Studenterhue farver - har du styr på dem?

Studenterhue farver – har du styr på dem?

 

Bordeauxrød, kongeblå, marineblå, lyseblå, lilla, sort, lys lilla, gul og orange er bare blot nogle af de farver, som er præsenteret i nutidens studenterhue. I alt er der 18 forskelligt farvede huer. De fleste er hvide med en farvet kant. 

18 udgaver af en studenterhue

Ved du hvilken farve, der hører de forskellige uddannelser til? Ellers hjælper vi dig her med en oversigt.

Bordeauxrød

Den originale hue i bordeauxrød stammer fra 1880’erne, og siden da har stolte studenter fra det almene gymnasium båret den efter endt uddannelse. På fronten af denne studenterhue sidder et dannebrogskors

Huen fås på: Gymnasiet

Kongeblå

Den kongeblå hue hører til handelsgymnasiet – mere populært kaldet HHX. På fronten af denne studenterhue sidder den romerske gud Merkurs stav – det skyldes, at Merkur ifølge romersk mytologi var gud for handel.

Huen fås på: Handelsgymnasiet

Marineblå

Den marineblå og kongeblå studenterhue forveksles til tider – men den marineblå version hører til en helt anden uddannelse. Nemlig HTX, som står for Teknisk Gymnasium. Her er standardemblemet på fronten et specialdesignet HTX-emblem.

Huen fås på: Teknisk Gymnasium

Lyseblå

Endnu en version af den blå hue, er den lyseblå studenterhue – den tilhører ikke en handelsuddannelse. I stedet er det færdiguddannede studenter fra HF, der får lov at bære den – også her sidder Merkurs stav på fronten. HF står for Højere Forberedelseseksamen og tæller faktisk det samme som en gymnasial uddannelse – den tager dog bare 2 år!

Huen fås på: Højere forberedelseseksamen

Lilla

Den lilla studenterhue hører til EDU-uddannelsen – endnu engang er det Merkurs stav, der er standardemblemet.

Huen fås på: Handelsskolens Grundforløb

Sort

Den sorte studenterhue er en særlig hue, der bæres af studenter fra flere forskellige studieretninger – den kræver nemlig noget helt specielt. Nemlig at studenten som minimum har haft fem fag på højniveau (også kaldet A-niveau). Der følger naturligvis en vis prestige med lige præcis denne hue.

Huen fås på: Gymnasiet

Lyselilla

Som færdiguddannet SOSU-hjælper, kan den stolte student bære en studenterhue i lyselilla med et specialdesignet emblem foran på studenterhuen.

Huen fås på: Social og Sundhedsuddannelsen (SOSU – hjælper)

Mørkelilla

I relation til den lyselilla SOSU-hue, kommer den mørkelilla studenterhue. Den bæres af SOSU-assistenter. Ligesom SOSU-hjælperens studenterhue er der et specialdesignet emblem forrest på assistenthuen.

Huen fås på: Social og Sundhedsuddannelsen (SOSU – assistent)

Orange

Den orange er der ikke mange, der kender – men den tilhører Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU). Det er et specialdesignet emblem, der præger fronten – på det står der PAU.

Huen fås på: Social og Sundhedsuddannelsen eller VIA

Gul

Studenter, der har gennemført en uddannelse til ernæringsassistent, har ret til at bære en gul studenterhue. Emblemet er et dannebrogskors.

Huen fås på: Ernæringsassistentuddannelsen

Komplet lilla

Her er der tale om den hue, der tilhører pædagoguddannelsen – og den adskiller sig ret markant fra de andre lilla studenterhuer. Den er nemlig ikke hvid med Lilla kantfarve. Hele huen er lilla, som har en lille gul stribe og et unikt emblem.

Huen fås på: Pædagoguddannelsen

Grøn og brun

Som udlært landmand har man hele to studenterhuer at vælge i mellem. En hvid hue, med grønt bånd i kanten, eller en helt brun hue. På begge af huerne prydes fronten af et emblem med en traktor på.

Huen fås på: Landbrugsskolen

Komplet grøn

Den helt grønne hue hører gartneren til. Huen har fine detaljer, med en lille tynd gul kant, samt snoede bånd i guldfarve foran på huen. Emblemet på denne studenterhue viser tre haveredskaber.

Huen fås på: Gartneruddannelsen

Lyserød

Som uddannet frisør er det også muligt at bære en studenterhue. Den er lyserød – med et flot og sigende emblem af en saks.

Huen fås på: Frisøruddannelsen

Grå

Den grå hue hører til EUX-uddannelsen. EU står for Erhvervsuddannelse og X’et står for Gymnasial Eksamen. Når uddannelsen er afsluttet, modtages der et svendebrev eller uddannelsesbevis. Uddannelsen ligger på niveau med en HF-eksamen. EUX er trykt på huens emblem.

Huen fås på: Gymnasiet med EUX-uddannelsen

Komplet beige

Her er en helt beigefarvet hue med en tynd hvid kant. Denne hue kan bæres af en færdiguddannet murer. Huens emblem er et symbol bestående af mursten og en spartel.

Huen fås på: Mureruddannelsen

Stribet

Denne hue er rigtig flot og hører til den Særligt Tilrettelagte Uddannelse (STU) –  som tager 3 år. Det er en ungdomsuddannelse for unge, som for eksempel har autisme eller psykiske udfordringer. Forrest på huen sidder dannebrogskors-emblemet.

Huen fås på: Særligt Tilrettelag Uddannelse  

Vi håber, du blev klogere på din studenterhue og dens farver – samt hvilke uddannelsessteder, der netop tilbyder de enkelte farver.