Skriv dine egne lejlighedssange og sjove festsange

Skriv dine egne lejlighedssange og sjove festsange

 

At skrive lejlighedssange og sjove festsange er ikke nødvendigvis noget, man behøver overlade til professionelle sangskrivere og rimsmede. Man kan sagtens klare det selv, hvis man har lyst.

Dan dig et overblik – Sjove festsange

Det vigtigste er at danne sig et overblik, før man går i gang. Hvordan er den person, man skal skrive sangen til eller om, og hvilke temaer vil man have med?

Når disse ting er på plads, er det lettere at fokusere på praktiske ting som melodi, rim, versefødder, den eksakte ordlyd og så videre.

Stikord

Start med at skrive stikord ned til ting, du gerne vil have med i sangen. Det er bedst at starte i god tid, eksempelvis nogle måneder eller uger før man rent faktisk skal skrive eller bruge sangen.

Så har du tid og ro til at komme i tanke om alle de små, sjove ting og nedfælde dem på en lille lap papir her og der. Til sidst har du en god portion inspiration i notatform til at kickstarte den kreative skriveproces.

Det, man skriver ned, kan være kendetegn og karaktertræk ved festens hovedperson(er), sjove episoder fra hans/hendes/deres liv, og så videre. Var dagens konfirmand verdens mest hysteriske trodsalderfirårige, men endte som en engleblid teenager?

Er brudgommen en katastrofe i et køkken, men et geni med en guitar i hånden? Har sølvbrudeparret haft en uforglemmelig oplevelse i forbindelse med deres første huskøb? Har fødselaren et helt særligt forhold til vandrende pinde eller patchwork?

Har festens hovedperson verdens dårligste humor? Få alle de små, skæve detaljer frem i lyset og flet dem ind i sangen på en sjov og kærlig måde.

Emne og budskab i de sjove festsange

Det er en fordel at lægge vægt på humoren, hvis sangen skal være en succes. Udvælg de emner, du gerne vil have med i sangen, og skriv ét eller to vers om hvert emne. Du kan også vælge at lade hele sangen handle om et bestemt tema eller en bestemt episode, men der skal være kød nok på, så ikke sangen går i tomgang.

Uanset om du bare vil sige et kort “tillykke” med din sang, eller om det skal være en dybere og mere gennemarbejdet hyldest til festens midtpunk(er), så er det vigtigt at have et klart budskab med sangen, så det ikke bare ender som en sludder for en sladder.

Ellers kunne du lige så godt bare have skrevet et kort og sparet de øvrige gæster for et par ligegyldige minutter med fællessang. Så før du går i gang med blok, kuglepen og rimordbog, skal du gøre dig klart, hvad du helt præcis vil sige med sangen, og hvordan du vil sige det.

Skal det være en morsom sang, en højtidelig sang eller noget helt tredje? Hvis du gerne vil sige noget meget personligt, kan det være en idé at holde en tale i stedet.

Der findes virkelig mange sjove festsange derude, hvis man kigger sig godt omkring. Ofte har de forskellige dele af landet deres egne bud på, hvad der er sjovt, når man har fået noget at drikke.

Held og lykke med søgningen!

Man skal også tænke på rim og melodier. Få gode råd til sangskrivningen på disse undersider: