Brudens tale er ifølge den traditionelle talerække til et bryllup den syvende. Brudens tale kommer altså efter værtens tale, toastmasterens tale, brudens fars tale, brudgommens tale, forloverens tale og brudgommens fars tale.
Brudens tale til gommen kan også placeres som festens allersidste tale. Det er i den forbindelse toastmasterens opgave at sørge for, at det hele falder i hak. Det er frivilligt, om man som brud ønsker at holde tale. De fleste kvinder vælger at gøre det – ikke mindst for at gengælde de pæne ord, som brudgommen formentlig har serveret i sin tale.
- Læs om at skrive en formidabel tale her
Det skal brudens tale indeholde
Bruden skal takke sine svigerforældre.
Ligesom gommens tale er brudens tale bygget op omkring kærligheden til den nye ægtefælle. Bruden kan blandt andet fortælle om, hvordan hun mødte sin udkårne, og hun kan også berette om små sjove, søde eller tankevækkende episoder fra deres hidtidige liv sammen.
Bruden kan ligeledes lave en liste over egenskaber, som hun sætter højt hos sin nye ægtemand, og hun kan uddybe disse egenskaber alt efter lyst og behov. Man kan som brud også vælge at slå et slag for ligestillingen og takke sine svigerforældre for, at man har fået lov til at passe på deres “lille dreng”.
Selvom kærligheden er i højsædet, er humor altid en sikker opskrift på succes, når man skal holde tale. Mange forventer måske, at de mandlige talere står for de vittige indslag, mens de kvindelige talere står for de følelsesladede. Men der er intet i vejen for, at man som kvinde går utraditionelt til værks og fyrer nogle veltilrettede jokes af undervejs i talen.
Udtryk kærlighed til din mand …
Ud over at tale, kan bruden vælge at synge, danse, spille, recitere digte, vise diasshow, mime eller lave noget helt andet, som udtrykker netop hendes kærlighed på den helt rigtige måde.
Det vigtigste er, at hun får sagt eller udtrykt det, som ligger hende på sinde, at gommen bliver glad, og at gæsterne bliver underholdt. Især det sidste kan være vigtigt, når man som brud er langt nede i talerækken. Det er som regel svært at overdøve snorkende gæster og rastløst klirrende bestik.
Hvordan kan bruden forberede sig til sin tale?
Selvom bruden som sagt ikke, traditionelt set, er tvunget til at holde tale, er der alligevel mange, der forventer, at hun gør det. Derfor er hun under et lige så stort forventningspres som de øvrige talere til brylluppet. Ikke mindst fordi hun er én af festens to hovedpersoner.
Hun tager oven i købet over efter ikke mindre end seks talere, så det kan måske være svært at holde gæsternes interesse fangen.
Hvis de foregående taler har været rigtig gode, tilføjer det en ekstra dimension til brudens formodede nervøsitet.
Det er de færreste, der elsker at tale for større forsamlinger, og det er heller ikke ret mange, der er gode til at improvisere i en sådan situation. Derfor er det en god idé at forberede sig, inden alles øjne rettes mod én. Talen skal ikke drukne i nervøse trækninger og koldsved.
Gode råd til forberedelsen af brudens tale
Hvis du vil være sikker på, at din tale til gommen bliver en succes, så følg nedenstående fifs:
- Forbered talen i god tid, så du ikke går i panik over at være på bar bund aftenen inden brylluppet. Du kan med fordel starte flere måneder før brylluppet ved at notere dig små ting, som du elsker ved din kommende ægtemand, og som du vil have med i brudens tale.
- Skriv fra hjertet, uden at tænke så meget over, hvad og hvordan du skriver. Du kan altid omstrukturere og omformulere, når råmaterialet er på plads.
- Øv dig! Eksempelvis foran en god ven eller foran spejlet. Det giver tryghed at føle, at man har styr på det, man vil sige, og det får ordene i din tale til gommen til at lyde mere ægte.
- Lav et overskueligt manuskript, eksempelvis inddelt i afsnit og med fremhævede stikord, så du har et sikkerhedsnet, hvis du pludselig går i sort under talen.
- Slap af! Du skal holde en tale for din elskede, foran mennesker, I begge holder af – det er ikke en eksamen. Tal fra hjertet – det er det, der tæller. Er du nervøs, så prøv at tage et par dybe, rolige indåndinger, inden du slår på glasset.
- Læs mere om at holde tale her
- Læs også om bryllupstraditioner her