Børnefødselsdag - hold en utraditionel fest

Børnefødselsdag – hold en utraditionel fest

 

Det er kun fantasien, der sætter grænser, når det gælder børnefødselsdag. Her kommer der nye vinkler på det at afholde en fødselsdag, og hvad der skal serveres.

Det er en kombination af alle sanser der giver den helt rette oplevelse af børnefødselsdagen. Vil du gerne overraske og prøve noget andet end sidste år, så kan du roligt læse med her.

Undgå hyperaktive, højtråbende og hylende børn

Mange forældre frygter at holde børnefødselsdag, fordi det hele ofte ender i skrig, skrål og slåskampe. Ofte er det forældrene selv, der (i bedste mening) har bidraget til dette ved at fylde børnene med kemi, sukker og hurtige kulhydrater krydret med alt for mange hæsblæsende aktiviteter – og så går det galt.

Prøv at holde en sund børnefødselsdag næste gang med alle de klassiske, gamle fødselsdagslege.

Sund børnefødselsdag

Slik, sodavand, lagkage, kakao, chokoladeboller, flødeboller, kagemænd og kagekoner – der bliver ikke sparet på noget som helst til selve festen og specielt ikke på sukkeret.

Mange forældre er bekymrede over de store doser af usunde fødevarer, som er at finde til de fleste børnefødselsdage. Særligt fordi der jo er mange fødselsdage (og andre mærkedage!) i løbet af et år, og så løber mængden af sukker efterhånden op.

En sund fest kan enten være fuldstændig støvsuget for usunde fødevarer eller blot være rimelig sund. Ofte får man den største succes ved holde børnefødselsdagen rimelig sund uden at være fanatisk. Dette skyldes at børn i dag er vant til at få søde sager.

En tur på McDonald’s er måske noget der sker hver anden weekend, og fredagsslik og sodavand forekommer måske oftere end om fredagen. Derfor vil et sundere tiltag være nyt for børnene og dertil en succes!

Den traditionelle børnefødselsdagsmenu erstattes af de sunde alternativer:

  • Burgerboller med bøf, ketchup, remoulade, sennep og ristede løg. Prøv i stedet: grovboller med kyllingekød eller kalkunkød, salat, tomat, agurk og fedtfattig dressing.
  • Pizza med tomat, ost og oksekød/pølser/bacon. Prøv i stedet: pizza med tomat, ost, kylling og peberfrugt/ananas/løg.
  • Det traditionelle: fødselsdagsboller eller chokoladeboller med smør. Prøv i stedet: grovboller med smør eller sund pålæg.
  • Det traditionelle: sodavand og kakao. Prøv i stedet: isvand med citronskiver.
  • Det traditionelle: lagkage med masser af kagecreme, chokolade og flødeskum. Prøv i stedet: lagkage fyldt med frugter og bær, en lille smule mørk chokolade og lidt kagecreme.
  • Det traditionelle: skåle med chips og slik. Prøv i stedet: fade med farverige frugter, bær og grøntsager i mundrette stykker. Dekore og anret det flot.
  • Det traditionelle: skattekiste fyldt med slikposer. Prøv i stedet: skattekiste fyldt med små gaver eksempelvis nøgleringe, klistermærker, viskelædere, hårpynt osv. Det er i dag muligt via lavpris butikker som Søstrene Grene og Tiger at finde gaver der er ligeså dyre som slik!

Børnefødselsdags på japansk manér?

Det er kun fantasien der sætter grænser til en børnefødselsdag.

Det er langt fra alle, som har plads til hele vuggestuen, børnehaven eller klassen hjemme omkring spisebordet, når der skal holdes børnefødselsdag.

Fortvivl ikke! Hold en “skovtur” med madpakker og tæpper på gulvet eller lav en “japansk” fest, hvor børnene sidder i skrædderstilling på gulvet, og spiser japansk mad ved små “spiseborde” (f.eks. kasser der er vendt på hovedet).

Et andet forslag til dagen er festlige rugbrødsmadder; Smør/læg det ønskede pålæg på rugbrødsskiverne og udstans med kagefigurer. Pynt med agurk, tomat, mayonnaise, peberfrugt osv. Børnene vil elske de festlige rugbrødsmadder.

Børnefødselsdag med børnedrinks

Isterninger med økologiske vingummibamser er en nem måde at komme over børnefødselsdagen på, hvis du skal servere drinks. Put en økologisk vingummibamse i hvert hul i en eller flere isterningebakker. Fyld op med vand eller økologisk saft og frys ned. Så er der festlige og farverige isterninger til børnefødselsdagen.

Det er kun dig der sætter grænser for dit barns fødselsdagsfest og de fleste butikker eller supermarkeder har økologiske produkter du kan vælge imellem. Ellers gør et besøg hos den lokale helsekost og hold en anderledes børnefødselsdag, børnene sent vil glemme!

Bliv inspireret til mange flere fødselsdagstips her: