Sådan skriver du den perfekte festtale

Sådan skriver du den perfekte festtale

 

Det er faktisk ikke så svært at skrive en god festtale, hvis bare du forbereder dig godt. Når du skal skrive en festtale, skal du sørge for, at den er underholdende og spændende, samt har et par alvorlige elementer og et generelt budskab.

Sidst, men ikke mindst, skal du huske at skrive en festtale, som helt grundlæggende er hylende morsom!

Dette er selvsagt ikke let – derfor har jeg her lavet en guideline om kunsten at skrive en sjov festtale. Du skal bruge blyant og papir – find det endelig frem med det samme, så du kan få skrevet talen ned og få den ud af hovedet!

Talens elementer

Hovedpersonen

Først og fremmest skal du huske, at enhver festtale har en hovedperson – og det er ikke dig! En festtale skal fremhæve hovedpersonen – ikke dig selv. Der er ikke noget værre, end når en festtaler har misforstået denne regel og indirekte fremhæver sig selv i stedet for hovedpersonen.

Talens hovedperson kan også godt være flere personer – f.eks. et brudepar. Men for nemhedens skyld er det fremover beskrevet som hovedpersonen.

Brainstorm om hovedpersonen

Start med at skrive hovedpersonens navn på papiret som overskrift, og skriv derefter ”Episoder” på næste linje. Nu går du i gang med at lave en brainstorm over episoder fra dit bekendtskab med talens hovedperson. Skriv alle anekdoter eller episoder ned, som er interessante – hvad enten de er sjove, pudsige, underlige, alvorlige, kærlige eller noget helt andet.

Lad dig ikke lige nu begrænse af, hvad du tror, kunne komme med i talen eller ej. Skriv alle episoder ned. Det er vigtigt for din kreativitet, at du nøjes med et par stikord, der får dig til at huske historien – som f.eks.: ”Dengang X var i fjernsynet” og derefter videre til næste episode, du kan huske.

Ring evt. til fælles bekendte for at høre, om de kan huske flere interessante episoder. Nu sætter du en ring om de historier, du selv har oplevet sammen med hovedpersonen. En god tale bliver nemlig bedre, jo mere personlig den er.

Gode råd til hovedpersonen

Når du ikke kan komme i tanker om flere ting at skrive ned, går du i gang med næste afsnit, der hedder ”Gode råd”. Her skriver du de råd og erfaringer ned, som du mener hovedpersonen kan bruge i sit videre liv.

Forestil dig, at personen sidder overfor dig og lige har stillet dig spørgsmålet: ”Baseret på alt, hvad du har lært og erfaret om mig, hvad er så efter din mening de vigtigste ting og råd, jeg kan bruge eller gøre fremover?”

Skriv dine svar ned.

Det skal gæsterne vide om hovedpersonen

Nu laver du en ny overskrift, der hedder ”Gæsterne”. Her skriver du de budskaber, du vil have at resten af gæsterne skal vide om hovedpersonen. Er der en side af hovedpersonen, du kender, som du vil fremhæve?

Er der karaktertræk, du har set, som du vil sikre dig, at andre også er opmærksomme på? Vil du opfordre til, at man ses oftere? Igen er det vigtigt, at du ikke begrænser dig.

Alle de gode sider af hovedpersonen, som du kan komme i tanker om, skal også nedfældes her.

Festtalens stil

Du skal nu til at bestemme dig for hvilken type festtale, du vil skrive. Skal den være alvorlig? Morsom? Sarkastisk? Ironisk? Kærlig? Taknemmelig?

En god tale har alle disse elementer – men der vil altid være én ting, som er gennemgående. Beslut dig for hvilken stil, du vil bruge som din hovedstil for talen.

Talens tema og budskab

Derefter skal du tænke over det overordnede budskab, du vil have ud igennem talen – altså selve talens pointe.

En god tale behøver ikke nødvendigvis indeholde pointen bogstaveligt. Det kan sagtens være et overordnet tema, som lytteren kan gætte sig til, jo mere man hører af talen. Tænk derfor først over det overordnede budskab, du vil have ud – vil du sige tak for godt venskab?

Vil du sige, at hovedpersonen er et dejligt menneske? Vil du ønske held og lykke og samtidig give et par gode råd? Vil du udtrykke din oprigtige kærlighed?

Det er nu, du skal vælge et overordnet tema for din festtale.

Udvælg dine nedskrevne historier

Nu kommer du til udvælgelsen – fordi nu skal du til at strege de historier, anekdoter, gode råd og budskaber ud, som ikke passer ind i det overordnede tema og stil, du har valgt.

Du kan naturligvis altid vælge et nyt tema og budskab – men det er vigtigt, at hele talen falder indenfor de rammer, du har valgt.

Sæt i rækkefølge

Lav derefter en rækkefølge på alle tingene. Det er vigtigt at starte og slutte med de ting, som har størst effekt – de mindre vigtige ting kan du fylde ind imellem. Dette kan gøres ved at skrive numre på de forskellige stikord, du har noteret.

Beslut dig for hvilken type taler du er 

Nu er du klar til at lave en råskitse. Der er generelt to typer talere – dem, der gerne vil have talen nedfældet ord for ord – og dem, der hellere vil benytte sig af stikord. Ingen af delene er mere rigtigt end den anden, så vælg det, der passer dig bedst.

Nu har du så en råskitse med historier, anekdoter, råd og budskaber i den rigtige rækkefølge. De følger alle det overordnede tema og budskab, som du har valgt.

Det skal være en sjov festtale

Det sidste, du nu mangler i din skrivning, er et par sjove bemærkninger til at krydre det hele. Hvis du er den morsomme type, som sagtens kan finde på en vittig bemærkning, er det bare at gå i gang. Husk dog på, at for mange små morsomheder kan ødelægge dit generelle budskab.

Hvis du har problemer med at finde på nogle vittige bemærkninger, kan du i stedet benytte dig af deciderede vittigheder. Sørg blot for at lave en glidende overgang.

Hvis du eksempelvis har skrevet noget om den polterabend, der har fundet sted, kan du, efter du er færdig med denne del, sige: ”meget apropos var der engang en mand, der skulle giftes og …”

Du skal generelt huske på: vittigheden skal fortælles EFTER den del, du er i gang med – og den skal relatere til det, du lige har talt om. Hvis du sørger for at indlægge en morsomhed hvert andet minut, kan du være rimelig sikker på at ramme rigtigt.

En god festtale varer max 10 minutter

Nu kigger du så på dit ur – derefter læser du den næsten færdige tale op for at måle, hvor lang tid den tager. En god festtale må ikke vare mere end 8-10 minutter. Ellers risikerer du at tidsplanen for arrangementet skrider – der er sikkert også andre end dig, der skal til.

Når du har rettet talen til, så det passer med tiden, mangler du bare at renskrive. Sørg for at have talen – eller dine stikord – på pænt papir, så det ser præsentabelt ud. Husk på at selve talen nedfældet på papir, er en god ekstragave at give til hovedpersonen!

Det kan også være, at du har alle idéerne – men ikke nerverne til at holde selve talen?

Så kan du hyre en professionel til at gøre jobbet. Se et godt bud på en stand-up komiker, der kan hjælpe dig.