Jernbryllup - 70 års bryllupsdag

Jernbryllup – 70 års bryllupsdag

Hold på hat, briller, gangstativ og stok, for du kan fejre Jernbryllup og dermed 70-års bryllupsdag, når du netop har holdt din partner ud i 70 år. Det er altså et jern-stærkt ægtepar, der er nået dertil.

Diamanten er slebet, kanterne er hakket til og nu er det jernhårde fundament næsten rustent. Tilbage er kun kronjuvelerne, men der skal der lige 5 år mere til, så kan der fejres Kronjuvelbryllup.

Jernbryllup – datid, nutid og fremtid

Det er så smukt og sigende at kunne fejre Jernbryllup.

Faktisk viser statistikkerne, at cirka 110 ægtepar om året kan fejre Jernbryllup. Vi gentager – 70 år! Det er som minimum, at have været sammen med den samme person i 70 år. Det betyder, at parret blev gift i en meget tidlig alder, og sikkert er omkring de 90 år, når jernet skal fejres.

For 80 år siden og senere end det, var det helt normalt og velset, at blive gift så tidligt. For nogle betød også det religiøse aspekt en del, hvorfor det at få børn skulle vente til efter brylluppet.

Bryllupsnatten må have været vild den gang – nå, spøg til side!

I 1970’erne blev det mere moderne at være kærester istedet for ægtefolk og i nutiden ses eksempler på, at folk kan blive gift i tide og utide.

Dette ment på den måde, at man ofte lader sig skille fra første ægteskab, og gifter sig igen med en anden. På kanal DR1 vises dokumentarprogrammet “Gift ved første blik”, hvor folk lader sig ægte med en person de ikke har mødt i forvejen.

I programmets sidste afsnit skal de vælge om de fortsat vil være gift med hinanden, eller tage vielsesringene af igen. Stort set alle par lader sig skille.

På grund af, at vi venter med ægteskab eller lader os skille, så vil der komme færre og færre Jernbryllupper i fremtiden.

Derfor skal et jernbryllup uden tvivl fejres og markeres, så jernet skinner!

Hvordan skal en 70-års bryllupsdag fejres?

Der er ingen bestemte regler eller traditioner omkring et Jernbryllup. Ægteparret kan helt selv bestemme, hvordan deres dag kan fejres. Det kan også være, at ledene værker, hovedet driller eller kørestolen er punkteret, hvorfor bryllupsdagen må fejres hjemme under tæppet.

Dog skal der altså meget sygdom til, hvis ikke det skal markeres – så læs med her og få fremragende ideer til en god dag:

  • Hold dagen sammen med alle dem, du elsker. Børn, børnebørn, oldebørn, måske endda tipoldebørn. Lad hele familien hjælpe med lækker mad, lidt fut og underholdning og så bare en masse hygge og fortællinger fra gamle dage.
  • Tag en tur tilbage, hvor det hele begyndte. Tilbage til dengang ægteparret mødte hinanden. Hvor var det, hvem scorede hvem osv. Genskab dagen med det første møde eller stedet, hvor det første kys fandt sted. Mere romantisk og autentisk bliver det ikke.
  • Besøg den gamle by i Aarhus og få en tur i hestevogn rundt i gaderne og i botanisk have. Lad jernbrudeparret fortælle om dengang, de var små, for der er masser af oplevelser i Den Gamle By, der vil vække deres minder.

Til selve dagen, kan der også bookes en fotograf, der tager billeder af hele den store familie. Det kan også være, at fotografen kan lokkes til at filme nogle sekvenser, hvor I alle er sammen på videoen.

Det er bare unikt med dokumentation i den kaliber, fordi det betyder så meget, når ægteparret ikke længere er i live.

Kender du et par, der snart har været gift i 70 år og som kan fejre Jernbryllup? Ja, så må du i gang med at forberede lidt.

Fejres, det skal de.

Find meget mere romantik ved at klikke lige her!