Brudens fars tale

Brudens fars tale

Brudens fars tale har en fast plads i den traditionelle talerække til bryllup. Brudens far taler som udgangspunkt for både sig selv som far og for brudens mor.

Hans tale er nummer tre i talerækken – efter værtens tale og toastmasterens tale. Det er således ofte ham, der holder den første egentlige bryllupstale.

Det kan nok få de fleste til at lide af alvorlig præstationsangst, men der er ingen grund til at gå i panik. Nyd i stedet at kunne gøre din datter glad på hendes store dag ved at give hende et par kærlige, faderlige ord med på vejen.

Grunden til at brudens far er en af de første talere – og at han bl.a. taler før gommen – er, at hans rolle ved brylluppet er meget symbolsk. Det er brudens far, der fører sin datter op ad kirkegulvet og overdrager hende til en ny mand.

Det er således brudens far, der med sin tale skal overdrage hende til gommens varetægt. Først når denne rituelle overdragelse har fundet sted, kan gommen få ordet og takke for det, der i symbolsk forstand er blevet ham givet – nemlig bruden.

Ens for alle fædre er nok vemodet ved at skulle give sin lille pige bort til en anden mand. Din datters bryllupsdag er en glædelig begivenhed. Den markerer dog også, at du ikke længere er den bedste og eneste mand i hendes liv.

Din tales omdrejningspunkt kan derfor meget vel være det faktum, at hun nu starter på et nyt kapitel i sit liv. Hun har med sit bryllup for alvor har kappet båndene til barndomshjemmet og til mor og far. Med andre ord er det oplagt at kigge på både brudens fortid og fremtid. Fortiden med jer – hendes forældre – og fremtiden med hendes hjertes udkårne.

Dette er brudens fars opgave i en tale

Det er brudens fars opgave at få hele selskabet – inklusiv gommen – til at forstå hvilket fantastisk menneske bruden er – og ikke mindst hvor heldig hendes nybagte ægtemand er. Du kan i din tale fokusere på alle de ting, der gør din datter til en god fangst for hendes udkårne.

Fortæl søde, sjove, skøre og rørende historier fra hendes liv som lille pige og ung dame – gerne med en humoristisk vinkel. Du kan f.eks. fortælle små søde, finurlige historier fra din datters barndom og ungdom. Var hun sød som lille? Hidsig som teenager? Lige så pokkers stædig som sin mor? Charmerende nok til at sno hele verden om sin lillefinger?

Find de anekdoter frem, som du synes beskriver din datter allerbedst. Fortæl om alle de egenskaber, du værdsætter hos hende – og måske også om et par af hendes mindre heldige karaktertræk. F.eks. manglende ordenssans eller et voldsomt temperament.

Bare husk at gøre det med et glimt i øjet, så hun ikke føler sig udstillet. Inviter gommen indenfor i hendes fortid, så den bliver en del af deres fælles fremtid.

Det kan også være en idé at fortælle et par sjove historier om gommen. Måske nogle episoder, der har fået dig til at elske og respektere ham. Mange brude-fædre benytter deres tale til, i spøg, at true gommen med alle de slemme ting, der vil ske, hvis han ikke passer godt på fars lille pige.

Det er dog en god tommelfingerregel at vise gommen, at du har tillid til, at han er den helt rette person for din datter. Du kan også fortælle om din version af din datters møde med gommen.

Hvad gjorde ham forskellig fra hendes andre kærester? Hvordan blev han modtaget af familien? Hvordan har han gjort en forskel i din datters liv?

Hvad med brudens mor?

Brudens mor er traditionelt set ikke en del af talerækken til et bryllup. Mange mødre vælger dog alligevel at give deres nygifte døtre et par kærlige ord med på vejen på deres store dag. Det er bestemt ikke nogen dårlig idé, eftersom de fleste brude nok vil glæde sig meget over en tale fra deres mor.

Hvis brudens far ikke er med til brylluppet kan brudens mor, eller et andet nært familiemedlem, overtage brudens fars plads i den traditionelle talerække.

Hvis begge brudens forældre er med, kan man vælge at lade brudens mor tale efter, eller sammen med, brudens far. Eller man kan holde sig til den traditionelle talerække og lade brudens mor tale, når alle de faste pladser i talerækken er udfyldt.

Er du brudens far – så læs disse råd

Her er nogle gode råd til brudens fars tale. Hvad skal man som brudens forældre huske, hvis man skal holde tale? Og hvordan forbereder man sig?

  • Måske vælger I som forældre at holde jer til traditionen med brudens fars tale. Hvis begge brudens forældre skal holde tale, er det en god idé at koordinere talerne, inden man går i gang.
  • Måske kan I endda holde en tale sammen. Hvis I holder tale hver for sig, er det bedst lige at finde ud af, hvem der snakker om hvad, så I ikke gentager hinandens historier og pointer.
  • Forbered talen i god tid ved at skrive idéer og minder ned. Man kan f.eks. lade sig inspirere af billeder fra datterens barndom og ungdom.
  • Skriv alle indfald ned – også selvom det ikke er sikkert, at det hele kommer med – og selvom det måske lyder lidt dumt.
  • Man kan altid skære ned eller skrive til, når man har en masse noter at gå ud fra.
  • Øvelse gør mester! Enten alene eller foran en anden. Det er vigtigt, at man føler, man har styr på talen – det får ordene til at lyde mere oprigtige, når det virkelig gælder.
  • Lav et manuskript, som der gås ud fra. Det kan f.eks. inddeles i afsnit, ligesom udvalgte stikord kan fremhæves. Det skal være let at komme tilbage på sporet igen, hvis man pludselig taber tråden.
  • Bare slap af! Selvom brudens fars tale er en fast del af et traditionelt bryllup, og derfor også en vigtig del, så er der ingen grund til at gå i sort af nervøsitet.
  • Formålet med en tale fra brudens forældre er at gøre bruden glad og at ønske det nygifte par held og lykke fremover. Ikke at vinde en pris i et talentshow.

I kan være sikre på, at jeres datter vil blive lykkelig, næsten uanset hvad I siger, og hvordan I siger det.

Hvordan forbereder man sig på at skulle holde tale?

Det er de færreste mennesker, der elsker at holde tale. Men selvom du føler, at du hører til denne gruppe, så lad være med at fokusere på frygten for at tale for en større forsamling. Tænk i stedet på, hvor glad din datter bliver, fordi du vil og tør holde tale for hende.

Hvis du ikke er god til at improvisere, er det en god idé at forberede talen inden den store dag. Du skal ikke gå helt i baglås, når du har slået på glasset.

God fornøjelse!