Sange til fødselsdag - der er mange måder at synge dem på

Sange til fødselsdag – der er mange måder at synge dem på

 

Du skal komponere en sang til en fødselsdag. Og dette skal gerne være noget festligt! Men en fødselsdagssang er også tit en meget traditionel del af en fødselsdagsfest.

Denne side handler om andre måder man kan formidle sange til fødselsdag på. Herunder er listet forskellige metoder for sange til fødselsdag der ikke ligefrem ligger på den traditionelle side, når det kommer til fremførelsen.

Lej en skuespiller

Du kan hyre en anden til at fremføre din sang. Det kan også være et par eller en given situation, som fx fødselarens arbejdsplads. Det kan være, at der er én i din bekendtskabskreds der tager ud og underholder eller som dyrker amatørteater eller skuespil.

Det kan evt. være fødselaren selv, skuespilleren parodierer eller en kendt eller en helt tredje person. Herefter er det op til dig, hvilken sang han eller hun skal synge.

Sange til fødselsdage behøver ikke just omhandle fødselaren selv, men kan være en sang om det der sker i samfundet, sange der er skrevet ud fra jeg person eller en sang fødselaren godt selv kan lide. Fx hans eller hendes yndlingssang.

Den valgte sang kan herefter rettes til, så den passer på fødselaren.

En fødselsdagshymne

En hymne er noget der nødvendigvis ikke behøver at blive sunget, men bare er lyde. Det kan være at alle gæsterne til festen, skal nynne, brumme eller ’chante’ deres helt egen lyd.

Denne lyd, skal så korrigeres efter en melodi, og her er det op til dig, hvilken melodi hymnen skal gå efter. Vi kender jo mange allerede, og der vil opstå stor glæde når alle begynder med deres lyd at følge melodien. Dertil kan det være at fødselaren skal give sin lyd, og fremføre en del af hymnen solo.

De fleste mennesker kan nynne, brumme eller fløjte, så det er frit for hvordan man fortolker sin lyd. Dertil bliver din ’sang’ til en hymne, og du kommer med et anderledes indslag.

Nyn en sang

Et andet forslag til sange til fødselsdag, kan være at fødselaren skal nynne en sang. Dertil skal der være en sang uden tekst på et lydanlæg og en mikrofon til fødselaren, så alle kan høre, hvordan det går med at nynne. Inddel fx gæsterne i to hold, hvor de skal konkurrere om, hvem der kan gætte hvilken sang hurtigst. Lav en top 3 og se hvem der vinder.

Gæt en fødselsdagssang

Et andet indslag, er at publikum gætter en sang. Feste deles op i to hold, med fødselaren som dommer eller blot deltager på et af holdende. Denne måde at fremføre sange til fødselsdag på, kan være ret sjov og konkurrence præget.

Det kræver at man har nogle A4 ringbind i hård plast, hvori man kan indsætte plasticlommer. Der kræves fire eller fem mapper og i samme rækkefølge indsættes nu et ord, fra en linje i en sang. Det kunne være; ”Han sikrer sig en gave…”

Dertil skal hver mappe nu i lavformat have et ord, i den første plasticlomme. Mapperne placeres på et bord, og hver plasticlomme på bagsiden har et tal. Når det første hold starter, skal de vælge et tal. Hvis tallet er ét, vendes første side i plasticlommen.

Her dukker ordet ’Han’ op. Så skal holdet synge en sang, med ordet han. Kan de ikke det, går turen over til det andet hold. De vælger så et nyt tal – det kunne være nummer 5 og femte plasticlomme vendes og frem kommer ordet ’Gave’. Kan de ikke synge en sang med gave, går turen tilbage.

Til sidst vil hele linjen dukke op. Kan holdet gætte hele sangen ved at synge den inden, må de gerne det. Ved en fødselsdag kan temaet være fødselsdagssange, og det har holdene måske fået at vide på forhånd, sådan at de har en chance for at gætte sangene, og rent faktisk synge dem for fødselaren.

Kan du spille et instrument, bliver legen endnu mere festlig!

Se flere herlige indslag til festen her: