Rick-rolled – Internetfænomenet, der nægter at dø

Rick-rolled – Internetfænomenet, der nægter at dø

Man kan vel næppe tillade sig at kalde sig en hjemmeside med de største virale internetfænomener, før man har udgivet en artikel om “Rick-rolling”. Trenden opstod i 2007 i sammenhæng med udgivelsen af det sidste nye Grand Theft Auto-spil og er siden da vokset til at blive en af de største internetpranks nogensinde. Her i år 2020 kan man fortsat opleve venner, der “Rick-roller” hinanden  – det virker som et internetfænomen, der nægter at dø.

Men hvordan opstod “Rick-rolling”, og hvad synes Rick Astley egentlig selv om trenden? Og hvis du af en eller anden årsag skulle have misset det trods internetfænomenets 13 år lange levetid – hvad er “Rick-rolling” så overhovedet for noget?

HVAD ER RICK-ROLLING?

“Rick-rolling” er en viral internetprank , der i al sin enkelthed går ud på at sende et link til Rick Astleys giga-hit fra 80’erne, “Never gonna give you up”, og få modtageren af linket til at tro, at det er en helt anden hjemmeside, som han eller hun klikker sig ind på.

Så snart man klikker på linket til Youtube-videoen og ser Rick Astleys retro dansetrin på skærmen, har man tabt – man er blevet “Rick-rolled”. 

Det sjove ved videoen skulle efter sigende være den 80’er-stemning, som sangen og musikvideoen er fuldstændig sjasket ind i – alt fra frisuren til selve teksten ses som et formidabelt eksempel på alt, hvad der var hot på den tid.

Rick Astley kan da også godt selv se, hvorfor folk synes, at videoen er sjov:

“It’s like, “We’re choosing that video because it’s a full-on Eighties, cheesy video.” There’s no getting away from it now and I’ve got to own it because if I don’t, it’s like being petty”

En af de ting, der bliver gjort allermest grin med i forbindelse med videoen er Astleys sjove 80’er-bevægelser. Det ses for eksempel i videoen nedenfor, hvor Rick Astley selv “Rick-roller” en TV-vært og prøver at få ham til at vise sine bedste “Never gonna give you up”-moves:

HVORDAN OPSTOD RICK-ROLLING?

DUCK-ROLLING

For at kunne redegøre for Rick-rollings oprindelse, er det nødvendigt at se tilbage på et endnu ældre og langt mindre kendt internetfænomen – nemlig det såkaldte “duck-rolling”, der havde sin storhedstid i 2006 på websiden 4chan.

Siden blev lanceret 1. oktober 2003 og fungerede i første omgang som et internetforum, hvor man kunne diskutere manga og andre former for japansk kultur og samtidig være anonym. Relativt hurtigt udviklede 4chan sig til at blive en platform, hvor brugerne diskuterer mange andre emner og deler – primært sjove – billeder med hinanden. På den måde danner 4chan den perfekte grobund for virale internetfænomener og fjollede memes.

Duck-rolling opstod, da grundlæggeren af 4chan, Christopher Poole, valgte at indsætte et filter på hjemmesiden. Filterets funktion var at ændre ordet “egg” til ordet “duck”, hver gang det blev postet af en af 4chan-brugerne.

Efterhånden som filteret blev opdaget, blev det i stigende grad populært. Særligt ordet “eggroll” –  et engelsk ord for forårsrulle – som blev til ordet “duckroll” efter filteret havde udøvet sin magi, var et hit blandt brugerne.

Ordet “duckroll” udviklede sig til “duck-rolling”, da en anonym bruger af internetforummet postede et billede af en and med hjul i stedet for fødder.

Det blev efterfølgende utrolig trendy at sende et link til den rullende and og få modtageren af linket til at tro, at det var et link til noget helt andet. På den måde blev personen, der trykkede sig ind på billedet af anden med hjul som fødder “duck-rolled”.

Men hvordan blev “duck-rolling” til “Rick-rolling”, tænker du måske?

FRA “DUCK-ROLLING” TIL “RICK-ROLLING”

Det sjove billede af en and på hjul blev erstattet af linket til Rick Astleys kæmpehit “Never gonna give you up” i forbindelse med udgivelsen af videospillet Grand Theft Auto IV I 2007.

Mange af brugerne på 4chan ventede i spænding på udgivelsen af traileren til spillet – det blev udnyttet af en person med en anonym profil på hjemmesiden. Personen postede et link, der skulle forestille at være linket til traileren for Grand Theft Auto IV. I virkeligheden førte linket de forventningsfulde GTA-fans ind på youtube, hvor de kunne se Rick Astleys 80’er-moves i musikvideoen til “Never gonna give you up”.

Denne prank – der mindende utrolig meget om “duck-rolling” – blev startskuddet til “Rick-rolling”s virale succes. Ordet “Rick-rolling” er en sammentrækning af “duck-rolling” og Rick Astleys fornavn.

Der er dog en mand, der gennem en Youtubevideo påstår at have lavet verdens første “Rick-roll” året før, at den anonyme 4chan-bruger gjorde:

Historien omkring udgivelsen af GTA-spillet er dog den mest udbredte forklaring på, hvordan “Rick-rolling” opstod.

RICK ASTLEY OG HANS FORHOLD TIL DANMARK

Richard Paul Astley er en britisk sanger og sangskriver, der blev født den 6. februar 1966 – han er altså i dag (1/3-2020) 54 år gammel.

Den britiske verdensstjerne har et helt særligt forhold til Danmark. Hans kone, Lene Bausager, er nemlig dansker. Hun er filmproducent, og sammen har de datteren Emilie, der blev født i 1992. Siden har parret bosat sig i Midtjylland, hvor de efter sigende stadig har hjemme.

Astleys karriere nåede sit højdepunkt ved udgivelsen af singlen “Never gonna give you up” fra albummet, “Whenever you need somebody”, der blev udgivet  i 1987. Sangen lå nummer 1 på hitlisterne i ikke mindre end 25 lande og vandt desuden prisen som den bedste britiske single ved Brit Awards i 1988.

 

Musikvideoen har i dag over en halv milliard afspilninger på youtube, selvom den originale video faktisk blev fjernet fra hjemmesiden i 2014. Den nuværende youtube-video skulle dog efter sigende være en tro kopi af den originale.

OPMÆRKSOMHED EFTER “RICK-ROLLING”

Den efterhånden glemte musiker Rick Astley fik, hvad man vist godt kan tillade sig at kalde et popularitetsboost under “Rick-rolling”s storhedstid.

Han vandt blandt andet prisen som “Best Act Ever” ved MTV Europe Music Awards i 2008 – efter sigende som følge af alle de “Rick-rollers” der stemte på ham. På den måde kan man sige, at MTV blev godt og grundig “Rick-rolled” af de mange fans. Se afsløringen af Rick Astley som vinder i videoen her:

Det er ikke kun musikpriser, som 80’er-stjernen har vundet som følge af “Rick-rolling”-trenden. Der har været andre fordele.

Rick Astleys salg af plader steg nemlig voldsomt i perioden, hvor trenden var på sit højeste. Faktisk siges det også at have været skyld i, at Astleys album “50” udgivet i 2016 røg direkte ind som nummer 1 på UK Charts og endte med at sælge platin – det er Rick Astleys største albumsucces siden “Whenever you need somebody”, hvor “Never gonna give you up” indgik som et af numrene. Han har ellers udgivet 4 albums i mellemtiden samt yderligere 1 i 2018.

Rick Astley har dog ikke tjent mere end 12 dollars – ja, du læste rigtigt – kun 12 dollars som følge af de mange visninger på youtube, fordi han ikke selv har skrevet sangen. Han tjente dog højst sandsynligt end noget større sum penge på det øgede salg af albums.

RICK ASTLEY BLEV SELV “RICK-ROLLED”

Faktisk var det datteren, der hjalp Rick Astley til at forstå, hvad internetfænomenet gik ud på:

I begyndelsen havde Rick Astley nemlig slet ingen anelse om, hvad idéen med “Rick-rolling” var.

Der gik længe fra internetpranken opstod, til hovedperson rent faktisk opdagede, at han var blevet til et levende meme. Faktisk blev Rick Astley selv “Rick-rolled” af en af sine gode venner hele tre gange på samme dag. Vennen sendte ham e-mails med link til hjemmesider, som Astley troede, var noget helt andet, men som i virkeligheden bare var links til hans egen “Never gonna give you up”-musikvideo. 

HVAD SYNES RICK ASTLEY OM “RICK-ROLLING”?

Man kunne måske være tilbøjelig til at tro, at Rick Astley var træt af at blive gjort grin med. Det er dog efter eget udsagn ikke tilfældet:

“I don’t see it as negative. If someone had messed around with it and cut it all up and made me look stupid – I mean I look pretty stupid anyway in that video – if it was nasty, then I’d be probably a bit pissed off, but it’s not. It’s like, “We’re choosing that video because it’s a full-on Eighties, cheesy video.” There’s no getting away from it now and I’ve got to own it because if I don’t, it’s like being petty[1]”.

Rick Astley ser altså ikke den populære meme som noget negativt. Han mener, at musikvideoen er en rigtig 80’er-video, som der gerne må grines af. Faktisk har han selv set nogle af de mange bud på “Rick-rolling”, der ligger på internettet, udtaler han i samme interview:

“I suppose at first I was a little embarrassed by it. I always liken it to when people look through their photo albums or home videos from 20 years ago and think, Gosh, did I really wear that? The difference is, thankfully on the one hand and perhaps a bit scarily on the other, mine are out there for the public to see whenever they want. I find some Rickrolls really funny. Have you seen the one with President Barack Obama? Someone has cut up his speeches and put them together so that he sings “Never Gonna Give You Up.” It’s totally amazing. I find it bonkers, by the way!”

Se videoen med Barack Obama herunder:

Rick Astley har da også selv prøvet at “Rick-rolle” op til flere gange, som det også kan ses tidligere i artiklen. Hans første “Rick-roll” siges at være ved Macys Thanksgiving Day Parade i november 2008, hvor han var tilstede for at se paraden med sin familie.

Her stiller Rick Astley sig op på en af paradevognene, imens sangen spilles over højtalerne, og lader som om, at han synger med.

NYE MÅDER AT “RICK-ROLLE” PÅ

Denne video er blot et af mange eksempler på, hvordan “Rick-rolling” har udviklet sig fra blot at være et link til “Never gonna give you up”-musikvideoen på youtube til at være alle de tænkelige måder, hvorpå man kan snige sangen ind på et sjovt tidspunkt og pranke hinanden.

Et andet eksempel kunne være denne video, hvor en flok amerikanske politikere fletter linjer fra teksten til “Never gonna give you up” ind i en diskussion omkring nogle lovforslag i deres stat, Oregon, i februar 2010. Tekststykkerne blev klippet sammen til denne sjove video:

Værd at nævne er også denne “Rick-roll” ved en protest mod trosretningen “Scientology”, hvor “Never gonna give you up” blev spillet over højtalerne og skrålet med på af demonstranterne:

Se desuden en hel del andre sjove “Rick-rolls” i denne artikel.

Alt tyder på, at “Rick-rolling”, som udsprang af “duck-rolling” ved udgivelsen af traileren til GTA IV i 2007, er et fænomen, der er kommet for at blive. Mulighederne er uendelige, når det kommer til afarter af pranken, og den “cheesy” sangtekst, Rick Astleys 80’er-look og de ikoniske dansetrin holder nok aldrig helt op med at være sjove.

Med en sejr ved MTV Europe Music Awards i 2008 og et øget salg af albums som nogle af efterveerne, er hovedpersonen heldigvis også selv med på legen og kan grine af de mange sjove bud på, hvordan man kan “rick-rolle” hinanden.