farve, som symboliserer håb. Når foråret bryder frem efter en lang vinter, bliver meget i naturen atter grønt. Det er derfor også en farve, der indbyder til masser af optimisme og mod på livet.

Til påske er det som regel tydeligt, at farven grøn snart vil dominere landskabet igen.

Pynter du op med blomster, når der skal være fest og farver, vil grøn indgå naturligt på blomsternes stilke og blade.

Anvender du dyb grøn – også kaldet flaskegrøn – vil det være en noget mere alvorlig farve, som også siges at være beroligende. Det er ikke for ingenting, at man til eksamener ser masser af grønne duge på bordene. Det tager lige de værste nerver.

Gul – varme som solens stråler

Påskens farve. Gul vækker minder om solen og er derfor en meget varm farve.

At være gul, er dog også en betegnelse for fejhed på det engelske sprog. Sådan er der så meget.

Gul kan i stor stil anvendes til fest og farver, da den er livagtig og positiv. Når det er påske, er det så godt som umuligt at komme udenom et gult farveorgie. De små gule kyllinger er da heller ikke til at stå for.

Hvid – enkelt og rent

Hvid signalerer renhed og anvendes derfor til brudekjoler. Også piger til konfirmation er som oftest klædt i hvidt.

Hvid kan være kold i sin effekt. Den kan bringe associationer til den nyfaldne sne med sig. Det er stilfuldt at pynte op med masser af hvidt. Men pas på – hvis der overdrives med hvidt, kan stemningen i lokalet blive kold som på et hospital.

Det skaber helhed og beroliger øjet, når dugene er hvide og servietterne ligeså. Øjet vil ofte gerne have orden, så det kan fokusere. Tænk bare på, at man læser sort på hvidt i en bog.

Hvis der er fest og farver på programmet, skal der dog være noget, der bryder med den hvide orden. Enkelte andre farver kan træde endnu mere frem, hvis der er en hvid baggrund.

Hvad skal man vælge til fest og farver?

Gør dig nogle grundige tanker, når du skal holde fest. Det er en god idé at lave en plan over, hvad man har i forvejen, samt hvad man skal ud at anskaffe sig.

Vær opmærksom på følgende:

  • Hvilket festservice har du?
  • Skal du ud at låne duge – eller tager du hen og køber 10 meter stof ved den nærmeste stofhandler?
  • Balloner og andet pynt – hvilke farver skal det være?
  • Hvilken årstid skal festen holdes på? Er der blomster i din have eller andre flotte planter og pynt du kan finde i naturen?
  • Hvilke farver er der i lokalet? Kan du genbruge nogle af farverne eller skal lokalet bygges farvemæssigt op fra bunden?

Det er helt op til din egen smag og lejligheden, hvilken farvestemning du vil have til din fest. Når vi taler fest og farver, kan du prøve dig lidt frem, inden du træffer din beslutning. Forsøg dig måske med forskellige kombinationer af farver hjemme ved spisebordet.

Held og lykke med at finde fest og farver, der passer til lige nøjagtig dine præferencer. Få mange flere festligheder her på siden.