Hvad skal talen fra brudgommens forældre handle om? Eller måske rettere talen fra gommens far? Gommens fars tale er nummer seks i den traditionelle talerække til bryllup.
Han taler som regel for begge brudgommens forældre, og hans tale kommer efter værtens tale, toastmasterens tale, brudens fars tale, brudgommens tale og forloverens tale. Gommens fars tale kommer før brudens tale, hvis brudeparrets kvindelige halvdel vælger at springe ud som taler.
- Læs om at skrive en brandtale lige her
Generelt for en taler gælder det, at man ikke skal tale for længe, og at talen gerne må være lidt humoristisk. For den sjette i en talerække kan det være en ekstra god idé at følge disse tommelfingerregler, da man ellers risikerer at kede tilhørerne.
Hvad forventes der af gommens fars tale?
Men hvad skal man tale om, når man som far får afsat sønnike til drømmekvinden? Traditionelt set henvender gommens fars tale sig direkte til bruden og byder hende velkommen i familien.
Det er meget almindeligt, at man i den forbindelse “advarer” hende om den nyslåede ægtemands mindre heldige sider. Du kan f.eks. fortælle om din søns udprægede angst for vasketøj eller om hans horrible evner i et køkken. Du kan også servere sjove, søde eller pinlige historier fra din søns barndom og ungdom.
Formålet er at give din nye svigerdatter et helstøbt billede af den mand, hun har giftet sig med.
Gommens fars tale nævner også parrets hidtidige samliv.
Det kan også være en god idé at fortælle din version af parrets hidtidige samliv. Hvordan mødtes de, hvordan blev bruden introduceret for svigerfamilien, hvordan komplementerer bruden og gommen hinanden?
Det er bedst at fokusere på historier, der ikke er kendt af alle tilhørere – eller i hvert fald at give velkendte historier nye vinkler, så man ikke keder tilhørerne.
Må gommens mor også holde tale?
Gommens mor er ikke en del af den traditionelle talerække til et bryllup. Men eftersom både brudens og gommens fædre har en fast plads i talerækken, og mødrene til mange brude vælger at holde en tale, så er det meget naturligt, at også gommens mor holder en tale for sin søn og svigerdatter.
Man kan enten vælge at lade gommens mor tale efter, eller sammen med, gommens far. Eller man kan vente med at placere hende i talerækken, til alle de traditionelle pladser er fyldt ud. Det afhænger lidt af, hvor bogstaveligt man vil tage den traditionelle talerække.
Men hvad skal man tale om, når sønnike forlader mors trygge skørter for at gifte sig med en anden kvinde?
Traditionelt set er det gommens far, der byder svigerdatteren velkommen i familien, men som gommens mor kan du også gøre dette på din egen måde. Advar med et glimt i øjet bruden om de prøvelser, der venter hende og fortæl gerne anekdoter fra gommens liv som barn eller ung mand for at give eksempler.
Som en kærlig mor er det også på sin plads at bede bruden om at passe godt på sin lille dreng.
Du kan også fortælle lidt om dine oplevelser med parret. Har I nogen sjove, fælles minder? Det er selvfølgelig bedst, hvis du vælger historier, der enten er morsomme, rørende eller meget sigende for bruden, gommen eller dem begge to.
Gode råd om talen fra gommens far
Hvad skal gommens far tænke på, før han går i lag med talen? Og hvad skal brudgommens forældre overveje, hvis de begge vil tale til brylluppet? Få gode råd her:
- Hvis både gommens far og gommens mor skal holde tale, er det som udgangspunkt en god idé at koordinere lidt, så man ikke ender med at fortælle de samme historier.
- Brudgommens forældre kan evt. aftale at lave et indslag sammen. Eller de kan fordele tingene imellem sig, således at én f.eks. holder tale, mens den anden skriver en sang.
- Forberedelse i ordentlig tid inden den store dag er vigtig, så man ikke er helt blank aftenen inden brylluppet. Skriv noter med idéer til anekdoter og temaer ned. Tag evt. et kig i fotoalbummet eller i kasserne med sønnikes gamle skole- eller legeting for at blive inspireret.
- Skriv alting ned – også det, der ikke lyder så godt. Det kan altid laves om, når alle de grundlæggende ting er på plads.
- Øvelse gør mester! Uanset om det er alene eller foran andre, så er det altid godt at have øvet talen igennem nogle gange, inden det er alvor. Det gør én mere sikker, og det får det, man siger til at lyde mere oprigtigt.
- Lav et manuskript. Evt. inddelt i afsnit og med fremhævede stikord, så der er noget at holde sig til. Det er især rart som sikkerhedsnet, hvis man pludselig går i sort under talen.
- Ingen grund til panik! Selvom man er nervøs ved udsigten til at skulle tale foran en masse mennesker, så er der ingen grund til at give angstens koldsved frit løb. Det er uden tvivl et pres at skulle holde tale for begge brudgommens forældre.
- Som gommens mor kan man trøste sig ved, at der formentlig ikke er ret mange, der forventer en tale fra hendes side. De fleste vil nok blive positivt overraskede, hvis hun slår på glasset. Udnyt fraværet af forventningspres – og tag det roligt!
For gommens far er det nok bare at følge traditionen og sige et par velvalgte ord. Mere skal der ikke til for at gøre brudeparret glade og taknemmelige. Hvis man oven i købet holder sin tale relativt kort og kontant, vil den samme glæde og taknemmelighed formentlig også gøre sig gældende hos de øvrige bryllupsgæster.
- Læs mere om at holde en fantastisk tale lige her