Læs her hvordan du vælger den helt rigtige brudekjole

Læs her hvordan du vælger den helt rigtige brudekjole

Din brudekjole er noget af det allervigtigste ved hele brylluppet og den skal bare være perfekt. Hvilken kjole du end drømmer om, så skal den drøm gå i opfyldelse nu, for der er ingen begrænsninger.

Langt de fleste brude, som i dag bliver gift i kirken vælger en hvid brudekjole, også selvom det ikke er deres første ægteskab.

Brudekjolens historie

Farven hvid som i en brudekjole, symboliserer renhed og uskyld, fordi bruden i gamle dage var jomfru indtil hun nåede bryllupsnatten. Det er de færreste brude, som kan “prale” af at være jomfruer ved deres bryllup i dag. Men lad os se tilbage på kjolerne igennem tiderne.

Den røde brudekjole

I det 16. århundrede gjorde den røde brudekjole for alvor sit indtog blandt overklassen. Man sagde i middelalderen, at den røde farve skræmte onde ånder væk, så parret kunne gå et nyt fredeligt liv i møde.

I dag siger man, at hvis det er anden gang man skal giftes, skal den ikke være hvid, men rød i stedet. Helt frem til slutningen af det 18. århundrede dominerede de røde brudekjoler.

Den sorte brudekjole

I 1800 tallet ændrede brudekjolens farve sig fra rød til sort. Denne kjole var kvindens fineste kjole og den var både syet til hendes bryllup, men også af praktiske årsager.

Kjolen kunne efterfølgende bruges til andre store fester uden at se slidt ud. Hos det jævne borgerskab var det frem til midten af det 19. århundrede skik at bære en egns – eller folkedragt til bryllupper.

Den hvide kjole

I 1840 giftede Dronning Victoria af England sig med med Prins Albert. Det gjorde hun i en hvid brudekjole og det fik hele verden til åbne øjnene op for den hvide kjole. Særligt hos overklassen blev den populær.

Kjolen var ikke praktisk og kunne hurtig blive beskidt, men den udstrålede overskud og velstand. Først under 1 Verdenskrig forenede middelklassen sig med den hvide kjole og lige siden har den været moderne.

Farven i dag

Du bestemmer selv, hvilken farve kjole du vil have på til dit bryllup. Hvis du overhovedet vil have kjole på? Vil du følge traditionen skal du vælge en hvid.

Overtro forbundet med brudekjolen

Der er en del overtro forbundet med brudekjolen. Du må fx ikke selv sy sin kjole, fordi hvert sting du tager, bliver til en tåre i jeres ægteskab. Hvis du får en anden til at sy kjolen for dig, så skal det sidste sting tages på selve bryllupsdagen, ellers bringer det dig uheld i ægteskabet.

Din brudgom må også først se kjolen på selve bryllupsdagen, ellers bringer det uheld!

Farveguide ved køb af brudekjole

Hvilken farve skal din brudekjole være? Fordi hvid er den absolut mest populære farve på brudekjolen, behøver du ikke nødvendigvis vælge en hvid brudekjole. Du kan vælge en ensfarvet kjole i en anden farve, eller du kan vælge en hvid kjole med farvet mønster.

Der er lavet en guide til dig, så du kan se, hvilke farver der passer bedst til dig.

Guld, champagne eller abrikos brudekjole; Da skal din hudtype være mørk eller gyldenbrun, for at matche kjolens nuancer. Øjenfarven brun, grøn og klar blå står godt til de udvalgte farver mens håret kan være mørkebrunt, gyldenblondt, sort eller rødt!

Pastel farver; Er brudekjolen skabt i en pastel farve matcher den bedst din hudtype hvis du er helt lys, mørk eller gyldenbrun. Dine øjne kan både være brune, blå og grønne mens hårfarverne mørkebrun, gyldenblond og sort matcher pastelfarver.

Sølv brudekjole; Her er hudtypen bedst passende til sølv, mørk eller gyldenbrun. Øjenfarven brun, grågrøn eller blågrå. Håret mørkebrunt, gyldenblondt eller sort – hvis brudekjolen skal være i sølv.

Hvid brud; Her er den mest passende hudtype lys. Øjenfaren kan være både blå, grøn og brun mens håret på en hvis brud helst skal være af farven mørkebrunt, gyldenblondt eller sort.

Cremefarvet eller elfenbensfarvet brudekjole; Her går du ikke galt i byen hvis din hudtype er mørk eller gyldenbrun. Dine øjne skal helst være af farven brun, grøn eller blå og hårfarven der matcher er mørkebrun.

Det er selvfølgelig helt op til dig, hvordan og hvilken farve din kjole skal være. Det er din dag og dig der bestemmer. Det er også dig der kan mærke efter om den rette brudekjole får dig til at føle dig behagelig tilpas.

Brudekjoler er noget af det allervigtigste ved et bryllup – de skal selvfølgelig være perfekte. Hvilken kjole du end drømmer om, så skal den drøm bare gå i opfyldelse på din store dag. 

Du vil i de følgende afsnit kunne læse om, hvor du kan købe din brudekjole, samt hvor kan du få skræddersyet din kjole eller leje den.

Her kan du købe brudekjoler

Det er en god idé at finde din kjole senest et halvt år før dit bryllup, da det dels kan tage tid og dels fordi butikkerne har ventetid – at færdiggøre din kjole tager tid. Vi har fundet et udvalg af butikker online og rundt i landet, hvor du kan købe drømmekjolen, alt efter hvad du søger.

Online butikker

 • Bridesire tilbyder kjoler i alle prisklasser fra omkring 800 kr.
 • JJ house er en global online kjolebutik, der har brudekjoler fra 800 kr. plus fragt. Butikken har 1080 anmeldelser på Google – 99% af dem positive, det giver dem 4,9 stjerner ud af 5.

Kom til modeshow her:

Landsdækkende

 • ABC brudekjoler har butikker i Næstved og Aalborg. De tilbyder kjoler fra str. 36-56 og har kjoler i alle prisklasser. Deres brudekjolemodel Grace kan man sætte sit personlige præg på – prisen for kjolen med forandringer er 4600 kr.
 • Lilly har butikker i Vejle, Holstebro, København K, Odense, Aalborg og Aarhus C.

Nordjylland

 • Luxux Danmarks unikke brudesalon ligger i Åbybro ligger i Arden og har et bredt udvalg af kjoler.

Aarhus

 • ligger i centrum af Aarhus tæt ved banegården.
 • Ellen Høilund brudekjoler ligger i Aarhus N.
 • Kennedys brudekjoler ligger i Sabro lidt udenfor Aarhus. Kennedys holder forskellige events for brude, der har købt deres kjoler hos dem – blandt andet sparring i forbindelse med bryllupsplanlægning. Bruden kan designe sit slør og det er gratis at deltage.
 • bor i Lystrup og er et koncept, hvor brude kan aflevere deres brugte designerbrudekjoler – man får 60% af hvad, den senere bliver solgt for. Du har mulighed for at købe en designerkjole, der har været brugt én gang før til billige penge.
 • Vintage Divine ligger i Aarhus Centrum. De sælger kjoler fra 1920-1970erne og er et godt alternativ til nye kjoler.

Øst- og midtjylland 

 • Uniqekjoler i Bjerringbro tilbyder brudekjoler til både små og store størrelser
 • Brud og galla ligger i Them, her kan du finde kjoler i alle prisklasser.
 • TP Kjoler ligger i Skjern. De har også en webshop.

Sønderjylland

 • Askepot og Valentino bor i Tønder. De har egen systue, hvor der er fire skræddere ansat til færdiggøre kjolen, og du har mulighed for at sætte dit præg på slutresultatet.
 • Panayotis ligger i Vejle, det er der, hvor Say yes to the Dress Denmark blev filmet.

Se lige med her:

Sjælland

 • har butikker i Roskilde og Ringsted, men de har kun brudekjoler i Roskilde. Her kan du finde kjoler i alle prisklasser.
 • Lykkekjoler ligger i Stenløse – du kan finde din kjole i romantiske omgivelser.
 • MM design bor i Sorø og har et væld af kjoler.
 • Von Barner Bride ligger i Greve. De har et stort udvalg af brudekjoler i alle prisklasser og størrelser fra 34- 64. De har også en kollektion, hvor kjolen kan bestilles op til størrelse 70.

København

 • Bride Fashion ligger i Virum og tilbyder et bredt udvalg af kjoler.
 • Copenhagen Bridal ligger i indre København. Her kan du finde brudekjoler fra verdens førende designere. De har også et sample sale på deres side, hvor du kan spare mellem 25 og 75% på kjolerne.
 • Nicolai Brudekjoler ligger i Brønshøj og tilbyder Skandinaviens største udvalg af brudekjoler.

Bornholm

ligger i Rønne. De har et stort udvalg af brudekjoler.

Outlet

Her kan du spare mange penge på din kjole:

 • ligger i Tåstrup.
 • Lilly har en outlet-forretning i Åbenrå, hvor du kan finde kjoler til stærkt nedsatte priser.

Få skræddersyet din brudekjole

Hvis du søger helt unikke brudekjoler, som ikke ligner andres, kan du få en skrædder til at sy kjolen til dig.

 • Buchcouture laver skræddersyede kjoler fra 8000 kr. De har adresse i Aarhus.
 • Josefine Ingversen Couture ligger i Svendborg.
 • Karim Design bor i København – de tager udgangspunkt i kvalitetsdesign, når de skræddersyr din kjole.
 • Lasse Spangberg er placeret i København – han gør drømme til virkelighed.
 • bor i Skamby på Fyn, hos dem kan du være med til at designe din drømmekjole.

Udlejning af brudekjoler

Hvis du ikke vil ofre så mange penge på en kjole, du kun skal bruge én gang, er det en mulighed at leje kjolen.

 • ligger i Stenløse.
 • ligger i Odense.

Brudekjolens historie

Farven hvid som på en brudekjole symboliserer renhed og uskyld, fordi bruden i gamle dage var jomfru, indtil hun nåede bryllupsnatten. Det er de færreste brude, som kan “prale” af at være jomfruer ved deres bryllup i dag – vist nok.

Men lad os se tilbage på kjolerne gennem tiderne.

Den røde brudekjole

I det 16. århundrede gjorde den røde brudekjole for alvor sit indtog blandt overklassen. Man sagde i middelalderen, at den røde farve skræmte onde ånder væk, så parret kunne gå et fredeligt liv i møde.

I dag siger man, at hvis det er anden gang, man skal giftes, skal den ikke være hvid – men i stedet rød. Helt frem til slutningen af det 18. århundrede dominerede de røde brudekjoler.

Den sorte brudekjole

I 1800-tallet ændrede brudekjolens farve sig fra rød til sort. Denne kjole var kvindens fineste kjole og den var både syet til hendes bryllup, men også af praktiske årsager.

Kjolen kunne efterfølgende bruges til andre store fester uden at se slidt ud. Hos det jævne borgerskab var det frem til midten af det 19. århundrede skik at bære en egns– eller folkedragt til bryllupper.

Den hvide kjole

I 1840 giftede Dronning Victoria af England sig med Prins Albert. Det gjorde hun i en hvid brudekjole og det fik hele verden til åbne øjnene op for den hvide variant af bryllupskjoler.

Særligt hos overklassen blev den populær. Kjolen var ikke praktisk og kunne hurtig blive beskidt, men den udstrålede overskud og velstand. Først under 1. Verdenskrig forenede middelklassen sig med den hvide kjole, og lige siden har den været den foretrukne.

Få 100 års bryllupsmode her:

Farven i dag

Du bestemmer selv, hvilken farve kjole, du vil have på til dit bryllup. Hvis du overhovedet vil have kjole på? Vil du følge traditionen skal du vælge en hvid.

Overtro forbundet med brudekjoler

Der er en del overtro forbundet med brudekjoler. Du må fx ikke selv sy din kjole, fordi hvert sting du tager, bliver til en tåre i jeres ægteskab. Hvis du får en anden til at sy kjolen for dig, skal det sidste sting tages på selve bryllupsdagen – ellers bringer det dig uheld i ægteskabet.

Din brudgom må også først se kjolen på selve bryllupsdagen, ellers bringer det naturligvis også sort uheld!