Shubidua – størstedelen af danskerne har fået dem ind med modermælken, og deres finurlige tekster og fængende melodier har hjemsøgt hitlisterne i flere årtier.
Men hvordan kom det folkekære band egentlig helt til tops? Læs historien om de glade shubber her.
Shubidua – fed rock og folkelighed
De er blevet betegnet som både nationalklenodier og “en mellemting mellem Jens August Schade og Magasins julekatalog”.
Shubberne har til alle tider været nogle, som danskerne elskede eller elskede at hade. Faktum er, at de er svære at komme udenom på den danske musikscene.
Startskuddet til Shubiduas overvældende succes lød i 1973, mens (kommende) forsanger i bandet, Michael Bundesen, var oplæser på Danmarks Radio, hvor (kommende) bandmedlem og medstifter af Shubidua, Michael Hardinger, fungerede som pop-ekspert og researcher.
De to samarbejdede om at lave skæve parodier af danske sange og fordanskede udgaver af udenlandske sange. Deres fælles kærlighed til rock’n’roll skulle senere munde ud i en af Danmarks største musikalske succeser. Shubidua startede som en forsøgsvis udvidelse af Hardingers band Passport, hvor Bundesen blev indlemmet.
De fik så stor succes med den danske udgave af Elvis Presleys “Jailhouse Rock”, bedre kendt som “Fed Rock”, at de valgte at fortsætte under navnet Shubidua. Bandets navn, Shubidua, stammer i øvrigt fra koret på netop “Fed Rock”.
Gennembruddet kom i 1977, da syv ud af ti sange på albummet “Shubidua 4” blev regulære hits. Albummet blev det første i dansk historie til at sælge mere end 200.00 eksemplarer, og shubbernes succes var hermed en realitet.
Popularitet i spandevis for Shubidua
Shubidua, eller Shu-bi-dua, som de også benævnes, står bag mange store ørehængere, heriblandt “Hvalborg”, “Vuffeli-Vov”, “Sexchikane” og “Danmark”.
Bandet har også skrevet en ny melodi til Holger Drachmanns “Midsommervisen”, der ifølge mange danskere er mere mundret og folkelig end den oprindelige og noget tungere melodi.
Shubiduas vartegn har gennem tiden primært været vrøvlede og humoristiske undersættelser af udenlandske hits, men også gruppens egne sange har høstet stor anerkendelse.
Shubberne har også forsøgt sig i filmens verden. Bandet var selv drejebogsforfattere på filmen “Den røde tråd” fra 1988, der blev sablet ned af anmelderne, men som dog senere har opnået kultstatus i de danske filmsamlinger.
Shubidua har gennem tiden bestået af ikke mindre end 16 skiftende medlemmer, hvoraf forsanger Michael Bundesen også har holdt pause fra rampelyset fra 1984 til 1987 til fordel for en stilling som stationsleder på den københavnske tv-station Kanal 2.
Michael Bundesen fik i 2011 siden en hjerneblødning, som satte en brat stopper for bandets aktivitet. De tilbageværende medlemmer giver dog stadig lyd fra sig under andre navne. Helt det samme som det gamle Shubidua bliver det dog aldrig – Bundesens karakteristiske vokal mangler simpelthen i lydbilledet.
Og hvad er så hemmeligheden bag deres succes? Tja, hvis man spørger shubberne selv, så er humor og uhøjtidelighed et vigtigt redskab for at nå til tops – og blive der. Som de selv udtrykker det: “Det skal være sjovt – ellers er det ikke morsomt.”
En af de mere kulørte klassikere fra Shubidua
Læs også Kim Larsens historie
- Kim Larsen har opnået samme altoverskyggende kultstatus som Shubidua – læs mere om den bredmundede legende her: Kim Larsen.
Dyk ned i adskillige sangperler fra Shubidua.
– fra konfirmationer til bryllupper – og selvfølgelig Sankt Hans Aften.