Ølbowling - det ultimative sommerspil

Ølbowling – det ultimative sommerspil

Når solen endelig viser sig på den danske sommerhimmel, kan det kun betyde én ting – ølbowling!

Gode venner, solskin, afslappet stemning og en masse øl – kan det blive meget bedre?

Måske ved du slet ikke, hvad ølbowling går ud på, eller måske er du en garvet spiller, der er og på udkig efter nye sjove regler til at imponere vennerne med.

Uanset hvad kan du få svarene på dine spørgsmål lige her i artiklen.

Hvad er ølbowling?

Menenesker skåler i øl

Ølbowling er et drukspil, der spilles bedst på en græsplane i den danske sommersol. Tilsæt høj musik, lunkne øl og godt humør – så har du den perfekte sommercocktail!

Som navnet antyder, handler spillet om at “bowle”. Her forsøger man bare at vælte øl i stedet for kegler.

Der spilles 2 mod 2. Parrene placerer sig overfor hinanden. Imellem hvert par stilles en øl, som de skal forsøge at vælte hinandens øl ved at “bowle”. Lykkes det, skal parret, hvis øl blev væltet, bunde en øl.

Man skal altså ikke være bange for at drikke sig godt og grundigt beruset, hvis man ønsker at være en dygtig ølbowlingspiller.

Her ses en ølbowling-turnering på Roskilde Festival:

Det ligner måske bare et fjollet havespil, men der findes faktisk en organisation, der gør en seriøst indsats for at gøre ølbowling til en fast del af den danske (øl)kultur.

DØBU – Dansk Ølbowling Union

Det tætteste man kommer på en officiel ølbowling-forening er DØBU – Danske Ølbowling Union.

Foreingen blev stiftet i 2010 under en ferie i det østrigske skiområde, Sankt Johan. Her blev tre danske mænd, Mike Vad, Michael Kjær og Søren Tirstrup enige om, at der manglede et seriøst, dansk ølbowling-forbund.

DØBU blev skabt, og siden da har foreingen arrangeret ølbowling-turneringer over hele landet. Blandt andet er de ofte arrangører af det uoffcielle DM i ølbowling ved Danmarks Største Fredagsbar ved Århus Universitet.

I 2017 havde de endda borgmester i Århus, Jacob Bundsgaard, som gæstedommer i den ene af semifinalerne.

Billedet af Bundsgaard som gæstedommer kan ses på foreningens Facebookside. Find DØBUs Facebook-side lige her.

Facebooksiden er det eneste sted, hvor DØBU kan findes online. Siden har knap 6500 følgere og poster jævnligt information om arrangementer mm.

Det skal man bruge

Spillet kræver ikke mange rekvisitter. Der er dog et par ting, der er nødvendige:

  1. Mindst 5 festglade deltagere
  2. Dåse- eller flaskeøl i lange baner
  3. Mindst 5 stole – gerne flere, hvis der er tilskuere
  4. En bold. Det er vigtigt, at bolden er den rigtige størrelse. Den skal også veje så meget, at den ikke blæser væk, men ikke så meget at man ikke kan bowle med den. Den allerbedste bold til ølbowling er en helt almindelig læderfodbold.
  5. Et græsareal eller et indendørsområde med plads til en bane. Der skal også være plads til, at spillerne kan løbe rundt om banen.

Har i styr på disse 5 ting, er I klar til at stille banen op.

Opstilling af bane

En ølbowlingbane er rektangulær. Ifølge DØBUs reglement, skal banen være 10-12 meter i længden og 2-4 meter i bredde.

Som det illustreres på billedet nedenfor, stilles to stole i hver ende af banen med cirka 1-2 meters afstand mellem sig. Stolenes ryglæn skal vende væk fra banen, så de to hold kan sidde med front mod hinanden.

Har man ikke kridt til at tegne banen op med, markerer stolene både banens sidelinje og baglinje. Derudover kan det være en god idé at placere en genstand, der markerer banens midterlinje.

Imellem begge stolepar placeres enten en dåseøl eller en flaskeøl.

DØBU – Dansk Ølbowling Union. DØBU reglement: “figur 1 – ølbowlingbanens opbygning”.

Det er vigtigt, at banen stilles op på et område, hvor der er god plads. Derudover er det vigtigt, at underlaget er nogenlunde plant, så boldens bane ikke påvirkes af andet end spillernes bowlingevner.

Mangler du nogle af de elementer, der skal bruges til spillet? Køb et ølbowlingsæt på denne hjemmeside.

Ser jeres bane ud som beskrevet, er I klar til at påbegynde spillet.

Regler

Der er meget ofte uenighed om, hvilke ølbowlingregler, der er de rigtige. Disse regler er i overensstemmelse med DØBUs reglement – det tætteste man kommer på et officielt ølbowlingregelsæt.

Sådan spilles spillet

Spillet spilles af 2 hold med 2 personer på hvert. Holdene skiftes til – siddende på deres stole – at bowle efter modstanderens “måløl.”

Væltes måløllen skal holdet, hvis øl blev væltet, bunde én øl tilsammen.

Når øllen er bundet, kastes den ind på modstanderens banehalvdel som forhindring. Hele øllen skal være over midterlinjen. Den må ikke være tættere end en halv meter på modstanderens måløl.

Dommerens rolle

Til et spil ølbowling skal der altid være en dommer. Man kan også have to dommere. I så fald vælges en overdommer, der har det sidste ord.

Dommeren bestemmer alt

Dommeren bestemmer absolut ALT, og det er ikke tilladt at sige dommeren imod. Dommeren kan uddele straftåre, hvis spillerne begår fejl, eller hvis han eller hun finder det passende.

Spillerne skal spørge om tilladelse

Hver gang spillerne ønsker at foretage sig noget andet end at sidde på deres stol på banen, skal de spørge om tilladelse.

Det gælder både, når man skal bowle, når man skal hente bolden, når man skal tisse osv.

Glemmer en spiller at spørge dommeren om tilladelse til noget, uddeles der en straftår til vedkommende.

Dommerens navn

Dommeren vælger et navn, som han eller hun vil kaldes under spillet. Glemmer en af deltageren at tiltale dommeren korrekt, uddeles der en straftår til spilleren, der lavede fejlen.

Af populære navne kan eksempelvis nævnes “Kongen”, “Gud” og “Præsident”.

Andre vigtige regler

Der er desuden disse regler, som man skal kende, inden man går igang med spillet:

Hvornår er spillet slut?

Der findes forskellige afslutningsmuligheder:

“Last man standing”

Her spiller man simpelthen, til det ene hold giver op. Dette sker typisk fordi nogen brækker sig, eller fordi spillerne er for fulde til at fortsætte.

På tid

En anden mulighed er at afgøre ølbowlingkampen på tid. Man bestemmer selv, hvor lang tid kampen skal vare. Når tiden er gået, har holdet med flest points vundet. Man får 1 point hver gang man vælter modstandernes måløl.

Bedst af X antal sæt

Den sidste mulighed er at spille bedst af X antal sæt. Man aftaler indbyrdes, hvor mange point man skal have for at vinde et sæt. Holdet, der vinder størstedelen af sættene, har vundet kampen.

Er du interesseret i at kende reglerne endnu bedre, kan du læse hele DØBUs regelsæt for ølbowling.

Sjove holdnavne til ølbowling

Vil man gøre ølbowling endnu sjovere, kan man vælge nogle fjollede holdnavne. Særligt hvis man spiller en turnering, kan det være både sjovt og en god idé at vælge holdnavne.

Mulighederne for holdnavne til ølbowling er uendelige. Skal det have noget med øl at gøre, kan disse idéer måske bruges:

  • “Humleridderne”
  • “Alkoholdet”
  • “No fear for beer”
  • “Bajer og sejr”
  • “De tørstige”
  • “Så længe vi er stive, er vi i live”

Find selv på flere holdnavne og gør ølbowling ekstra sjovt!

I kan også høre en ølbowling-sang imens I spiller:

Sjove ekstra regler

Noget af det, der gør ølbowling virkelig sjovt er alle de ekstraregler, som efterhånden er alment kendt og en fast del af spillet. Ekstareglerne viser sig i form af udråb fra dommeren, der dikterer, hvad spillerne skal gøre. Det sidste hold til at udføre opgaven, eller dem der er mindst kreative i deres udførsel skal drikke en straftår.

Der er uendelige muligheder for at finde på sine egne regler. Nedenfor er samlet de mest klassiske ekstraregler samt nogle, som du måske ikke kendte i forvejen:

Har man lyst til at opfinde sine egne regler, er der ingen grænser for, hvad man kan tilføje. De mange ekstraregler gør blot ølbowling endnu sjovere.

Når i er færdige med at spille ølbowling, eller hvis solen pludselig ikke skinner længere, kan i altid gå indenfor til en omgang beerpong! Læs de officielle regler her på siden.

Vi håber, at guiden har været nyttig, og at i har fået svar på alle jeres spørgsmål vedrørende ølbowling.

Forhåbentlig får i grinet igennem, nydt sommervejret og slukket tørsten!