Kim Schumacher – Hvem var legenden?

Kim Schumacher – Hvem var legenden?

Kim Schumacher var en af 80’ernes mest kendte mediepersonligheder. Han var dog noget helt specielt og i dag er han kendt som stemmen fra 80’erne. Han introducerede blandt andet musik fra USA for danskerne inden sin død i 1990. Her kan du blive klogere på hvem Kim Schumacher var og hvorfor han blev en legende i Danmark.

DANMARKS DISKJOCKEY

Meget af Kims karriere fungerede freelance. Før Kim blev radiovært fik han anmelderdebut for filmmagasinet Levende billeder. Senere blev han skribent og filmanmelder hos B.T. og Information. Han skrev i Søndags aktuelt og Det Fri Aktuelt, hvor han skrev anmeldelser af musik med et særligt personligt præg.

Herefter blev han blev ansat som diskjockey hos P3, hvor han var vært på blandt andet radioprogrammet Studie gennem flere år i 80’erne (Studie 83, Studie 84, Studie 85 etc). Han har dog medvirket i utallige andre programmer gennem tiden.

Blandt andre PopKlubland, 7’eren, Natradio og Fredagsåbent.

I videoen her nedenfor kan du høre et eksempel på, hvordan det lød når Kim udfoldede sig som radiovært:

Mange unge i 80’erne sad trofaste ved radioen mandag eftermiddag kl. 15.05 for at høre Schumachers “Lagkagemix”.

Det er særligt Kims rolle som diskjockey, som han er kendt for, med rappe replikker og sit helt særlige sprog. Han blev kendt som Speedspeekeren.

Og så triller Studie 89 ørerne over i det kemiske musikkøkken og slår elektroderne ud; skruer hoftepartiet løs, der får flyttet røven rundt på gulvbrædderne. Her kommer Greyhouse galloperende og spreder ballerne på “Move your assit”.

Kim Schumacher, Studie 89, 1989


DEN STORE TV DEBUT

Senere hen fik han debut på TV med programmet Fredag i farver. Herefter fulgte Harakiri og Kims Corner, som var et talkshow. Han fungerede derud over som vært i quizprogrammet Labyrint med succes. Labyrint blev efter Kims død i 1990 lavet til et computerspil.

Kim deltog også i reklamer for flere forskellige firmaer, men aldrig uden sit helt eget særlige præg.

Schumacher fungerede også som oversætter af amerikanske film. Han oversatte blandt andet filmene Crocodile Dundee og Indiana Jones-serien.

Kims gode amerikanske kundskaber resulterede i helt fremragende oversættelse til danske understekster, hvor slang og finurligheden i det amerikanske sprog blev oversat.


I selskab med Pat & Mick og den ustyrlige “I haven’t stopped dancing yet” er Studie 89 ved at valse skråt og sidelæns ud af P3 og rammer radioavisen i nakken om et par minutter, hvorefter P3 fortsætter løjerne frem de næste timer.

Kim Schumacher, Studie 89, 1989


I 1987 udgav Kim sin egen Schumachers lille filosjofle ordbog i mundret dansk som indeholdt mange eksempler på, at Kim anvendte det danske sprog på sin helt egen særlige måde.

KIMS BETYDNING FOR DANSKERNE

Kim var på mange måder forud for sin egen tid. Blot hans sprog og væremåde var anderledes og han bragte en fornyelse af det danske sprog ud til danskerne.

Man siger i dag at selv hans lejlighed var forud for sin tid. Det kunne lige så vel have været en lejlighed i 2010.


Schumacher blev beskrevet både som en festlig og sjov fyr, men også som en begavet mand. Han var arbejdsom, sprudlende og vellidt blandt venner, familie og kolleger.


Kim besøgte USA et utal af gange, og udtalte at han både hadede og elskede landet. Han fandt USA mere festfyldt og farverigt end hjemme i Danmark, og det var her han hentede musikalsk inspiration.

Han tog ofte plader med hjem fra New York, og endte med at introducere danskerne for techno, rap, hip hop og undergrunds-disco. Han åbnede derfor op for nye musikalske døre i Danmark.

Mange omtaler ham i dag som stemmen fra 80’erne. Men mange af de optagelser, der blev lavet af Kims programmer hos P3 gennem 80’erne er blevet spillet over. Hos DR’s Bonanza er det dog muligt at finde gamle klip af legenden.

KIMS LIV

Kim Schumacher blev født i 1949 i København. Allerede da han var barn var han lidt af en underholder. Han købte en fremviser som barn, og stod for filmfremvisning for gadens børn. Kim blev ansat som lysmand på en revy før han fyldte 18 år – han vagte altså opsigt allerede som teenager og var særligt kendt for at være eksperimenterende i sit arbejde.

Han gik på Birkerød Gymnasium og læste derefter Filmhistorie i København.

KIMS SIDSTE ÅR

Kim var homoseksuel og lagde ikke skjul på herpå. De sidste år af hans karriere blev han mere og mere afkræftet fordi han var AIDS smittet. Han døde af sygdommen i 1990 – altså blot 41 år gammel.

På sit dødsleje indgik han en samlivspagt med sin gode ven Hans-Ole Eriksen.

Mange af Kims fans havde ingen anelse om, at han var smittet med AIDS og hans tidligere død kom derfor som et chok for dem.

Kim selv kendte til sin sygdom i omkring 2 år inden sin død. I månederne op til foregik optagelserne af TV-programmet Labyrint. Kim forsøgte altså at fastholde sit glade og festlige billede udadtil.

Nedenfor her kan du se et afsnit af Labyrint som er fra et halvt år inden Kims død: