Skriv selv dine bryllupssange og fødselsdagssange

Skriv selv dine bryllupssange og fødselsdagssange

 

Man kan betale en professionel sangskriver for at kreere bryllupssange og fødselsdagssange eller til de andre store mærkedage eller man kan skrive dem selv. På den måde sparer man penge og har det sjovt på én gang.

Men hvordan skal man gribe det hele an, hvis man ikke er den store poet fra naturens side? Det er ikke så svært, som det lyder, selvom det at finde på noget at skrive om og få tingene til at rime virker som en stor opgave. Det er dog ikke helt nok at vide, at “hjerte” rimer på “smerte”.

Eksempler på, hvad der rimer:

…sammen.
…(fryd og) gammen.
…stammen.

…dig.
…mig.
…sig.

…glad.
…mad.
…sad.
…bad.
…had.
…fad.
…flad.
…gad.

…af.
…bag.
…sag.
…knag.

…spil.
…til.

…og find selv på mange flere! Man kan købe eller låne rimordbøger, som kan være en stor hjælp, hvis den store, sorte rimklap går ned midt i de kreative udfoldelser.

Omvendt ordstilling og rim der ikke rimer

Nogle synes, at det er dårlig stil at bruge omvendt ordstilling i en sang, men det er en meget almindelig måde at skrive klassiske festsange på. Det kan for eksempel være, når man skriver “han så fint i stolen sad” i stedet for “han sad så fint i stolen”.

Omvendt ordstilling bruges som regel for at få enderimene og/eller versefødderne til at passe. Så hvis man vil undgå omvendt ordstilling, må man nok forberede sig på at lægge sig ekstra hårdt i sangskriver-selen!

Hvis man har lyst til at gøre lidt grin med de klassiske festsange, kan man vælge at skrive en sang, hvor rim, versefødder eller ordstilling slet, slet ikke passer sammen.

For eksempel kan man overdrive brugen af omvendt ordstilling, eller man kan bruge gammeldags udtryk eller masser af klichéer. Man kan også skrive sangen sådan, at den aldrig passer helt til melodien, men altid har et par stavelser for meget eller for lidt i hver sætning.

Endelig kan man finde på dårlige rim – altså ord, der måske indeholder de samme vokaler, men som ikke rimer, når man udtaler ordene. “Tim” og “grim” rimer for eksempel ikke, selvom begge ord indeholder bogstavet “i” og oven i købet ender på den samme konsonant.

Det kræver dog mere, end man umiddelbart tror, at skrive gode fødselsdagssange, der er ‘dårlig med vilje’. Man skal overdrive ret meget for at vise, at man ikke bare er elendig til at skrive sange, men at man rent faktisk har gjort det med fuldt overlæg. Omvendt skal man ikke overdrive for meget, da hele sangen så kan falde fra hinanden.

Hvordan finder man gode melodier til bryllupssange, fødselsdagssange og lignende? Og hvordan rammer man den helt rigtig stil, når man skal være sangskriver? Læs mere på disse undersider: