Gåder for børn - Her er nogle for alle aldersgrupper

Gåder for børn – Her er nogle for alle aldersgrupper

Gåder for børn – så går det løs! Kender du det, når du er kommet i humør, til at fyre en masse gåder af for børn, og ungerne så kigger på dig med åben mund og ingen ansigtsmimik?

Det er som om, at børnenes verden går i stå et øjeblik, hvor deres hjerner kører på højtryk, for at finde svar eller prøver at forstå, hvad du siger.

Lige præcis den tænkepause er sjov for både børn og voksne, da børnene bare gerne vil finde en mening på de gåder du siger, og du som voksen kan se de roterende tanker i dem.

Her kan du finde gåder for børn i alle aldre, og læse, hvornår gåder er en god aktivitet.

Hvad er en gåde?

Ja, hvad er en gåde præcis, og hvad er forskellen på den og en vittighed? En vittighed er en sjov lille historie eller fortælling, der har til formål, at få folk til at grine af pointen til sidst. En gåde behøver ikke være sjov, men ønsker mere et svar eller løsning på en historie eller spørgsmål.

At fortælle gåder til børn, kan for eksempel gøres i et hyggeligt rum, hvor børnene skal samarbejde om, at nå frem til at løse gåden. Gåde-fortællingen kan også bygges op som en skattejagt eller endda som en helt børnetemafødselsdag.

Her er der gåder for børn på engelsk.

Gode forslag til gåder for børn

Det er vigtigt, at huske på, at der er stor forskel på gåder for børn og voksne. Gåderne til børn skal være korte og enkelte, så de kan overskue det der bliver sagt og spurgt om. Jo ældre børnene er, jo mere indviklet og svært kan det være.

Eksempler på gåder til børn fra 4 -7 år:

 • Hvilken seng sover en havfrue i? (Svar: vandseng)
 • Hvilken ko kan ikke sige MUUHH? (Svar: gravko)
 • Nævn 3  stykker tøj du ikke kan tage på! (Svar: syltetøj, værktøj, vasketøj, legetøj)
 • Hvad er det, der er brunt, når du kaster det op i luften, og hvidt, når det falder ned? (Svar: flødebolle)
 • Hvad er det, der er hvidt, når du kaster det op i luften, og gult når det falder ned? (Svar: æg)
 • Hvilken fugl har ikke noget næb? (Svar: en sommerfugl)
 • Hvilket dyr kan trylle et æble om til en pære? (Svar: hesten)
 • Hvilket dyr har en nødudgang? (Svar: egern)

Eksempler på gåder til børn fra 8 – 12 år:

 • Hvad er der for enden af enhver regnbue? (Svar: N)
 • Hvad får man, hvis man blander en hund og en bussemand? (Svar: en snothvalp)
 • Hvilket hus kan man åbne, men ikke bo i? (Svar: Penalhus)
 • Hvad giver 2+2 x 2=? (Svar: 6, da du altid skal gange først)
 • Kan du nævne 3 dage i træk? Du må ikke bruge ordene Mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag eller søndag. (Svar: i går, i dag, i morgen)

Der findes også længere og mere indviklet gåder, der er for unge og voksne. Dem får du et par stykker af her.

Eksempler på gåder til børn fra 13 – 200 år:

Det sjoveste er, hvis du selv kan skrive en historie om de børn, der lytter med. For eksempel, at der engang var 10 spejlere, der skulle på spejderlejr… I historien har du lagt “5 fejl” ind, som ungerne skal gætte til slut, hvad er. For eksempel, så kan den første fejl være, at du nævner det forkerte sted, hvor de er på lejr.

Et par længere gåder af slagsen, som du nemt kan finde på internettet er:

 • Retten har dømt en morder til døden. Morderen får nu tre valgmuligheder i forhold til, hvordan han helst vil dø. Den første mulighed er et rum med galge, hvor han vil blive hængt. I det andet rum står en bøddel klar til at halshugge ham. Det tredje rum er fyldt med glubske løver, der ikke har spist i tre år. I hvilket rum har han størst sandsynlighed for at overleve? (Svar: det tredje rum med løverne, da de for længst vil være døde, hvis ikke de har spist i tre år).
 • En mand har syv døtre. Hver af disse døtre har én bror. Hvor mange børn består familien af? (Svar: otte børn, da manden har syv døtre og én søn).

Det kan også være nogle små gåder, der mere tenderer i retningen af vittigheder, som eksempelvis “Ved du hvorfor Adam blev sur på Eva”? og svaret er: Fordi hun havde brugt hans underbukser som salat.

Nu er det bare, at finde nogle unger, der gerne vil høre masser af gåder for børn.

Find meget mere sjov for børn her på siden.