Konfirmationssange - sådan skriver du dem selv

Konfirmationssange – sådan skriver du dem selv

 

Gode konfirmationssange behøver ikke kræve den store indsats at få smedet sammen. Skriv din egen konfirmationssang og gør lykke hos både konfirmanden og de øvrige gæster!

Når ekkoet fra fadervor er klinget af i kirken, går turen mod det veldækkede festbord og det bugnende gavebord. Indeholdt i mange konfirmationsfester er som regel de uundgåelige taler og konfirmationssange.

Og det er nærmere reglen end undtagelsen, at det er ved det smukt pyntede højbord, at alle de pinlige anekdoter fra konfirmandens liv kommer op til overfladen. Der lægges ikke fingre imellem, og konfirmanden har således siddet med flammende ører og højrøde kinder under fremførelsen af den afslørende konfirmationssang.

De mange pinligheder er en naturlig konsekvens af, at det unge menneske, som festen holdes for, i traditionel forstand nu er trådt ind i de voksnes rækker.

En ny æra påbegyndes, og dermed er det også tid til at skue tilbage og få samlet op på, hvad vedkommende har gjort og oplevet i de barndomsår, der nu lægges afstand til.

Handlingen i din konfirmationssang

Derfor er det også meget enkelt at finde ud af, hvad en konfirmationssang skal handle om: nemlig konfirmandens fortid, nutid og fremtid. Det kan lyde som en stor mundfuld, men det er det ikke, hvis ellers man kan finde ud af at sortere og prioritere sine temaer.

Find for eksempel et par episoder fra konfirmandens liv – gerne de tidlige barndomsår – som siger noget om den person, som gemmer sig bag det pæne konfirmationstøj.

Konfirmandens egenskaber

Du kan også beskrive konfirmandens særlige egenskaber og karaktertræk og i sangen fundere lidt over, hvad disse kendetegn kan komme til at betyde for konfirmandens videre færd i verden og voksenlivet. Er konfirmanden meget temperamentsfuld eller særligt omsorgsfuld?

Er konfirmanden en stor dyreven eller meget glad for syning, biler, musik, fodbold eller lignende? Er konfirmanden en god søn/datter, bror/søster eller ven/veninde? Har konfirmanden nogen dårlige vaner eller sære laster?

Fra barn til voksen

Også nutiden og fremtiden bør have en plads i sangen – gerne som afsluttende element, hvor det store skift, som konfirmationen markerer (nutiden) er startskuddet til en helt ny og spændende tilværelse som et voksent og ansvarligt menneske (fremtiden).

For de fleste konfirmander sker skiftet fra barn til voksen sjældent på selve konfirmationsdagen, men det er alligevel en god anledning til at reflektere over den vigtige overgang og ønske personen held og lykke i fremtiden. Denne lykønskning er som regel en naturlig måde at afslutte sangen på.

Til grin med måde

Uanset hvad du vælger at medtage i sangen, så vær opmærksom på ikke at gå for vidt. Konfirmanden må gerne blive pinligt berørt, men det er sjældent en succes at gøre vedkommende decideret skamfuld, vred eller ked af det ved at udlevere meget personlige eller flove ting fra hans eller hendes liv.

Hvordan får man en konfirmationssang til at rime, og hvordan finder man den helt rigtige melodi?

Få gode idéer til, hvordan konfirmationssange og mange andre festsange kan stykkes sammen: