Biskoppen Sankt Nikolaus, der blev til den runde og lattermilde Santa Claus

Biskoppen Sankt Nikolaus, der blev til den runde og lattermilde Santa Claus

Hvordan blev den omsorgsfulde helgen og biskop Sankt Nikolaus til den tykke, rødmossede og lattermilde Santa Claus, som er et amerikansk symbol for juletiden. Historen starter for ca. 1600 år siden.

Historien om Santa Claus

Historien om Santa Claus begynder med Sankt Nikolaus, som blev født i det 4. århundrede i landsbyen Patara. På dette tidspunkt var området græsk, men er nu den sydlige del af Tyrkiet. Hans rige forældre, der opdragede ham som kristen, døde i en epidemi mens Nikolaus stadig var ung. Som en hengiven kristen adlød han Jesus ord om, at sælge alt hvad han ejede og give pengene til de fattige. Nikolaus brugte hele hans arv på at hjælpe de syge og dem i nød. Han dedikerede sit liv til Gud og blev Biskop af Myra i en ganske ung alder. Sankt Nikolaus blev landskendt for hans gavmildhed, hans kærlighed til børn og hans omsorg for de søfarende.

Historien om Sankt Nikolaus blev kendt verden over og da de første europæere immigrerede til Amerika bragte de historien om Sankt Nikolaus med sig.

Det 19. århundrede var en tid med stor kulturel transformation. Mange amerikanske forfattere, særligt fra New York, ønskede at gøre julen mere menneskekær. I gamle dage handlede julen ikke om hygge om kaminen, god mad, familie og gaver. Sæsonen, der indtrådte efter høsten, var en tid hvor arbejderklassen kunne slappe mere af. Den var ofte præget af druk, hærværk og folk der væltede rundt i gaderne. Samtidig voksede en større forståelse for familielivet og plads til børnene. Man begyndte at indse, at børn havde brug for beskyttelse og uddannelse. Så langsomt blev julesæsonen en tid med mere fokus på det hjemlige, og Sankt Nikolaus fik nye attributer der passede til de nye tider.

Kunsten der forvandlede Sankt Nikolaus til Santa Claus

Billede af den typisk amerikanske santa claus

  • I 1821 udkom den første amerikanske bog med farvetryk. Bogen hed ”The Children’s Friend” og tegnede et billede af Sankt Nikolaus, der kom fra nord i en slæde med et flyvende rensdyr. Dette anonyme digt og dets illustrationer gav anledning til et stort skift væk fra opfattelsen af Sankt Nikolaus som en helgen. Sankt Nikolaus, eller Santa Claus som vi kender ham i dag, var tilpasset den nye tankegang og belønnede god opførsel, mens han straffede dårlig. Gaver var sikre emner, som pæne dukker, snurretoppe, bolde og bøger – ingen kanoner, sværd eller andet legetøj, der kunne genere morens øre eller gøre søsteren bange.
  • I 1823 udkom det populære digt ”A visit from St. Nicholaus”. Digtet beskriver en glad og tyk nisse med røde kinder, der hopper gennem skorstene for at levere gaver til alverdens artige børn. Digtet blev hurtigt kendt over hele Amerika og er i dag en klassiker.
  • I 1863 begyndte den polistiske tegneserie tegner Thomas Nast en serie tegninger i ”Harpers Weekly”. Han videreførte det nye billede af Sankt Nikolaus. Samarbejdet stod på i 31 år og i den periode udviklede udseendet sig og navnet skiftede til Santa Claus – en naturlig fonetisk ændring fra det tyske Sankt Niklaus og det hollandske Sinterklaas.

 

  • I 1931 begyndte kunstneren Haddon Sundblom et samarbejde med Coca-Cola, der varede 35 år. Han gjorde Santa Claus til et ikon på en moderne kommerciel kultur. Hans Santa Claus var menneskestor, glad, venlig og bar den velkendte røde dragt. Omkring 50’erne var Haddon Sundholms Santa Claus spredt over hele den vestlige verden gennem reklamer i blade og butikker.

Det har været en lang rejse for den gamle biskop fra Myra, Sankt Nikolaus, som viste sin hengivenhed til Gud, til den amerikaniserede Santa Claus. Men piller man de kommercielle lag af, er han stadig Sankt Nikolaus, hvis gavmildhed er en model for menneskets godhed.