Sølvbryllup - arrangér en uforglemmelig dag

Sølvbryllup – arrangér en uforglemmelig dag

Når et par har været gift i 25 år fejrer man sølvbryllup. Sølvbryllupsdagen arrangeres af parrets børn, familie eller venner. Tidligt om morgenen opsættes en æresport foran parrets hjem, ofte foran hoveddøren.

Æresporten består af et træ skelet pyntet med grønne blade og årstidens blomster. Øverst på æresporten placeres et skjold med parrets navne.

Sølvbryllup og sang

Parret “vækkes” af gæsterne ved at der synges et par danske sange. Traditionelt er det et par vers af “I Østen stiger solen op” og “Det er så yndigt at følges ad”. Svantes vise bliver også brugt.

Som regel hyres der et par musikere der kan spille til. Det kan være en trompetist, violinist eller en guitarspiller. Gustav Vinkler sang en gammel slager i 30erne og teksten beskriver meget godt, hvad der er sket, når man har holdt ud i 25 år.

Sølvstænk i dit gyldne hår

Musik og Tekst: Traditionel
Dansk tekst: Siegfried Pedersen

Snart skal livets aftenklokker,
ringe solfaldstimen ind.
Sølvstænk i de gyldne lokker,
furer på din fine kind.
Tak for gode som for onde år,
sølvstænk i dit gyldne hår.
Lyser om din fine pande,
livet mod sin aften går.

Varmt og ungt dit hjerte banker,
søde pige i dit smil.
Smyk dit hår med blomsterranker,
glem at det som sne er hvidt.
Tak for gode som for onde år,
sølvstænk i dit gyldne hår.
Lyser om din fine pande,
livet mod sin aften går,
livet mod sin aften går

Morgenmaden

Når sangene er sunget inviteres gæsterne indenfor til morgenkaffe. Alternativt bruges et forsamlingshus eller fælleslokale i nærheden. Efter gæsterne har fået lidt morgenmad og skåler for parret i gammeldansk spiller musikerne et par numre. Et vigtigt punkt på programmet er brudevalsen, hvor brudeparret gerne skal vise et par dansetrin.

Sølvbryllup og fest

Efter morgenmaden er afsluttet og gæsterne er taget hjem, lades der muligvis op til en fest om aftenen. Men hvis dagen ikke rammer en fredag eller lørdag, kan det være festen udsættes til den efterkommende weekend.

Dertil kan man i stedet afholde den store dag på anden vis. Her kan familie og venner tage på restaurant og spise en god middag. Det kan være et rigtig godt sted og måske en fordel at forberede restaurenten på, at man dukker op med et sølvbrudepar.

Da der tidligere på dagen er blevet danset sølvbrudevals, er dette ikke et punkt på selve aftenen. Men en sang kan der godt blive plads til eller taler.

Skal der slåes et brag af en fest om aftenen, plejer den traditionelvis at holdes sådan her.

 • Velkomstdrink (evt. spiller en musiker gennem middagen)
 • Til bords med en velkommen sang
 • Forret
 • Et par taler eller sange
 • Hovedret
 • Et par taler eller sange
 • 2 x hovedret
 • Underholdning, sange eller taler
 • Dessert
 • Eventuelle sange og taler eller underholdning
 • Velbekomme sang
 • Rummet bliver dannet om til en cafe/disko og musikker stiller op
 • Kaffe med småkage, øl, sodavand og en lille en
 • Dans
 • Natmad

Hvad giver man på sølvbryllupsdagen?

Nogle par giver hinanden morgengave, som de også gjorde 25 år forinden. Det kan være et smukt smykke, et ur eller en fornyelse af parrets vielsesringe.

Man skal tænke på at der er gået 25 år siden brylluppet, og derfor er der også sket meget med sølvbrudeparrets økonomi. Det kan være at vielsesringene fra dengang, kræver en lille opblomstring i form af en lille smuk sten, som påskønnelse af hinandens kærlighed.

Det kan også være man efter moderne vis giver hinanden andre ting, der symboliserer at årene er gået. Det kunne fx være, at jeres bryllupsbillede var blevet malet af en kunstner eller trygt over på et lærred.

At I havde samlet en masse foto i gennem de sidste 25 år og fået udarbejdet en stor foto collage, som kunne hænge i jeres hjem.

Finde flere gaveideer og muligheder til fester her: