Skriv din egen fødselsdagssang eller festsang

Skriv din egen fødselsdagssang eller festsang

 

En god festsang er ikke svær at trylle frem. For eksempel kan en fødselsdagssang være andet og mere end “I dag er det Oles fødselsdag”. Kun fantasien sætter grænser!

En god fest kan blive endnu bedre med en sjov og personlig festsang. Det kan være en velkomponeret hilsen til konfirmanden eller brudeparret, eller en fødselsdagssang, der er noget ud over de sædvanlige, gamle travere.

Men inden du giver kreativiteten frit løb, er det en god idé lige at have nogle formelle ting på plads.

Hvad er anledningen til din fødselsdagssang?

Der er forskel på, om du er inviteret til 18-års fødselsdag eller til 90-års fødselsdag, og der er forskel på en uformel familiefest eller det helt store brag med tjenere i pingvinkostumer og hele pivetøjet.

Først og fremmest skal man have anledningen for øje, når man skal skrive en sang. Hvad skal fejres og hvordan vil man gerne bidrage til denne fejring?

Hvem er din fødselsdagssang til?

Det er ikke det samme at skrive en sang til sin gamle mormor, som det er at skrive en sang til sin lillebror på 15 år. Det er også meget individuelt, hvordan forskellige personer har det med at blive udstillet i en sang.

Nogle mennesker frabeder sig helt sange og/eller taler til festlige lejligheder, hvor de er i centrum og det skal naturligvis respekteres. Andre har intet imod sange, så længe der ikke kommer for mange pinlige detaljer frem.

Andre igen har så meget selvironi, at de intet som helst har imod at blive mere eller mindre til grin foran et større selskab.

Selvironi eller ej, så pas på med at komme for tæt på. Voldsomme emner som skilsmisse, sygdom, død og lignende bliver sjældent en succes i en sang. Det er ikke dit job at fortælle hele forsamlingen om fødselarens depression, om mosters kamp med brystkræften eller om brudeparrets syvårskrise.

Husk også på, at det, som du selv synes er sjovt, ikke nødvendigvis er morsomt for den person, sangen skrives til eller handler om. Overvej derfor nøje, hvem du skriver sangen til, inden du giver dig i krig med blyanten.

Hvordan er gæstelisten sammensat?

Det er ikke kun festens hovedperson(er), du skal tage hensyn til, når du skriver en sang. Det kan være meget grænseoverskridende for de øvrige gæster at skulle synge med på diverse pinlige og intime afsløringer om den eller de personer, som sangen omhandler.

Hvis du går for langt over grænsen, kan det være, at du ender med at synge sangen alene. Eksempelvis er det ikke et klogt træk at udlevere saftige detaljer om brudeparrets sexliv, hvis hele generation ‘bedsteforældre’ sidder bænket omkring højbordet.

Det er i orden med humor og pinlige afsløringer – men alt med måde.

Hvad vil du sige?

Tænk over, hvad du vil med din sang. For det meste er pointen med en sang eller en tale at sige tillykke til festens midtpunkt(er), men ofte har man også mere på hjerte. Måske vil man fortælle nogle sjove eller skelsættende historier om fødselaren, brudeparret eller konfirmanden.

Skriv nogle stikord ned, inden du går i gang med selve sangen. Find eksempler på morsomme episoder eller vigtige temaer, du gerne vil have med.

Sangens generelle stemning eller tema er også vigtigt at have for øje. Skal det være en smuk, sjov eller rørende sang, eller måske en god blanding? Skal samtlige festdeltagere ligge flade af grin under og efter sangen, eller skal de sidde med en lille tåre i øjenkrogen?

Det er altid en god idé at have den overordnede retning på plads, inden man kaster sig ud i jobbet som ordjonglør.

Hvilken melodi?

Det er vigtigt at finde en melodi, der dels passer til anledningen og dels til sangens tema. Som udgangspunkt er muntre melodier bedst til muntre tekster, mens langsomme, højtidelige melodier gør sig bedst til de mere seriøse budskaber.

Uanset hvad skal man huske at vælge en melodi, som alle (eller de fleste) kender, og som ikke er for svær at synge med på.

Mangler du flere idéer til, hvordan du skriver en god fødselsdagssang eller festsang? Så se flere gode råd på disse undersider: