Gommens tale

Gommens tale

I den traditionelle talerække til et bryllup er gommens tale nummer fire efter værtens taletoastmasterens tale og brudens fars tale. Læs mere om bryllupstaler her.

Gommens tale til bruden indledes normalt med, at gommen takker værten for festen (medmindre han selv er vært, selvfølgelig). Derpå takker brudgommen som regel brudens forældre for, at han har fået lov til, og mulighed for, at gifte sig med deres datter. Dette efterfølges ofte af en forsikring om, at gommen nok skal passe godt på deres yndige lille pige.

Det skal med i gommens tale

Udtryk din kærlighed til din hustru og hendes familie!

Det primære omdrejningspunkt i gommens tale er naturligvis kærligheden til bruden. Talen er gommens mulighed for at sætte store ord på denne kærlighed – både over for sig selv og sin udkårne – men også overfor brudeparrets venner og familie.

Talen kan f.eks. handle om, hvordan brudeparret mødtes, og den kan indeholde små anekdoter fra deres tid sammen inden brylluppet.

Talen kan også indeholde en beskrivelse af, hvordan gommen blev modtaget af brudens familie og venner. Brudgommens kærlighed til den udkårne er som sagt i fokus, og denne kærlighed kan præsenteres på alle tænkelige måder.

Gommen kan eksempelvis lave en liste over alle de egenskaber, han værdsætter hos sin hustru – og disse egenskaber kan uddybes alt efter brudgommens ønsker. Gommen kan også udtrykke sin kærlighed ved at fortælle små sjove eller søde historier om bruden og deres samliv.

Seriøst eller humoristisk?

Det er meget forskelligt fra brudgom til brudgom – og fra brud til brud – hvad der gør sig bedst. Det kommer også an på, hvilke gæster der er inviteret til brylluppet.

Nogle gomme spiller på det humoristiske, mens andre satser på det dybfølt kærlige. Det er dog ofte en uskreven regel, at man som brudgom må smide machomanden over bord og erklære bruden sin uforbeholdne kærlighed.

Det er op til den enkelte hvor meget, der skal gøres ud af dette. Nogle nøjes med et “jeg elsker dig”, mens andre bruger musik, digte eller billeder til at vise, hvad de føler.

Afhængigt af temperament kan man altså inddrage andre elementer i sit indslag end selve talen. Men det vigtigste er, at gommen får udtrykt sin kærlighed på netop den måde, han finder bedst.

Hvordan forbereder man sig som gom til sin store tale?

Som brudgom står man over for et stort pres, eftersom talen af mange – ikke mindst af bruden – bliver betragtet som bryllupsfestens vigtigste. Det er i forvejen ikke den letteste sag i verden at tage ordet i en større forsamling – og tilmed kan det være svært som mand at skulle krænge sit hjerte ud offentligt.

Medmindre man er god til at improvisere, er det en god idé at forberede sig inden, så talen ikke bliver et miskmask af utydelig mumlen, flakkende øjne og svedige håndflader.

Gode råd om gommens tale til bruden

Forbered dig grundigt på din tale til bruden. Her får du nogle gode råd, der kan gøre din tale til bruden til en sikker succes. Hvis du, som så mange andre, ikke føler for at improvisere på stedet, kan det være en god idé at huske nedenstående fifs:

  • Start i god tid med at forberede gommens tale. Du kan flere måneder i forvejen begynde at notere dig små ting, som du elsker ved din kommende hustru. Ligesom du kan skrive stikord ned til anekdoter fra jeres fælles liv, som du gerne vil have med i talen.
  • Lad være med at tænke så meget, når du laver første udkast til talen – bare skriv! Du kan altid finpudse, når talens grundlæggende form er på plads.
  • Øv dig! Hvis man vil undgå, at det fine bryllupstøj bliver gennemblødt af koldsved, er det en god idé at øve din tale til bruden godt igennem, inden den skal stå sin store prøve. Det vil få dig til at føle en større sikkerhed, når du slår på glasset – og det vil få ordene til at lyde mere oprigtige.
  • Det er altid godt at have et manuskript – også selvom man ikke regner med at bruge det. Du kan anvende det til at komme tilbage på sporet, hvis du pludselig mister tråden. Fremhæv evt. stikord og inddel manuskriptet i temaer for at gøre det mere overskueligt.
  • Bare slap af! Der er ingen grund til at ligge søvnløs over at skulle holde tale. Du skal erklære din kærlighed til dit hjertes udkårne foran en forsamling af mennesker, som I begge holder af. Der er ingen, der giver dig karakter for din præstation, så lad være med at stresse over din tale. Din brud vil uden tvivl elske dig, lige meget om du bliver en smule nervøs.