Ståtrold - den velkendte fangeleg på 5 nye måder

Ståtrold – den velkendte fangeleg på 5 nye måder

 

Ståtrold er en sjov fangeleg, som langt de fleste børn og voksne kender til.

Når man leger ståtrold, får man løbet og grinet, til man er helt forpustet. Det gør legen eminent til frikvarteret, gymnastiktimen eller børnefødselsdagen.

I denne artikel finder du ikke blot reglerne til den klassiske fangeleg, men også en masse gode idéer til nye, kreative måder at lege ståtrold på.

Hvad er ståtrold?

Ståtrold er en fangeleg. Der vælges en eller flere fangere samt et afgrænset område, hvor legen skal foregå. Derefter gælder det for fangerne om at røre de andre børn og dermed ”fange” dem. Bliver man fanget, skal man stille sig med spredte ben og armene strakt ud til siden.

De børn, der bliver rørt af fangerne, kan blive befriet, hvis et barn, der endnu ikke er blevet rørt, kravler igennem benene på dem. Derefter er man fri til at flygte fra fangerne på ny.

Det er en utrolig sjov og nem fangeleg, hvor ungerne virkelig kan brænde noget krudt af. Det er helt sikkert, at de til sidst vil falde om af grin og udmattelse!

Denne video viser, hvordan ståtrold foregår:

Sådan leger man ståtrold

Reglerne til ståtrold er simple, og der kræves ikke meget forberedelse. Derfor er legen utrolig nem at sætte igang.

Det skal I bruge

Til denne fangeleg, skal der ikke bruges rekvisitter!

Forberedelse

  1. Afgræns det område, hvor legen skal foregå. Udvid eller reducer området størrelse alt efter, hvor nemt fangerne har ved at fange de andre børn.
  2. Vælg 1 eller flere fangere. Er fangeren en af de ældste børn, behøver han eller hun måske ikke en partner. Er det derimod en af de yngste børn, der skal være fanger, skal han eller hun måske bruge noget hjælp fra et andet barn eller en voksen. Varier antallet af fangere efter, hvor nemt de har ved at fange de andre.

Regler

Skal legen bruges til jeres næste børnefødselsdag? Så læs vores idéer til invitationer til børnefødselsdag.

Sjove afarter af ståtrold

Der findes masser af kreative idéer til, hvordan man kan udvikle den klassiske fangeleg. Herunder er samlet en række sjove forslag.

Ståtrold i par

Reglerne for denne leg er de samme som i almindelig ståtrold, bortset fra at fangelegen foregår i par.

Alle finder en makker, som de holder i hånden under hele fangelegen – også dem, der er blevet valgt som fangere.

Bliver den ene af to børn, der danner par, rørt af en fanger, skal begge børn stille sig med benene spredt og armene ud til siden.

Skal man befri to børn, der er blevet fanget, kravler man som par igennem benene på dem. Et ”frit” barn under hvert ”fanget” barn.

Fangerne må ikke slippe hinandens hænder undervejs i legen. Rører de et frit barn uden at holde hinanden i hånden, tæller det ikke, og barnet kan løbe videre som før.

Ståtrold med tælling

Vælger man denne version af legen, bestemmes det på forhånd, hvor mange børn som der skal ”tikkes”, før en ny fanger vælges.

Fangeren råber: ”ståtrold 1”, første gang han eller hun fanger nogen. Anden gang råber fangeren: ”ståtrold 2”, og sådan fortsætter det, til det aftalte antal børn er blevet ”tikket”.

Denne version af legen kan virke motiverende for fangerne, da de selv har indflydelse på, hvornår de er færdige med at være fangere.

Ståtrold på rulleskøjter

Til denne fangeleg skal man bruge et par rulleskøjter til hvert barn. Her skal man ikke kravle imellem benene på hinanden. I stedet skal børnene rulle en omgang rundt om den, de ønsker at befri.

Husk sikkerhedsudstyret. Så bliver det med garanti en virkelig sjov og anderledes fangeleg!

Denne video viser, hvordan man kan lege ståtrold på rulleskøjter:

Krammeståtrold

Denne leg er især god, hvis børnene ikke kender hinanden så godt endnu.

Her befrier man ikke hinanden ved at kravle imellem benene. I stedet giver man den person, der er blevet fanget et kæmpestort knus. Begge personer siger sit navn højt, imens de krammer.

På den måde kan man hurtigt komme til at lære hinanden at kende – imens man har det sjovt!

Ståtrold med bold

Man kan uden problemer lave fangelegen om til et boldspil, der kan bruges til både håndbold-, fodbold- og basketballtræning.

Her dribler børnene rundt på banen. Når nogen skal befris og står med spredte ben, skydes en bold imellem benene på dem. Det barn, der befrier, skal skynde sig at få fat i bolden igen, så han eller hun kan drible videre rundt på banen og undgå selv at blive fanget.

Fangeren har også selv en bold og dribler rundt på banen.

En sjov leg, der udfordrer børnenes dribleevner!

Se i denne video, hvordan man leget ståtrold med bold:

Mangler du endnu mere inspiration til sjove lege, kan du læse vores artikel om børnelege lige her.

Vi håber, at du gennem denne artikel har fået genopfrisket reglerne til fangelegen. Forhåbentlig er du også blevet inspireret til at lege ståtrold på nye, sjove måder.

God fornøjelse!