Kongespil - Det sjove havespil

Kongespil – Det sjove havespil

 

Kongespil, vikingespil, kubb – ja, kært barn har mange navne!

Uanset hvad du plejer at kalde det sjove havespil, kan du finde alle de informationer, du skal bruge her i artiklen.

Hvad er kongespil? Hvordan spiller man spillet? Og bliver det spillet på professionelt niveau? Få svarene her!

Hvad er kongespil?

Kongespil, vikingespil eller kubb er et spil, der spilles udendørs. Det er et sjovt og velkendt havespil, som de fleste danskere kender til.

Hvad går kongespil ud på?

Det spilles i 2 hold på en bane med målene 5 x 8 meter. På hver baglinje stilles 5 træklodser eller “kubber”, som de også kaldes.

Spillet gælder om – ved hjælp af 6 kastepinde – at vælte modstanderholdets træklodser, imens man står bagved baglinjen. Holdet, der først lykkes med at ramme alle 5 klodser og dernæst kongeklodsen på midten af banen, har vundet.

Hvor stammer spillet fra?

Kongespil stammer efter sigende fra Gotland, Sveriges største ø. Det siges, at kongespil blev spillet på Gotland helt tilbage i Vikingetiden – deraf navnet “vikingespil”, som nogle mennesker kalder det. Der er dog ikke noget konkret bevis på, hvornår spillet blev opfundet, eller om det reelt stammer fra Gotland.

Spillet er kendt i langt de fleste europæiske lande samt USA. Siden 1995 er verdensmesterskaberne blevet afholdt på Gotland i Sverige.

Når det spilles internationalt, kaldes spillet kubb.

Havespillene blev første gang produceret og solgt i danske butikker i 1980’erne. Siden da har mange danske familier erhvervet sig et sæt, der hives frem fra gemmerne, så snart solen skinner.

Sådan spiller man kongespil

At spille kongespil kræver ikke meget forberedelse eller mange remedier. Reglerne er simple, og både børn og voksne kan deltage. Herunder kan du læse alt, hvad der skal til for at komme igang med at spille.

Det skal i bruge

For at komme igang skal i bruge 3 ting:

  • Et udendørsområde med plads til banen og de kastepinde, der kastes for langt
  • Spilleglade venner eller familiemedlemmer
  • Et sæt med 5 kubber, 6 kastepinde, 4 hjørnepinde og 1 kongeklods

Mangler du et sæt til kongespil? Køb et kongespil fra Silvan via deres hjemmeside.

Er du ferm på fingrene, kan det sagtens lade sig gøre at lave sit eget sæt til spillet.

Her kan du lære at bygge dit eget sæt til kongespil:

Opstilling af bane

Ifølge de officielle regler, der bruges til verdensmesterskaberne i kubb, skal banen være 5 x 8 meter. Banens længde kan gøres kortere, hvis der er børn med i spillet, som ikke kan kaste langt.

Som det kan ses på illustrationen nedenfor, placeres der i hvert af banens 4 hjørner en hjørnepind, der markerer banens længde og bredde.

På hver baglinje, stilles 5 kubber med cirka lige lang afstand imellem hinanden.

Derudover stilles en kongeklods, der er en del større end kubberne, på midten af banen. Det er vigtigt, at holdene har lige lang afstand til kongen.

De 2 hold skiftes til at bruge de 6 kastepinde. De placeres derfor ved det hold, der skal starte med at kaste.

Josefine Quelle: Figur 1 – Bane til kongespil

Ser banen ud som på billedet, er i klar til at spille kongespil!

Regler

Først og fremmest gælder det for holdene om at vælte hinandens træklodser eller “kubber”. Dette gøres ved hjælp af de 6 kastepinde, som holdene skiftes til at kaste med.

Den er udelukkende tilladt at kaste underhåndskast.

Hvad sker der, når en træklods væltes?

Lykkes det for et af holdene at ramme en træklods, kastes klodsen ind på banen som en ekstra forhindring for det hold, der fik væltet en kubb.

På billedet nedenfor er det illustreret, at hold 2 har væltet en af kubberne hos hold 1. Derefter har hold 1 taget den væltede kubb og kastet den over på hold 2’s banehalvdel – det blå område på billedet – hvor den er blevet rejst op.

Josefine Quelle: Figur 2 – Væltet kubb

Når hold 1 næste gang skal kaste med kastepindene, skal de allerførst ramme deres egen kubb, som nu ligger på hold 2’s banehalvdel. Når det er lykkes for dem at vælte den, må de fortsætte med at forsøge at vælte hold 2’s kubber – hvis de har flere kastepinde tilbage.

Rammer de en af hold 2’s kubber, før de har væltet deres egen kubb, tæller det ikke.

Lykkes det ikke for hold 1 at vælte den kubb, som de kastede over på det blå felt, må hold 2 træde frem til den ved deres næste kast. Kubben, der blev kastet over på det blå felt, fungerer altså nu som baglinje.

Dette kan ses på illustrationen herunder:

Josefine Quelle: Figur 3 – Ny baglinje

Den nye baglinje består, indtil det lykkes for hold 1 at ramme den kubb, som de kastede over på hold 2’s banehalvdel. Når det sker, fjernes kubben fra banen, og den udgår fra spillet.

Denne proces gentages, hver gang en ny træklods bliver væltet.

Hvornår er spillet slut?

Når alle kubberne hos det ene hold er væltet, må holdet, der har ramt alle modstanderholdets træklodser, forsøge at ramme kongeklodsen på midten af banen.

Sker det, er spillet slut. Holdet der har væltet alle modstanderholdets klodser samt kongeklodsen har vundet.

Væltes kongen af et hold, der endnu ikke har væltet alle modstanderholdets træklodser, er spillet slut. Det hold, der ved et uheld ramte kongeklodsen, har tabt.

Er du interesseret i at vide mere om reglerne, kan du finde det officielle regelsæt fra verdensmesterskaberne lige her.

Se også reglerne i denne video:

Verdensmesterskaberne i kongespil

For mange danskere er kongespil bare et hyggeligt havespil, der spilles med venner og familie, men nogle spiller faktisk på et langt mere seriøst niveau.

I mange europæiske lande samt USA findes der klubber, hvor man kan gå til kongespil. Disse hold spiller imod hinanden i kampen om at kvalificere sig til verdensmesterskaberne, der afholdes på Gotland i Sverige hvert eneste år.

Det er dog ikke noget man kan leve af. Der er ikke mange penge i det, så det er fortsæt noget, som spillerne bruger deres fritid på, imens de arbejder ved siden af.

I videoen nedenfor ses VM-finalen i kongespil, der i 2016 var mellem Sverige og Tyskland.

Verdensmesterskaberne i kongespil 2016:

Kongespil er ikke kun et havespil

Selvom havespillet er både kendt og populært blandt danskerne, associeres ordet “kongespil” også med andre ting. Særligt TV2s julekalender “Tinka og kongespillet” fra 2019.

Julekalenderen: “Tinka og kongespillet”

Julekalenderen, der blev vist på TV2 i december 2019, blev en kæmpesucces. Knap 1,1 millioner danskere så med hver eneste dag, når den blev vist i fjernsynet, og rekordmange fulgte med i julekalenderen via streamingtjenesten TV2 Play.

Serien var en efterfølger til “Tinkas juleeventyr” fra 2017. Den handlede om nissepigen Tinka, der deltog i en konkurrence om at blive konge i nissernes rige.

Vil du vide mere, kan du læse om julekalenderen på TV2s hjemmeside.

Hjalmers sang “kongespil”

Traditionen tro blev der lavet en sang til den nye julekalender. Til “Tinka og kongespillet” hører Hjalmers sang “Kongespil”, der blev næsten ligeså populær som julekalenderen.

Hør sangen her:

Har du lyst til at dykke længere ned i sangen, kan teksten findes her.

Brætspillet: “Kongespillet”

Faktisk findes der også et brætspil kaldet “kongespillet”. Her dyster man i viden omkring danske regenter gennem de sidste mange år.

Spillet blev kåret til årets danske brætspil for voksne i 2002, men sælges ikke længere i butikkerne. Man kan dog være heldig at finde spillet brugt.

Køb brætspillet på Den Blå Avis.

Kortspillet “Kongespil”

Mange mennesker kender det sjove kortspil “vandfald” som “kongespil”. Grunden til det er, at de 4 konger i kortspillet har en helt særlig status. Trækker man en konge, skal kortet nemlig klistres på panden. Derefter har man ret til at bestemme over de andre deltagere.

Læs reglerne til kortspillet her hos Festlinjen.

Kongespil indeholder altså – udover de ekstra kaldenavne vikingespil og kubb – også flere betydninger.

Vi håber, at du fik svar på alle dine spørgsmål vedrørende spillereglerne samt noget ekstra viden, som du slet ikke vidste, at du manglede.

Forhåbentlig føler du dig nu godt klædt på til mange sjove timer med kongespil!