At skrive og holde en god takketale

At skrive og holde en god takketale

Takketaler er meget almindelige til større fester eller arrangementer. Bl.a. bryllupper, konfirmationer, runde fødselsdage og jubilæer. En takketale holdes som regel af værten eller arrangementets hovedperson. Vedkommende bruger lejligheden til at takke for en række ting.

Hovedpersonen er den primære takketaler

De fleste takketaler starter med at takke gæsterne, fordi de kom. Hvis man har fået nogle gaver, kan man også takke for dem. Da fester, der lægger op til en takketale, indikerer ofte et stort vendepunkt i hovedpersonens liv.

Det er også almindeligt at kigge tilbage på den tid, der er gået. Her er det vigtigt, at takke venner, familie og eventuelle kolleger for den tid, man har haft sammen indtil nu.

Som konfirmand kan man bl.a. takke sine forældre og søskende for gode minder og oplevelser. Som jubilar kan man takke kollegerne for mange gode stunder og stærkt sammenhold i medgang og modgang. Alt efter anledningen kan der være mange ting at takke for, så det er bare med at gå i tænkeboks og lukke op for taksigelses-lugerne.

Det er ikke altid, at arrangementets hovedperson kan sige tak – f.eks. til barnedåb eller begravelser. I disse tilfælde er det som regel hhv. forældrene og nære venner eller familiemedlemmer, der står for takketalerne. Også her takkes der for deltagelse og eventuelle gaver eller opmærksomheden.

Hvordan skriver og holder man en tale?

Nu synes du nok, at takketaler er en vældig god idé. Du har måske endda planer om at holde en takketale til din næste fest … Men samtidig er du lidt bange for, hvordan det nu skal gå. Der er dog intet at frygte!

Gode råd

  • Husk, at en tale ikke skal være for lang. Lav en liste over ting, som du gerne vil takke for, og sæt dem op i en rækkefølge, der giver mening for dig. Skriv derefter punkterne sammen til en decideret tale. Indflet eventuelt små anekdoter, der har med dine taksigelser at gøre, men lad være med at fortælle lange historier.
  • Humor er altid godt, hvis en takketale skal være andet end blot en liste af punkter, der læses op.
  • Forbered dig på takketalen i nogenlunde ordentlig tid, hvis du vil sige mere end “tak fordi I kom, og tak for gaverne – skål”.
  • Lav evt. et manuskript med fremhævede stikord og overskuelige afsnit. Så har du noget at fokusere på, hvis du mister tråden under talen.

Hvad hvis jeg ikke vil holde tale, men sige tak alligevel

  • Hvis du ikke har lyst til at holde takketale, kan du i stedet skrive en takkesang og få dine gæster til at synge med på den. Indholdsmæssigt adskiller takkesange sig ikke fra en takketaler – hovedformålet er at sige tak. Husk at vælge en melodi, som er alment kendt, og lad være med at vælge én, der er for svær at synge med på.

God fornøjelse!