Nytårsaften – sådan bliver festen ekstra mindeværdig

Nytårsaften – sådan bliver festen ekstra mindeværdig

 

Hvis du er på udkig efter måder at gøre din nytårsaften ekstra underholdende på, er du havnet det rette sted.

Forventningerne er skruet højt i vejret på årets sidste dag – det vil derfor kræve noget ud over det sædvanlige, hvis din nytårsaften skal blive én, man taler om i mange år frem.

Arrangér en uforglemmelig nytårsaften

Du kender garanteret til alle de sædvanlige traditioner nytårsaften – man ser dronningens nytårstale, man drikker champagne og spiser kransekage klokken 12, man har skøre hatte på, man skyder fyrværkeri af, osv.

I denne artikel vil du blive inspireret til at fejre nytårsaften på andre måder end de sædvanlige. Vi vil både inddrage de kendte indslag til fest og komme med forslag til aktiviteter, som vil være helt nye for de fleste.

Hvis du har mod på en nytårsaften i nye klæder, så er det her, du lægger ud!

Hop ind i det nye år med et brag af en temafest

Udklædning er ikke nogen revolutionerende idé, når man taler nytårsaften. Langt de fleste finder deres pæneste klæder frem fra skabet til denne årlige begivenhed. At man så også pynter sig med en fjollet hat, er en anden del af aftenens dresscode.

Hvad med at tage tanken helt ud til kanten og fejre nytår i et bestemt tema?

Nytår i troperne

Mange danskere tager sydpå i juleferien. De Kanariske Øer og Thailand har f.eks. besøg af ikke så få skandinaver, når et nyt år skydes ind.

Men det er jo ikke alle, der har tid, lyst eller råd til at tage et smut væk fra den danske vinter. Det skal dog ikke forhindre dig i at invitere til nytårsfest i tropevarme og charterstemning.

Når du sender invitationer ud på forhånd, gør du opmærksom på, at din nytårsaften vil blive en hed omgang. Man bedes derfor iføre sig sin mest tjekkede turisthabit – badebukser, bikini, solhat, sandaler, solbriller, mm.

Du fyrer først og fremmest godt op for varmen, så dine gæster roligt kan trække i ferietøjet, når de træder indenfor. Dernæst gælder det om at pynte op, så tankerne ledes hen på at befinde sig under langt sydligere himmelstrøg.

Find parasollen frem fra gemmerne og slå den op i stuen. Havemøblerne kan desuden sagtens tåle en tur indenfor. Kulørte lamper skal der også til – foruden solsenge og håndklæder at flade ud på.

Man kan købe meget festinventar i Hawaii-stil – blomsterkranse, oppustelige palmer, farvestrålende guirlander, eksotiske oppustelige dyr, duge og servietter, papirlanterner, kokosnødder som drinkskrus, hula hula-skørter osv.

Du pynter altså med andre ord op med ting, som vil få dit hjem til at ligne en strandbar sydpå. Hvis du har mod på det, kan du også fylde et badebassin op, så dine gæster kan køle af. Det kræver dog nok, at du får dækket gulvet ordentligt til. En vandskade er ikke den bedste start på et nyt år.

Når udsmykningen er på plads, er det tid til at få de andre dele af en nytårsaften i troperne på plads.

Musikken skal naturligvis kun bestå af de største sommerhits. Lav en playliste, som intet lader tilbage at ønske i den retning. Hvis du søger efter summer hits på Spotify, vil du få meget at vælge imellem. Gode gamle Macarena må du for alt i verden ikke glemme …

Nytårstorsk bliver der ikke noget af, når nytårsaften fejres under sydens sol. Hvis du har mulighed for at tænde op i en grill lige udenfor døren, vil det være oplagt med en lækker grillmenu. Ellers kan det gøres mere simpelt indendørs. Lav-selv-burgers, og hvad dertil hører, finder man også under kategorien feriemad. En salatbar med masser af farvestrålende frugt vil desuden passe godt ind som sundt supplement.

Til en nytårsaften hører i den grad rigeligt med drikkelse. Fejrer man nytår sydpå, vil man som den største selvfølgelighed slukke tørsten med farvestrålende drinks. Du kan indrette et hjørne af festlokalet som en tag-selv-bar, hvor der ikke mangler mulighed for at blande sig de store charterklassikere. Sex on the Beach, Tequila Sunrise, Margaritas osv.

En nytårsaften i tropetema vil aldrig blive glemt. Væk med kulde og mørke – ind med sommer, sol og paraply-drinks.

Andre idéer til temafester kunne være: Tyrolertema, Superheltetema, 90’er eller 80’er-tema, western-tema, casino-tema, Hollywood-tema. Tænk hele aftenen igennem og sørg for at gøre din temafest så gennemført som muligt – hvad skal I have på, hvad skal I spise og drikke, hvad skal I høre af musik, hvordan skal festlokalet indrettes, hvad skal I lave osv.

Her kan du finde andre gode idéer til nytårsaften:

Nytårsaften i selskabslegenes tegn

Der skal bydes på masser af underholdning nytårsaften. De fleste gæster har nok prøvet at fejre begivenheden med alle de traditionelle indslag.

Hvad med, om du forberedte en aften og nat i selskabslegenes tegn?

En måde at lære hinanden endnu bedre at kende på, er at opleve hinanden i nye sammenhænge. En nytårsaften kan sagtens være sjov og mindeværdig, ved at I sidder omkring bordet med god mad og drikke. Du kan dog pifte stemningen i vejret med en række morsomme selskabslege.

Herrerne finder deres borddamer

Som noget af det første, skal dine gæster finde deres pladser. Alle borddamer lægger ud med at tegne sig selv på et stykke papir. Det skal ikke tage alt for lang tid. En hurtig blyantstegning på fem minutter er rigeligt. Herefter samles alle tegninger i en bunke.

Nu skal alle herrerne til festen tilfældigt trække en tegning fra bunken. Når alle er blevet udstyret med en tegning, gælder det om at finde frem til kvinden på tegningen. Når man har fundet frem til rette vedkommende, skal den pågældende kvinde være borddame til højre for manden.

Det kan nok være, at herrerne bliver sat på lidt af en udfordring til at starte med.

Alternativt kan man lave bordplanen på forhånd og printe et gammelt billede ud af alle kvinder til stede. Herrerne skal igen finde frem til deres borddamer ved at navigere ud fra et billede. Man kan selvfølgelig også lade damerne lede efter deres bordherrer vha. billeder.

Når alle har fundet deres pladser, er det tid til næste festlige indslag.

Nytårsløjer under middagen

Under alle tallerkener gemmer du en lille seddel med nogle korte instrukser på. Alle gæster skal udfylde en rolle under middagen.

På sedlerne kan der f.eks. stå:

  • Udbring en skål som minimum hvert 5. minut.
  • Hold en tale om det forgangne år.
  • Tab dit bestik flere gange.
  • Fortæl dine borddamer/herrer om et urealistisk nytårsforsæt.
  • Afbryd ofte, når der holdes tale.
  • Begynd spontant at afsynge ”Vær Velkommen, Herrens år.”
  • Referér til dronningens nytårstale hele tiden.
  • Råb ”Gud bevare Danmark” når I har skålet.
  • Trut i dit båthorn lidt for ofte.
  • Tag dine sidemakkere under armene og begynd at sejle op ad åen.
  • Kom til at strejfe din sidemakkers lår under bordet flere gange.
  • Gnid din fod op ad benet på gæsten overfor dig.

Find selv på flere skøre opgaver, som kan blive udført under middagen. Bagefter er det selvfølgelig tid til at afsløre, hvem der spillede skuespil og hvad skuespillet gik ud på.

Margretheskål

Efter hovedretten skal der noget sjov på bordet. Find din pæneste skål frem og del sedler ud til gæsterne. Alle skriver herefter en kendt person eller figur ned på i alt fem sedler.

Man kan f.eks. skrive: Lars Løkke, Anders And, Dronning Margrethe, Michael Laudrup og Jesus.

Del jer ind i et passende antal hold. Cirka tre-fire deltagere pr. hold vil være optimalt. Margretheskål går ud på at gætte, hvad der står på sedlerne i tre runder. Man har et halvt minut ad gangen til at forklare sig. Når tiden er gået, truttes der højt i et horn.

I første runde skal en deltager trække en seddel op ad skålen og forklare sig, så holdets øvrige deltagere kan gætte personen på sedlen. Man må sige alt i første runde, på nær at stave til personen eller selvfølgelig nævne navnet.

Efter første runder tælles pointene op og sedlerne lægges på ny i skålen.

I anden runde må man kun sige ét ord, når man skal have resten af holdet til at gætte navnet på sedlen. Det gælder altså om at være hurtig og skarp. Trækker man Jesus op ad skålen, kan man f.eks. sige Bibel. Trækker man Michael Laudrup, kan man sige fodbold osv. Det er tilladt at trække en ny seddel, hvis man ikke får forklaret sig godt nok. Den gamle seddel lægges i det tilfælde tilbage i skålen.

Efter anden runde tæller i point op igen og en mellemstilling læses højt inden sidste og afgørende runde.

I tredje runde bliver det for alvor sjovt. Nytårsmenuen skal fordøjes med en omgang mimekunst på højeste niveau. Det er derfor slet ikke tilladt at sige noget, når man skal forklare sig for sine holdkammerater. Michael Laudrup vil sikkert være nem nok at efterligne, ved at sparke til en imaginær fodbold. Det bliver straks sværere – og sjovere for resten af selskabet – når man skal mime sig frem til genkendelige udgaver af Lars Løkke, Jesus eller Dronning Margrethe.

Når der igen ikke er flere sedler i skålen, tælles der point op for sidste gange. Vinderholdet bliver budt på drikkevarer i rigelige mængder. Taberholdet skal derimod stå for at tage af bordet og i øvrigt fylde vinderholdets glas op, når de kalder på nye forsyninger.

Et spil margretheskål vil være garanti for sjov og latter til den helt store guldmedalje. Alle gæster skal på glatis foran resten af forsamlingen – man får derfor virkelig løsnet op for feststemningen, hvis det ikke allerede skulle være sket.

Vandfald – nytårsudgave

Efter desserten skal der festes igennem, så I er klar til det store knald, når rådhusklokkerne ringer det nye år ind.

Find et kortspil frem og byd på et spil vandfald med masser af sjove og skøre regler. Vandfald går i al sin enkelthed ud på, at kortene bredes ud på et bord med bagsiderne opad. Derefter skiftes man til at trække ét og derefter udføre opgaven, som hører til kortet.

Når man spiller vandfald nytårsaften, er det oplagt at gøre spillet endnu mere skørt end ellers. Spillet skal byde på en masse at drikke og skægge nytårsløjer.

På forhånd laver du et regelark, som skjules for dine gæster. Det skal komme som en overraskelse, hvad de forskellige kort vil byde på.

Her følger nogle eksempler på kortenes betydning:

  • Sorte 2’ere: Bank på hos naboen og find en person, som vil drikke et tequila-shot med dig.
  • Ruder 3: Løb en tur rundt om bygningen imens du råber godt nytår. Når du kommer tilbage, slukker du tørsten ved at bunde et glas øl.
  • Røde 5’ere: Stil dig op på en stol og hold en nytårstale, som varer ét minut. Hop herefter ned og udpeg tre andre gæster, som skal skåle med dig i Jägermeister-shots.
  • Alle 7’ere: Fællesskål. Hele selskabet skåler højt og tydeligt og ønsker godt nytår.
  • Alle 9’ere: Styrk dig med et shot og find derefter en rude i nærheden at smøre barberskum på. Skynd dig så tilbage til spillet.
  • Bønder: Herreskål. Alle hankønsvæsner i selskabet skålet.
  • Damer: Dameskål. Alle gæster af hunkøn skåler.
  • Konger: Trækker man et kongekort, er man selskabets konge indtil et nyt kongekort trækkes. Man må som konge bestemme både stort og småt – hvad der skal skåles i, hvordan man skal tiltales, hvad for noget musik I skal høre osv.
  • Esser: Man må bestemme, hvad en anden gæst skal drikke. F.eks. bunde en øl, drikke et tequila-shot, snurre rundt og så tage en stor tår af sin Gin & Tonic.
  • Jokere: Et jokerkort betyder ekstra vilde udfordringer. Bland nogle ulækre shots på forhånd. Når man trækker et joker-kort, må man bestemme, hvem der skal drikke dem.

Find selv på masser af andre kortregler, som vil garantere underholdningen, indtil I skal hoppe ind i det nye år sammen.

Når I kommer ind igen efter at have set på fyrværkeri, er det sikkert tid til dans og gang i den. Du kan dog sagtens have mange flere sjove selskabslege i ærmet. Hvad med en omgang Twister, beerpong, kluddermor eller gæt & grimasser f.eks.?

Nu har du fået inspiration og idéer til en anderledes nytårsaften. Du ønskes hermed god fornøjelse med forberedelserne og et rigtig godt nytår, når du når dertil. Find mange flere selskabslege her på siden.