Flagdage - på disse dage er det velset at hejse flaget

Flagdage – på disse dage er det velset at hejse flaget

Hvornår er det nu, man skal lade Dannebrog gå til tops? Vi ved alle, at det er kutyme at flage på familiefødselsdage – men hvilke andre dage på året kan du flage på? Du får svarene her.

De officielle flagdage

Vi kender det sikkert alle sammen. Busserne kører pludselig med flag på, og du ved ikke præcis hvorfor. Er det mon dronningens fødselsdag, dagen for Danmarks befrielse, Grundlovsdag eller noget helt andet?

Du har brug for en oversigt, der tydeligt viser de officielle flagdage. Du har også brug for at vide i hvilke andre anledninger, man kan lade flaget gå til tops – eller kun flage på halv stang. Læs blot videre.

Lad Dannebrog gå til tops på årets mærkedage

I Danmark er vi – som regel – gode til at stå sammen. Ved højtider og helligdage er det oplagt at fejre vores lille kongerige ved at lade den rød/hvide fane vejre i den friske vind.

Dannebrog dalede ned fra himlen under et slag i Lyndanisse, Estland i det herrens år 1219. Faktisk var det Gud himself, der hjalp det danske folk og Valdemar Sejr med denne symbolske handling.

Sådan så det angiveligt ud, da Dannebrog dalede ned fra himlen i 1219:

Dannebrog

Om du tror på historien eller ej, er helt op til dig selv. Lige meget hvad, så finder du de officielle flagdage i Danmark her:

Flagdage på faste datoer:

  • 1. januar – Nytårsdag. Danskerne har tømmermænd, og det er mørkt og koldt i vejret. Men find endelig kræfter frem til at få gang i hejseværket, så Dannebrog bliver luftet på årets første dag.
  • 5. februar – HKH Kronprinsesse Mary. Årets første kongelige fødselsdag. Vores – formodentlig – kommende dronning skal naturligvis fejres med flag og sang over hele det ganske land.
  • 6. februar – HKH Prinsesse Marie. Blot dagen efter skal flaget atter op at blafre. Det er blevet tid til at fejre Prins Joachims yndige hustru Marie.
  • 9. april – Danmarks Besættelse. Naturligvis ikke en festdag. Tysklands besættelse af Danmark markeres ved at lade flaget gå på halvt fra solopgang til kl. 12 – herefter går flaget på hel stang.
  • 16. april – Hendes Majestæt Dronning Margrethe II. Danmarks regent bliver hvert år fejret med alt hvad dertil hører. Find flagene frem og indfind dig ved Amalienborg sammen med tusinder af andre danskere.
  • 29. april – HKH Prinsesse Benedikte. Dronning Margrethes lillesøster får også flagene til vejrs på sin fødselsdag. Bare forbi man ikke blev landets regent, skal man ikke snydes for en fejring.
  • 5. maj – Danmarks Befrielse. Vi fejrer, at Danmark atter blev frit – ikke blot med Dannebrog, men også ved at stille levende lys i vinduerne. 5. maj 1945 skulle man ikke længere leve i frygt for tyske bombefly.
  • 26. Maj – HKH Kronprins Frederik. Når vores elskede, kommende konge fylder år, bliver det fejret på alle tænkelige måder. De seneste år har man endda kunnet løbe Royal Run sammen med kronprinsen selv.
  • 5. juni – Grundlovsdag. Den danske grundlov så dagens lys på denne dato i 1849. Det markeres med danske faner, politiske taler og en generel fejring af vores demokrati.
  • 7. juni – HKH Prins Joachim. Et år og en sjat. Mere er der ikke imellem Frederik og Joachim aldersmæssigt. Du kan fejre den yngste prins i den danske sommers spæde begyndelse.
  • 15. juni – Valdemarsdag og Genforeningsdag. På denne dato er det oplagt at kippe med Dannebrog. Det er datoen, hvor flaget faldt fra himlen i Estland. Genforeningen af Sønderjylland og Danmark markeres også.
  • 21. juni – Grønlands nationaldag. Den store ø er fortsat en del af det danske kongerige. Det fejrer vi i Danmark ved at lade det grønlandske flag Erfalasorput gå til tops.
  • 29. juli – Færøernes nationale festdag. Hvis du også er i besiddel af det færøske flag, Merkið, kan du trygt lade det vejre på denne dag ved navn Olai Dag.
  • 5. september – Danmarks udsendte. Danmark har altid udsendte et eller andet sted i verden. Deres indsats anerkendes og markeres på denne officielle flagdag.
  • 25. december – Juledag. Om aftenen den 24. december deler vi gaver ud til hinanden i Danmark. Det er dog først dagen efter, vi bruger Dannebrog i fejringen af den søde juletid.

Her æres de danske udsendte 5. september

Flagdage på skiftende datoer:

  • Langfredag. Fredagen før påske og dagen efter skærtorsdag. Jesus måtte lide en frygtelig død på korset, før han genopstod. Det markerer vi i Danmark ved at lade flaget gå på halvt hele dagen.
  • Påskedag. Den ældste kristne højtid, som både markerer den jødiske højtid Pesach og Jesu død og genopstandelse. Det er påskedag om søndagen efter langfredag.
  • Kristi Himmelfartsdag. 40 dage efter påske fejrer vi, at Jesus steg til himmels efter sin tid på Jorden. Dagen falder altid på den sjette torsdag efter skærtorsdag.
  • Pinsedag. Pinse betyder halvtredsindstyvende – dag efter påske. Pinsen er vigtig i kristendommen, da helligåndens komme her markeres. Dagen falder tidligst 10. maj og senest 13. juni.

Det var de officielle flagdage, hvor du kan se Dannebrog blafre fra flagstænger over hele landet. Der er langt mere behov for Dannebrog i årets første halvdel end i den sidste. Derudover kommer naturligvis de mere personlige og familiære markeringer af fødselsdage og dødsfald.

Du kan naturligvis altid se forskel på, om der er tale om en markering af glædelige eller triste omstændigheder ved at spotte om flaget er på halv eller hel stang.

Til en fødselsdag hører der flag til. Når du har fået styr på flageriet, kan du passende gå i gang med at skrive en kanon fødselsdagstale. Læs hvordan du gør lige her. 

Her kan du lære, hvordan man korrekt flager på halvt

Pas på med at flage for Fanden og hold Dannebrog rent og pænt

At flage hører dagtimerne til. Helt præcis fra solopgang til solnedgang. Der findes ikke nogen love, der siger, at du ikke må flage om natten. Det anses dog ikke for god stil at flage, når Solen ikke er oppe. Ifølge en gammel talemåde flager man ligefrem for Fanden, hvis man flager om natten. Og ham er der vel ingen grund til at fejre …

En national fane skal derudover behandles med stor respekt. Det er kutyme at holde flaget rent og pænt. Man skifter sit Dannebrog ud, hvis det er blevet slidt, eller på anden måde ikke er til pæn brug. Pas også på med at lade flaget røre ved jorden i forbindelse med hejsning og nedtagning.

Selve Dannebrogs udseende med et hvidt kort på rød baggrund stammer fra korsfarernes tid. Vi deler symbolik med vores nordiske broderfolks flag som fx Norge, Sverige og Finland.

Find her et Dannebrogsflag i den ønskede størrelse

Nu er blot at holde øje med kalenderen, hvis du vil ud og hejse flaget på de officielle flagdage. Der er som bekendt intet så dansk som en kolonihave med Dannebrog vejrende fra hver en flagstang – høj som lav.

Når der er landskamp, er det også en sikker vinder at finde flagene frem. Den danske fane blev repræsenteret på fineste vis, da de danske roligans gik deres sejrsgang over hele verden