Julemanden er en sagnomspunden herre med en en tyk mave, et langt vidt skæg og en rungende latter. Men hvor kommer den kære julemand egentlig fra, og hvordan har fået sit specielle udseende?
Den traditionelle julemand
Den julemand vi kender i dag er en rund og hjertelig mand, der juleaften tager afsted for at glæde alverdens børn med gaver.
Med sig har han sin slæde trukket af sine 9 rensdyr, med den kendte Rudolf i spidsen. Han kravler gennem skorstene for at lægge gaver under juletræerne, og hvis der er stillet juleguf frem til ham, spiser han det.
Måske er det derfor han har lidt ekstra på sidebenene. Når han ikke begaver verdens børn, fremstiller han legetøj sammen med sine nisser.
Kært barn har mange navne
I Danmark bruger vi det simple navn Julemanden, men den glade julemand har rigtig mange navne.
- I USA hedder julemanden Santa Claus eller Kris Kringle
- I England bliver han kaldt Father Christmas
- I Tyskland betyder Weihnachtsmann julemand
- I Frankrig er han kendt som Péré Noël
- I Morocco kalder de ham Black Peter
- I Sverige kaldes julemanden for Jultomten
- I Norge hedder han Julenissen
- I Holland bruger de Kerstman eller Sinter Klaas
- I Findland betyder Joulupukki julemand
- I Rusland bliver han kaldt Ded Moroz, der betyder Bedstefar frost
Julemanden som helgen – Sankt Nikolaus
Legenden om julemanden går helt tilbage til det 4. århundrede, hvor et barn ved navn Nikolaus blev født. Man havde nok ikke regnet med, at den lille Nikolaus skulle blive verdensberømt, men han viste hurtigt tegn på, at have særlige evner.
Som voksen blev han biskop i Myra i Lilleasien (det nuværende Tyrkiet) og blev berømt som gavmild gavegiver, der reddede familier fra fattigdom. En helgen var født – Sankt Nicolaus.
Da europæerne immigrerede til den nye verden, Amerika, bragte de alverdens myter og sagn om julen og julemanden med sig. Sammen med forfattere og tegnere var de med til at skabe det billede vi har af julemanden i dag.
Forfattere til julemandens historier
I 1808 opfandt den amerikanske forfatter Washington Irving en ny version af den gamle Sankt Nikolaus; en glad Hollænder, der røg en lang merskumspibe og som fløj over trætoppe i en vogn trukket af heste og kastede gaver gennem skorstenene til artige børn.
En anden betydningsfuld forfatter, der har haft stor indflydelse på julemandens image var Clement Clarke Moore, der i 1822 skrev det klassiske digt ”A visit from St. Nicholas”, bedre kendt som ”The night before Christmas”. Han gav julemanden sine rensdyr og i samarbejde med tegneren Thomas Nast fortalte han os, at julemanden var en stor mand med en rund mave, der gyngede når han lo – ho ho ho!
Manden, der lagde kronen på værket var Haddon Sundblom, da han designede reklameskilte for Coca-Cola. Den rare og venlige julemand i menneskestørrelse var født!
Julemandens hjemstavn
Der har været meget diskussion om, hvor julemanden bor. Mens vi her i Danmark mener, at Julemanden bor på Grønland, så mener andre at folkeslag, at det ser helt anderledes ud.
I USA har julemanden sin hjemstavn på Nordpolen, I Finland er det Lapland og Hollænderne mener, at den rare julemand kommer fra det varme Spanien.
I 1879 udførte tegneren Thomas Nast en tegning af en lille dreng, der poster et brev til julemanden med adressen ”St. Claus, North Pole”. Så Nordpolen må siges, at være den oprindelige adresse på den gavmilde julemand.
Men måske er han flyttet, for du kan i hvert fald skrive til ham her:
Julemanden
Box 1615
3900 Nuuk
Grønland