Værtens tale er den første tale til bryllupsfesten. Det er værten, der byder til bords – det er også ham eller hende, der fyrer startskuddet af til bryllupsfestlighederne med en velkomsttale.
Den første tale i rækken
Værtens tale er således den første tale i den traditionelle talerække til bryllup. Husk i øvrigt at læse denne generelle artikel om at skrive en tale først. Værtens tale efterfølges af toastmasterens tale, brudens fars tale og brudgommens tale.
Værten kan f.eks. være brudeparret eller et af deres forældrepar – så ofte skal værten holde to taler, nemlig velkomsttalen og den tale, der knytter sig til vedkommendes bestemte rolle til brylluppet. Selvom man er vært, slipper man ikke for at skulle holde en “rigtig” tale under middagen.
Værtens tale skal hverken være specielt lang eller indviklet. Som regel indeholder den blot en velkomst, en præsentation af toastmasteren og eventuelt en række praktiske informationer vedrørende festens forløb.
De to sidstnævnte punkter kan man dog overlade til toastmasteren. Man kan også aftale med toastmasteren, hvem der fortæller om vedkommendes rolle, hvis dette skønnes nødvendigt.
Eftersom det er værten, der byder bryllupsgæsterne til bords, kan velkomsttalen evt. holdes i det område, hvor gæsterne opholder sig inden middagen. De fleste foretrækker dog at have gæsterne solidt plantet i deres stole, før de begynder at dele ud af velkomsthilsner og vigtige informationer.
Værtens tale er ikke festens længste. Som vært skal man være forberedt på festlige indslag – men hvilke? Læs videre og få en idé om, hvad det kan dreje sig om.
Lejlighedssange
Når en sang er skrevet til en bestemt anledning, kaldes det meget sigende for en lejlighedssang. Hvis man ikke har mod på at holde en tale, kan man vælge at skrive en sang til brudeparret i stedet.
Lejlighedssange kan enten være alvorlige, humoristiske eller lidt af begge dele. Med alvorlige menes dog ikke, at man skal gå i dybden med ulykkelige begivenheder som sygdom, skilsmisse osv. Det kan i stedet være en smuk sang om kærligheden mellem to mennesker.
Fælles for begge typer sange er, at de ikke må blive for lange – det skal være relativt kort og præcist.
Det er vigtigt, at man vælger en kendt melodi, så alle kan være med. Melodien må ikke være for snørklet og svær at synge med på. Hvis du ikke selv er den store digter, findes der der kan hjælpe.
Du skal blot udstyre vedkommende med en liste over f.eks. episoder i brudeparrets liv og personlige egenskaber hos brud og gom, som du gerne vil have med i sangen. Man kan også købe færdigstrikkede sange til enhver lejlighed hos en boghandler. Find i øvrigt gratis bryllupssange lige her.
Skålesange
Når der skåles til ære for de nygifte, er det normalt, at skålen ledsages af en skålesang. I den stuerene ende af spektret med skålesange finder man “Vi skåler med vore venner” og “Så hæver vi, så sænker vi”. Til mindre traditionelle og højtidelige bryllupper kan man evt. finde de mere lumre skålesange frem fra gemmerne.
Visse skålesange synges som regel kun efter taler eller lejlighedssange. Det kan f.eks. være “De skal leve”, “For han er en af vor egne”, “Bravo Bravissimo” og “For han er så ung”. Du kan finde masser af skålesange på vores søsterside: Velkomstsange & Drikkeviser.
Nu er du klædt godt på til at skrive værtens tale. Du kan derfor allerede læse denne artikel om at holde en tale også.