Gamle lege. Hvis du har brug for nogle klassiske aktiviteter til festlige lejligheder, så er det her du skal læse med. Vi har fundet fem gamle lege, fra dengang far var ung, frem til dig. Det drejer sig altså om gamle lege, som folk har moret sig med igennem mange år.
Tag med på en rundtur her.
Ståtrold – en af de klassiske gamle lege
I løbet af en festlig dag, skal der også være plads til at få rørt sig lidt og derfor starte vi med en klassiker fra de gamle lege. Leger I ståtrold, vil der være garanti for, at alle får pulsen op og tilmed moret sig undervejs. Det eneste legen kræver, er tilpas mange deltagere og et område at slå sig løs på.
Ståtrold er blevet leget i skolegårde, haller og plæner igennem mange år. Selvom legen er simpel, slår den aldrig fejl. Det gælder om at fange eller undgå at blive fanget. Man kan tilmed redde fangede deltagere – så der er altid noget at tage sig til.
Sådan gør I
- Afmærk et område hvor legen skal foregå. Løber man udenfor, er man automatisk fanget.
- Vælg en trold, der skal starte med at fange de øvrige deltagere.
- Trolden tæller ned fra 10 og så går han/hun i gang med sin opgave.
- Man er fanget, hvis trolden rører ved én og samtidig siger ståtrold.
- Hvis man bliver fanget, skal man stå stille med spredte ben.
- En fanget deltager kan blive fri, ved at en anden kravler imellem de spredte ben.
- Fortsæt legen indtil alle er fanget. I kan også aftale at lege på tid.
- Den første, der blev fanget, er nu den nye trold.
Man kan selvfølgelig variere legen, som man selv synes. Det kan være, I er en stor flok – i det tilfælde kan man lege med flere trolde ad gangen. Man kan også lave en juleudgave af ståtrold, hvor man bliver til et juletræ, hvis man bliver fanget. Man kan så blive befriet, hvis to eller flere deltagere danser i kæde rundt om dig – ligesom hvis det var juleaften.
Måske bliver der brug for drikkepauser undervejs med al den fysiske aktivitet. Hav derfor de kølige varer parat indenfor rimelig afstand.
- Få i øvrigt idéer til voksenlege i denne artikel
Kluddermor
Hvis det er tid til at komme rigtig tæt på hinanden har vi en af de gamle lege der er god. Her vil en god omgang kluddermor lige være sagen. Legen egner sig til mindre selskaber, der har brug for noget at more sig med. Legen egner sig ikke for de kropsforskrækkede – efter et par genstande plejer det dog ikke at være noget problem for de fleste.
Legen kræver ikke andre rekvisitter end glade og friske deltagere.
Sådan gør I
- En person vælges som den første Kluddermor og skal herefter forlade lokalet eller vende ryggen til.
- Alle andre stiller sig nu i en rundkreds og skal vikle sig ind i hinanden og lave knuder. Det gøres ved at sno hænder, arme, ben mm. sammen. Ingen må slippe hinandens hænder undervejs.
- Når I synes, der må være grænser for galskaben, kaldes Kluddermor tilbage.
- Nu skal Kluddermor vikle jeres kropsdele ud igen. Det skal helst foregå samme vej, som de blev viklet sammen.
- Ingen må give slip på hinandens hænder imens Kluddermor er på arbejde. Gives der slip, har Kluddermor automatisk vundet legen.
- Når Kluddermor har viklet jer ud og alle igen står i en rundkreds er legen slut.
- Vælg nu en ny Kluddermor og find på flere kreative måder at vikle jer ind i hinanden på.
Man kan også lege kluddermor siddende eller liggende. Det giver helt nye muligheder for indviklede kroppe. Pøj pøj.
- Hvad med en god gammeldags skattejagt også?
Trillebørleg med stafet – gamle lege
Vi bliver i de nemme og simple gamle lege, som ikke kræver nogle redskaber. Alt der behøves er friske festdeltagere, som er klar på andet end at sidde ned og fylde sig med mad og drikke.
At lege trillebør fungerer på den måde, at man er sammen i par. Den ene agerer trillebør ved at gå med hænderne på jorden. Den anden er fører og holder fast i trillebørens fødder eller underben.
En god gammeldags trillebørleg slår aldrig fejl. Man får både trænet arme, ben, koordination og samarbejde, når der rigtig skal fart på.
Sådan gør I
- Lav en bane med et punkt, man skal runde, før man kan trille tilbage til start.
- Del jer ind i to lige store hold.
- Del jer nu på holdene ind i par, hvor I skiftes til at være trillebør og fører.
- Nu stiller første par fra hvert af holdene sig klar til start.
- Så går det løs. Når første par er tilbage ved start, tager det næste par over.
- Holdet som først har været alle par igennem, vinder legen. Husk at alle par skal tage to ture. På den måde får alle deltagere prøvet at være trillebør og fører.
Trillebørleg kan gøres endnu sjovere ved at man laver en mere udfordrende bane. Måske noget med, at trillebøren undervejs skal drikke et shot balancerende på én hånd. En trillebørstafet egner sig nok bedst til en varm sommerdag med græs under hænderne.
Får I lyst til at lege trillebør indendørs, skal I dog bare slå jer løs. Dog er det nok lige en tand for vovet, hvis man laver en bane, hvor der også skal trilles på trappe.
Hvis du er rigtig hård, kan du blære dig med et par trillebørstricks:
Æggestafet
Den næste i rækken af gamle lege er kendt af de fleste. En æggestafet vil være et sjovt indslag til mange festlige lejligheder. Du skal bruge skeer, æg (i flertal) og masser af godt humør. En stafet går i sagens natur ud på at samarbejde om at nå hurtigst frem til et fælles mål.
Pas på med at tabe ægget. Det koster en straftur og måske går ægget endda i stykker.
Sådan gør I
- Del jer ind i to hold med lige mange deltagere. Hvis I er et ulige antal, må én af jer løbe to ture.
- Lav en bane med et punkt, man skal runde, før man kan løbe tilbage og give stafetten videre til den næste i rækken.
- Fløjten lyder og det går over stok og sten med et æg balancerende på en ske. Går ægget i stykker har holdet tabt. Tabes ægget uden at gå i stykker, skal man tilbage til start.
- Holdet, der først har været alle deltagere igennem, vinder legen og bliver æggekonger og dronninger.
Lav en udfordrende bane, hvis sværhedsgraden skal højere op. Hvis man skal hinke et stykke ad vejen, gælder det om at holde tungen lige i munden for ikke at tabe ægget. For specialister kan man lege æggestafet ved at holde skeen i munden. Find selv på andre sjove variationer.
- Hvad med nogle ølspil, som vil betyde høj promille og masser af latter?
Dåseskjul – klassiske gamle lege
Har I rigeligt med plads at udfolde jer på, vil en gammeldags omgang dåseskjul være et sikkert hit. Legen er en kombination af både gemmeleg og fangeleg, så der stilles krav til lidt af hvert, hvis man vil vinde. Perfekt for børn og barnlige sjæle, og dåseskjul fortjener en plads som klassiker blandt de gamle lege.
I skal bruge mindst fire deltagere, en dåse og et område med gode gemmesteder.
Sådan gør I
- Vælg en person, som starter med at være fanger.
- Fangeren stiller sig ved dåsen og tæller højt til 100 imens alle andre finder et godt sted at gemme sig.
- Hvis man bliver fundet, gælder det om at nå tilbage til dåsen inden fangeren.
- Når fangeren tilbage til dåsen først, råbes den fangedes navn og han/hun stiller sig ved siden af dåsen.
- Hvis den fundne deltager er hurtigst tilbage ved dåsen, sparkes dåsen væk, imens man råber sit navn. Herefter skal fangeren stille dåsen på plads og tælle igen. Der er altså tid til at gemme sig på ny for deltageren, der blev fundet.
- En person, der ikke er fundet, kan befri tilfangetagne personer ved at løbe hen og sætte sin fod på dåsen. Man råber så alle ud af dåsen og sparker den væk. Nu må alle igen løbe ud og gemme sig.
- Fangeren tæller til et lavere og lavere tal, jo flere gange der sparkes til dåsen. F.eks. 90, 80, 70 osv. Det bliver altså gradvist sværere at gemme sig.
- Legen er slut, når alle er fanget eller den samme person er blevet fanget tre gange. ELLER – når I ikke orker mere.
Dåseskjul kan faktisk også leges indendørs, hvis man befinder sig i et forsamlingshus eller lignende med masser af plads og gemmesteder. Det kan dog være, at dåsen skal erstattes af noget mere blødt i sådan et tilfælde.
Hav det sjovt med denne klassiker, når I leger sammen hele familien – både børn og voksne.
Så er der bare tilbage at ønske rigtig god og aktiv fest med alle de gamle lege.
- Find mange flere ideer til selskabslege her på siden