Julemandens rensdyr - læs om den røde tud

Julemandens rensdyr – læs om den røde tud

Det siges, at legenden om julemandens rensdyr blev født i et digt af den amerikanske forfatter Clement Clarke Moore i 1823.

Her bliver julemanden udstyret med en kane trukket af 8 magiske rensdyr, der med susende fart danser over himlen og lander på tagtoppe, så julemanden kan rutsje ned i skorstenene og aflevere sine gaver.

Rudolf er en af julemandens rensdyrRudolf med den røde tud

Faktisk var det en anden ukendt amerikansk forfatter, der i 1821 første gang portrætterede julemanden med et flyvende rensdyr.

Ideen var åbenbart god, for kun 2 år efter udkom Clement Clarke Moores digt. Digtet, der er bedst kendt som ”The Night Before Christmas”, var oprindeligt skrevet som en julegave til forfatterens børn, men er i dag et af de mest populære juledigte i historien.

I digtet beskriver Clement Clarke Moore julemanden med 8 rensdyr, men i dag er han typisk portrætteret med 9 af de flyvende dyr.

Efternøleren er den kendte Rudolf med den røde tud. Rudolf var egentlig en kommerciel opfindelse, skabt til stormagasinkæden Montgomery i 1939 af forfattereren Robert May.

Kæden ønskede en fortælling de kunne bruge til PR, så May digtede en historie om hvordan julemanden afleverede gaver til Rudolfs familie og opdagede, at det lyste rødt fra fra rensdyrets værelse.

Julemanden fik så den ide, at den røde næse kunne bruges som lygte i den tætte tåge, der var ved at standse årets gaveudbringning. Det første officielle tryk udkom i 1947 og to år efter udkom sangen af Gene Autry ”Rudolph, the Red Nosed Reindeer”, som senere blev oversat til dansk og mange andre sprog.

Clement Clarke Moore gav hver af de 8 rensdyr sit eget navn, som senere er blevet oversat til dansk. Navnene på julemandens rensdyr er:

  • Springer eller Sprinter, der stammer fra det engelske Dasher
  • Danser, der stammer fra det engelske Dancer
  • Smukke, der stammer fra det engelske Prancer
  • Konge, der stammer fra det engelske Vixen
  • Komet, der stammer fra det engelske Comet
  • Amor, der stammer fra det engelske Cupid
  • Torden, der stammer fra det engelske Donder
  • Lyn, der stammer fra det engelske Blitzen
  • Rudolf, der stammer fra det engelske Rudolph er den sidst tilkomne af julemandens rensdyr.

Sikkert er det, at julemandens rensdyr ikke er normale rensdyr

Julemandens rensdyr er uden tvivl magiske – de kan flyve hurtigere end lydens hastighed. Med anføreren Rudolf i spidsen pisker de afsted over nattehimlen med julemanden og hans slæde bag sig.

Rudolf fører an på grund af sin specielle næse, der lyser og viser vej. I Clement Clarke Moores digt fortæller han, at julemanden remser navnene på alle rensdyrene, når han vil lette med sin slæde.

”Nu Springer! Nu Danser! Nu Smukke og Konge! Kom Komet! Kom Amor! Kom Torden og Lyn! Til toppen af taget! Storm nu afsted! Storm afsted! Storm afsted allesammen!”

Der er senere opfundet andre historier og nye navne til julemandens rensdyr, men ingen af dem har rigtig vundet genklang i folks hjerter.

Julemandens rensdyr er og bliver de samme som de var for 60 år siden, men hvem ved om nye fortællinger og eventyr igen en dag kan vække glæde og forundring, der varer mange år frem i tiden.

Her kan du læse meget mere om den søde juletid.