Skriv en let og simpel fødselsdagssang

Skriv en let og simpel fødselsdagssang

 

Der er lette og svære melodier. Inden du skriver din fødselsdagssang, skal du overveje om du selv vil spille til. Det kan være et smukt minde for fødselaren, hvis du klimpter med på en guitar eller et klaver.

Sørg for at instrumentet er til rådighed ved festen, inden du kaster dig over alt for mange indledende forberedelser!

At du spiller og synger med på sangen, er kun et plus og vil score mange letkøbte point. Dertil kan det også være et fint indslag, at du selv slår tonen an, på den melodi du vælger at fremføre din fødselsdagssang på.

Lette melodier til en fødselsdagssang

  • Det er i dag et vejr; En melodi de fleste kender og teksten er nogenlunde nem at rime på! Dertil kan du finde noder og selve sangen på Internettet eller selv støve den op i en sangbog. Det er gældende for alle melodierne i denne række. Så der er stort set intet der holder dig tilbage!
  • Katinka Katinka; En gammel sang, der rammer godt hvis gæsterne er omkring 30 og derover. Samtidig er melodien sjov, da den minder om en sømandsvise, i sin tid fremført af Lille Palle, og kan give stemning et løft og levn, fra gammel tid.
  • Jeg er havren; En smuk, romantisk og traditionel melodi med 4 linjer pr. vers – det kan selv en uerfaren sangskriver overkomme! Det kan også være du allerede har et gammelt eksemplar liggende, fra en anden fødselsdagsfest, og kan bytte lidt rundt på ordene. At lave en fødselsdagssang der ikke rimer, kan også være et sjovt indslag, der scorer nogle hurtige point og løfter stemningen til en fødselsdagsfest.
  • Mor jeg skal tisse; En frisk, munter men gammel melodi på 8 linjer. Et oplagt melodivalg, hvis du skal skrive en fødselsdagssang til en ældre fødselar på omkring 50 år og opefter.
  • Fra Engeland til Skotland; Kender vi alle fra børnebøgernes tid. Det er en fjern tid, så brug den ikke til en 18 års fødselsdag. Melodien er rimelig let at komme igennem, også selvom du har problemer med at rime.
  • Mariehønen Evigglad; Kender de fleste dog stadig, også de helt unge på fx 18 år. Så er det et ungdomsparty du skal til og gerne vil skrive en festsang, brug da melodien. Den er frisk, og sød, og indeholder kun 4 linjer per vers.

Hvad skal du selv være klar over?

Det er ret vigtigt, at du har melodi-spørgsmålet på plads fra start, og at du er tro mod dig selv og fødselaren, om hvilket melodivalg er passende. Når du har valgt melodien på din fødselsdagssang, er det vigtigt at du får skrevet en god tekst.

Dette kan gøres ud fra mange parametre, og belyses ud fra hvilke oplevelser du har haft med fødselaren. Er der andre ting der skal viderebringes ved selve fødselsdagen kan dette også skrives ind i teksten.

Budskab

Gør dig klar på, hvilket budskab du vil lægge for dagen. Er det ros? Omsorg? Kærlighed? Eller måske noget helt tredje. Mange lader tit en giftig kommentar falde i en sang, men helst med et glimt i øjet.

Det er helt op til dig som sangskriver, når du skal komponere din fødselsdagssang. For at gøre det let og overskueligt skal du altså vælge en simpel melodi.

Én der passer ind i festlighederne og en der passer til selve fødselaren. Det skal samtidig klinge af, hvilket budskab du ønsker at sende samt beskrives i de ord, du komponerer teksten med.

Kan du det, har du en simpel og let fødselsdagssang, som skaber glæde og smil linjen over!

Er det for svært at få det hele til at gå op i en højere enhed, så se nedenfor: