Skriv en god fødselsdagstale

Skriv en god fødselsdagstale

Skal du holde en fødselsdagstale? Og er du lidt betænkelig ved at skulle rejse dig og sige noget foran en masse mennesker? Så fat mod!

Det behøver ikke være en pinlig eller ubehagelig affære at skulle hylde fødselaren. I det følgende kan du læse en række gode råd om at skrive en tale til fødselsdag.

Hvad skal en fødselsdagstale handle om?

Fødselsdage har man (forhåbentlig) rigtig mange af, og det er langtfra dem alle, der bliver markeret med taler. Men når et skarpt hjørne rundes, eller en særlig vigtig fødselsdag står for døren, kan det alligevel være på sin plads med et par velvalgte ord.

Uanset om du skal til 18-årsgilde, til et brag af en 30-årsfest eller til en sjælden 90-årsfødselsdag, så er der rig mulighed for at holde en tale for dagens hovedperson.

En tale til fødselsdag handler primært om at sige tillykke. Hvis det er en rund eller speciel betydningsfuld fødselsdag, kan man bruge lejligheden til at se tilbage på årene, der er gået – samt til at filosofere over, hvad fremtiden mon vil bringe for fødselaren.

En fødselsdag er en milepæl i en persons liv, og en fødselsdagstale kan hjælpe til at markere denne milepæl som noget specielt, eventuelt ved at tage udgangspunkt i tidligere fødselsdage.

Hvordan forbereder man sig på en fødselsdagstale? Hvordan skriver og holder man en god tale? Her er nogle gode råd, der kan gøre dig til en førsteklasses fødselsdagstaler!

Gode råd om at holde tale til fødselsdag

  • For det første er det vigtigt, at du tilpasser din fødselsdagstale til fødselaren og arrangementet. Der er væsentlig forskel på, om du skal holde tale for din lillesøster, din bedste ven eller din mormor. Skal det være en sjov eller alvorlig tale – og skal den være kort eller lang? Som udgangspunkt er meget lange taler en dårlig idé. Man skal virkelig have noget på hjerte, hvis man vil tale i længere tid end 10-15 minutter.
  • Talens længde og indhold kan evt. tilpasses festens tema. Er det en uformel havefest, eller en stor fest med tre retter og pressefolder i dugene?
  • Forbered dig! Det er de færreste, der kan improvisere en fantastisk tale, og selvom fødselsdagstaler sjældent hører til de mest højtidelige af slagsen, så er det alligevel meget rart at have lidt styr på sin tale, inden man rejser sig og slår på glasset. Du kan evt. i ugerne eller månederne op til fødselsdagsfesten gå og lave små noter om temaer og historier, du gerne vil have med i talen.
  • Skriv alt ned til at starte med. Lav en råskitse til talen først, uden at tænke over, om det lyder klogt. Du kan altid finpudse rækkefølge og formuleringer senere.
  • Lav evt. et manuskript til at have foran dig, mens du taler. Det er rart at have, hvis klappen går ned. For at gøre det mere overskueligt kan du f.eks. fremhæve bestemte stikord.
  • Husk at øve dig! – uanset om du vil tale med eller uden manuskript. Det er altid lettest at holde tale, hvis man har øvet den igennem først.