Vidste du det om trylleri?

Vidste du det om trylleri?

Var du klar over, at trylleformlen “hokuspokus filiokus” i virkeligheden er en latinsk sætning, som blev forvansket af danske kirkegængere i middelalderen?

Eller vidste du, at der afholdes store tryllemesser i Sverige? Bliv klogere på magiens verden og læs mere om trylleri her!

Trylleri – Løgn og latin

To af de mest populære tryllebesværgelser, “abracadabra” og “hokuspokus filihankat”, er umiddelbart ren volapyk. Men hvor stammer udtrykkene egentlig fra? Læs om historien bag de mystiske ord nedenfor.

Abracadabra

“Abracadabra” stammer fra latin, men det har muligvis sproglige rødder endnu længere tilbage fra aramæisk eller thrakisk. Trylleordet er kendt fra senantikken, men bruges stadig af moderne tryllekunstnere den dag i dag.

Ordet har ingen reel betydning, men sprogforskere mener at kunne spore det tilbage til den gnostiske guddom Abraxas. Denne gud havde på græsk talværdien 365 og repræsenterede således antallet af dage i året.

I europæisk folketradition blev “abracadabra” brugt som en trylleformular mod feber.

Det foregik på den måde, at man skrev ordet op på en seddel i et nedtællingsskema, hvor mere og mere af ordet forsvandt. Dette skulle symbolisere sygdommens gradvise forsvinden.

Den syge person skulle spise en linje af bogstaverne hver dag eller blot bære sedlen om halsen, til sygdommen var jaget på flugt, hvorefter sedlen blev kasseret.

Hokuspokus filiokus

Udtrykket “hokuspokus filiokus” eller “hokuspokus filihankat” er formentlig en forvanskning af en latinsk sætning fra den katolske messe: “Hoc est corpus filii”, som betyder “dette er sønnens legeme”.

Sætningen blev brugt under nadveren i middelalderens Danmark, hvor alle kirkelige handlinger foregik på latin. For den almene dansker var det dog sort snak, så det latinske udtryk er hurtigt blevet til vrøvlesætningen “hokuspokus filiokus” – senere med variationen “filihankat” til sidst.

Sætningen er siden blevet en fast ingrediens i magiens verden, og mange tryllekunstnere afslutter deres numre med den mystiske pseudobesværgelse.

Magisk weekend

Det er ikke kun i Harry Potter-bøgerne, at store magikere mødes i hobetal for at diskutere trylleformularer. En gang om året er magien nemlig i højsædet i Sverige, hvor omkring 500 skandinaviske tryllekunstnere mødes i byen Lund til en stor messe.

Weekenden præsenterer deltagerne for nyheder i tryllebranchen, ligesom nogle af de største navne fra magiens verden er hyret til at undervise de trylleglade skandinavere.

I det hele taget er det ikke ualmindeligt, at tryllekunstnere verden over mødes til store eller små trylletræf for at udveksle viden og styrke deres fællesskab. De fleste tryllekunstnere er selvlærte, hvilket kan være en ret ensom affære og så giver det et frisk pust af energi at få vendt sit sidste nye trylletrick med ligesindede.

Trylleri og andet spas

Vil du vide mere om trylleri – eller er du på udkig efter en anden form for underholdning til din næste fest? Så se mere på disse undersider: