Nytårstraditioner – få inspiration til en vellykket aften

Nytårstraditioner – få inspiration til en vellykket aften

 

Hvis det er dig, der skal lægge hus til nytårsaften, vil du stå foran en del forberedelse. Du kan i denne artikel læse om forskellige nytårstraditioner, som bliver holdt i live i mange danske hjem.

For at arrangere en fuldendt nytårsfest, skal der være tænkt visse tilbagevendende aktiviteter ind.

Få styr på de mange nytårstraditioner

Hvis det ligger fast hvor mange gæster, der kommer til din nytårsaften, er det tid til at lave en plan over festens forløb. Du kan gøre en lang række nytårstraditioner til en del af din fest.

En nytårsfest kan være meget traditionel i sit forløb, hvis du følger alle de sædvanlige punkter. Du kan vælge og vrage mellem de forskellige nytårstraditioner her i artiklen. Det kan være, der er nogle, som du synes passer bedre ind end andre.

Hvis du vælger at inddrage alle de beskrevne punkter, vil nytårsfesten være så godt som færdigarrangeret på forhånd.

Vi ønsker dig god forberedelse og godt nytår!

Mr. Bean fejrer nytårsaften:

Sjove hatte og truthorn – festlige nytårstraditioner

Ingen nytårsaften uden at iføre sig en fjollet hat. Du kan købe et bredt sortiment, så dine gæster selv kan vælge hovedbeklædning. Det kan dog også indgå som en del af invitationen, at man skal medbringe en skøt har for at få adgang til festlighederne.

Enerverende og larmende truthorn er også en nyttig genstand at have ved hånden nytårsaften. Hvis man føler, der bliver for stille ved bordet, kan man med et højt trut markere, at I er samlet for at feste.

Dronningens nytårstale

Du vil skuffe mange af dine gæster, hvis ikke du sørger for at tænde for dronningens nytårstale. Man samles kl.18 omkring fjernsynet og lytter nøje til Hendes Majestæts vise ord. Bagefter går man til bords.
Det er et oplagt samtaleemne at drøfte, hvad dronningen talte om. Er man enig eller uenig i hendes synspunkter og har hun måske glemt at nævne vigtige begivenheder fra det forgangne år?

Dronningens nytårstale år 2017:

Nytårstorsk

Det blev kutyme at spise kogt torsk nytårsaften for mange år siden. Traditionen opstod, da man ønskede at spise et sundere måltid efter al den fede julemad. Nytårstorsk er dog en af de nytårstraditioner, som er blevet gemt af vejen mange steder.

Torsk er nok ikke ligefrem det mest spændende festmåltid at sætte tænderne i – men hvis din nytårsmenu skal være så traditionel som mulig, skal denne fisk på bordet. For at stille så mange som muligt tilfredse, er det dog nok bedst, hvis der også er andet at spise. En oksesteg er et godt supplement til nytårstorsken.

Nytårsforsæt – de faste nytårstraditioner

Når vi siger farvel det gamle år og goddag til det nye, er det oplagt at viske tavlen ren og begynde på en frisk. Mange mennesker laver deciderede nytårsforsæt, som indebærer at noget skal laves om.

Det mest klassiske nytårsforsæt er at holde op med at ryge. 1. januar kan dog være svær at komme igennem uden nikotin, så det er nok mere reglen end undtagelsen, at dette nytårsforsæt brydes næsten med det samme.

Man kan delagtiggøre andre i sine nytårsforsæt og dermed lægge yderligere pres på sig selv. Nytårsforsæt kan f.eks. også have med mere motion og sundere kost at gøre. Alt sammen meget nærliggende ovenpå en periode med masser af julemiddage og en nytårsfest, som byder på rigeligt med alkohol.

Hvis man ikke kan overholde sine nytårsforsæt, får man heldigvis en chance til et år senere.

90-års fødselsdagen

Der skal tændes for DR1 allerede kl. 23.40. Her bydes der nemlig på den herlige gamle sketch om Miss Sophie og hendes fulde butler. Mange steder skåles der hver gang, butleren siger ”Miss Sophie.” Man er på den måde sikret en vis promille, når klokken slår 12 slag.

90-års fødselsdagen fungerer som en ganske glimrende nedtælling til det store øjeblik. Den rammer plet hver gang og DR kunne ikke drømme om at tage den af programmet – det ville medføre en kæmpe storm af klager, hvis det skete.

Få en forsmag på glæderne her:

Rådhusklokkerne og DR Pigekoret

Tv’et er tændt og I tæller ned fra 10 i kor. I kigger på rådhusklokkerne direkte fra Københavns Rådhusplads.

Det kan godt være, I befinder jer langt ude på landet, men I er alligevel inviteret til fest i hovedstaden.

Bagefter stilles der over til DR Pigekoret, som vil afsynge ”Vær velkommen, Herrens år” og ”Der er et yndigt land.” Mange gæster vil gerne have mulighed for at synge med på disse sange, før I går ud og kigger på fyrværkeri.

Hoppe ind i det nye år

Der er skøre nytårstraditioner, og så er der dem, som er endnu mere skøre.

I Danmark hopper man ind i det nye år rigtig mange steder. Man stiller sig på en stol – og når klokken slår 12, hopper man ned derfra. Overgangen markeres dermed på forunderligste vis.

Grunden til at denne sære tradition stadig findes mange steder, kan udelukkende tilskrives gammel overtro. Man ønsker, at det nye år skal være starten på et nyt kapitel og derfor er det da passende at komme springende ind i det.

Champagne

Sørg for at have rigeligt med champagne på køl. Når nytårsklokkerne ringer, skal der skåles – og selvfølgelig i champagne.

Champagne kl. 12 er en af de nytårstraditioner, som du for alt i verden ikke må snyde dine gæster for. Gå gerne på jagt efter særligt fine champagneflasker for at sætte ekstra trumf på.

Måske kan champagne-cocktails friste:

Kransekage

Det første faste føde, som langt de fleste danske indtager i et nyt år er kransekage. Denne søde festkage er et gammelt symbol på rigdom, da den ofte blev serveret, når overklassen samledes.

Kransekagen bliver sjældent spist op, men du skal sørge for at købe rigeligt ind alligevel. Synet af en flot og overdådig kransekage, hører nytårsfesten til. Dagen derpå er den dog kedelig og tør.

Fyrværkeri

Nytårsaften er som regel bidende kold og blæsende her til lands. Alligevel er det en af de vigtigste nytårstraditioner, at overgangen til det nye år markeres med affyring af fyrværkeri.

Fyrværkeri er ikke godt for miljøet og mange mennesker kommer tilmed til skade hvert år. Alligevel fortsætter traditionen i bedste velgående. Fyrværkeri er en kinesisk opfindelse, som blev muligt at købe i Danmark i begyndelsen af 1900-tallet. Fyrværkeri er flot at se på og for mange sjovt at antænde.

Alkohol og fyrværkeri er dog en ret dårlig kombination. Husk sikkerhedsbriller, hvis du vover dig udenfor. Ellers kan man jo også blive indenfor i varmen og i sikkerhed for vildfarne raketter.

Her er der fyrværkeri for alle pengene:

Skihop – uundgåelige nytårstraditioner

Du kan være helt sikker på, at de bedste skihoppere i verden ikke har fejret nytårsaften på nogen særlig festlig måde. Højst sandsynligt er man endda gået i seng, før klokken slog 12.

Den 1. januar dyster de bedste skihoppere i verden. Mange mennesker ligger på langs med tømmermænd foran fjernsynet, så der er garanti for gode seertal.

Dette er en af de nytårstraditioner, som ikke kræver den store indsats at arrangere. Du kan finde andre læseres traditioner på Youtube.

Nu ved du sikkert allerede hvilke nytårstraditioner, du vil inddrage i din fest. God fornøjelse og godt nytår!