Konfirmationssang - den skriver ikke sig selv

Konfirmationssang – den skriver ikke sig selv

 

Det kan virke ganske uoverskueligt at skulle skrive en konfirmationssang – men frygt ej. Du skal bare vide, hvordan du griber det an og så er du klar til at skrive en formidabel sang til konfirmation.

Vælg en melodi til din konfirmationssang

Det allervigtigste ved din konfirmationssang er melodien, da det som oftest er den, der er afgørende for, om gæsterne stemmer i.

Hvis du vælger en melodi, du selv synes er meget relevant i forhold til konfirmanden, men som størstedelen af gæsterne måske ikke vil kunne være med på, skal du i hvert fald ikke være genert, når det handler om din egen sangstemme. Du bør nok vælge en ældre melodi som alle kender.

Et par eksempler kunne være:

“I en kælder sort som kul”

“Se den lille kattekilling”

“Det hammer hammer fedt”

Hvis ikke du er til at synge live, kan du da også producere en musikvideo til lejligheden:

Vælg jargonen til din konfirmationssang

Det, der menes med jargonen, er hvilken vinkel, du vil have på sangen. Skal din konfirmationssang omhandle konfirmandens tidligere bedrifter og sjove historier fra barndommen, eller skal den være mere fremadrettet og lægge vægt på konfirmandens fremtidsplaner?

I samme forbindelse skal du også beslutte dig for, om den skal være humoristisk eller om den skal være mere seriøs, rosende og ytre dit kendskab til konfirmanden.

Nu har du sikkert allerede besluttet dig for, at det da virker som en ganske kedelig og langsommelig proces det med den sang til konfirmation, du skal lave. Men bare vent! Nu kommer det sjove.

Der hvor du selv kan få lov at føle dig som et barn igen, uanset din alder – og hvor du ligefrem vil more dig over at få skrevet din konfirmationssang.

Konfirmationssang og klappeleg

Det er her, du begynder at sætte dine egne ord ind i den melodi, du har valgt. Her er det en udmærket idé at starte med at finde ud af, hvor mange stavelser, der skal være i hver linje og så gå ud fra det.

En givende og meget morsom leg, er den traditionelle øvelse, hvor du klapper stavelserne. Det gør det meget sjovere og nemmere at sætte det rigtige antal stavelser ind i linjerne. Prøv selv.

Skal det rime?

Det gode er, at en konfirmationssang ikke nødvendigvis behøver at være grammatisk korrekt. Du kan bytte rundt på ordene, forkorte dem og indsætte apostrofer, som det passer dig og til din sang til konfirmation.

Overvej også hvilke linjer, du helt sikkert vil have til at rime. Her kan du sagtens starte med at finde nøgleord, der rimer, og som du ved, du vil have med og så fylde resten ud bagefter. I sidste ende er der mange fremgangsmåder alt efter, hvad der falder dig mest naturligt.

Bare husk, at der ingen regler er, når det handler om at lave en sang til konfirmation – du kan have det sjovt imens!

Det her er også sjovt og festligt lavet

Konfirmationssange melodier

Du skal naturligvis vælge helt den melodi, du selv synes passer ind. Hvis konfirmanden med garanti få det dårligt med en konfirmationssang over Smuk som et Stjerneskud, er det ikke den, der skal vælges. Du skal tænke ind, at flest muligt kan synge med – det betyder nok, at det ikke skal være de allermest moderne melodier, der vælges.

Omvendt kunne det selvfølgelig også være sjovt med en omskrivning af en af konfirmandes yndlingssange. Her er det dog nok bedst, hvis en sanggruppe fra familien samles og øver den op som en optræden.

Korte konfirmationssange

Er du ikke for meget for at trække “pinen” i langdrag, kan du bevidst gå efter at stå for korte konfirmationssange. På den måde er der heller ingen, der kommer til at kede sig undervejs.

Festlig konfirmationssang

Mere end noget andet, skal en vellykket konfirmationssang være festlig. Der er flere måder at nå derhen på. Du kan starte med at følge guiden her på siden, eller læse videre her:

Nu har du fod på, hvordan du kommer i gang med at skrive din konfirmationssang.

Læs meget mere om konfirmation i alle afskygninger her på siden.