Forloverens tale

Forloverens tale

Hvorfor skal en forlover holde tale til et bryllup? Hvad er en forlover tale, og hvad skal en forlover tale handle om? Få svar på dette – og meget mere – i denne artikel.

Hvad er en forlover?

Traditionelt set er en forlover et vidne på, at et bryllup har fundet sted og er gyldigt. I dag er den juridiske betydning forsvundet, og forloveren har i stedet en mere praktisk funktion.

Forloverens vigtigste rolle er at sørge for, at gommen dukker op til vielsen i rette tid, hvilket vil sige ca. 20 minutter før vielsesceremonien begynder. Det er også tit forloveren, der venter i kirken sammen med gommen og holder parrets vielsesringe.

Sammen med brudepigen kan forloveren også være med til at arrangere polterabend eller praktiske ting i forbindelse med selve brylluppet, som f.eks. pyntning af kirken.

Det er op til det enkelte brudepar, hvor meget ansvar man vil give forloveren. I gamle dage var forloveren altid af hankøn, ofte en af brudeparrets fædre – men i dag er der mere frit slag, når der skal vælges forlover.

De fleste mænd vælger deres bedste ven eller bror. Brudepigen er det kvindelige modstykke til forloveren og derfor ofte brudens veninde eller søster. Forloverens og brudepigens roller minder traditionelt set meget om de amerikanske roller som henholdsvis “Best Man” og “Maid of Honor.”

Og lad os så komme i gang med din forlover tale.

Forlover tale

Den vigtige rolle, forloveren har til brylluppet, medfører naturligvis, at han er en del af den traditionelle talerække til bryllup. Læs i øvrigt også vores generelle artikel om at skrive en god tale.

Ifølge traditionen skal forloveren holde tale for brudeparret, men i den moderne version af bryllupsritualerne er denne forpligtelse på vej ud. Mange brudepar vælger at kombinere rollen som forlover og toastmaster, hvilket automatisk indbefatter mindst én tale, eftersom toastmasteren altid er nummer to i talerækken til et traditionelt bryllup.

Første tale er naturligvis værtens tale og derefter kommer toastmasterens tale, der som regel indeholder praktiske informationer.

Hvis man både er toastmaster og forlover, skal man som regel på talerstolen to gange, eftersom forloveren er nummer fem i talerækken til et traditionelt bryllup. Forloverens tale kommer efter brudens fars tale og brudgommens tale.

For mange er det et ærefuldt erhverv at blive udpeget som forlover – men det skaber også et vist forventningspres på den udvalgte. Ikke kun på grund af alle de praktiske ting, som vedkommende ofte får ansvar for, men også fordi forloveren er den taler, der kommer lige efter gommen i den traditionelle bryllupstalerække.

Dermed er der en del at leve op til, hvis gommen har leveret en fantastisk tale til sin brud. En forlover tale skal være værd at vente på.

Gommens ungkarleliv

Der er som sådan ingen regler for, hvordan en forlovers tale skal konstrueres, ud over at den selvfølgelig skal handle om brudeparret – og i særdeleshed om gommen. Eftersom forloveren ofte er en person, der har kendt gommen længe, er det kutyme, at han i sin tale præsenterer et par sjove anekdoter fra gommens tid som ungkarl.

Som med så mange andre taler er det altid et plus, hvis forloverens tale er krydret med humor. Det er op til forloveren at bedømme sit publikum og vurdere, hvor langt han kan gå. Det er i orden at drille gommen lidt, men det er sjældent en succes at udstille ham foran en større forsamling.

Hvor de øvrige bryllupstaler, som f.eks. talerne fra henholdsvis gommen, bruden og brudeparrets forældre, lægger op til store følelser og en masse taksigelser, kan forloverens tale ses som et af de lette, humoristiske indslag i den traditionelle talerække til et bryllup.

Dermed ikke sagt, at forloveren ikke kan gå efter at få en lille tåre frem hos tilhørerne. Det vigtigste er, at han underholder bryllupsgæsterne og glæder brudeparret. Det er bare med at få sin forlover tale på plads.

Gode råd til din forlover tale

Her får du nogle gode råd, når du skal skrive din forlover tale. Hvordan kan du gøre forloverens tale nem at gå til? Det er ikke alle, der kan improvisere på stedet, så det er godt at holde sig til disse enkle huskeregler:

  • Forbered dig på din forlover tale i god tid, så du ikke går i panik over at være på bar bund aftenen inden brylluppet. Det ligger en dæmper på nervøsiteten at være velforberedt. Giv dig selv god tid til at gå og tænke over, hvilke små anekdoter, du kan have med i talen.
  • Skriv alt ned, selvom det umiddelbart lyder lidt dumt noget af det. Du kan altid omformulere, slette og tilføje, når du har et solidt råmateriale at gå ud fra.
  • Øv dig! Jo mere, du øver, jo mere vil du føle, at du har styr på talen. Og jo mere styr du har på talen, des mere ægte og ubesværet vil den lyde.
  • Lav et manuskript – også selvom du ikke regner med at bruge det undervejs i talen. Det er rart at have, hvis du skulle gå i sort midt i en sætning. Inddeling i afsnit og fremhævning af stikord kan være en yderligere hjælp.
  • Lad være med at gå i panik! Det er en stor opgave at være forlover, men lad være med at gøre det til mere, end det er. Et bryllup handler om kærlighed og om at have det sjovt. Det er grundlæggende dét, som forloverens tale skal afspejle. Hvis bare du taler fra hjertet, kan det ikke gå galt.

Nu ved du en masse om, hvad en forlover tale skal indeholde.